1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ULUSLARARASI SEFERBERLİK
ULUSLARARASI SEFERBERLİK

ULUSLARARASI SEFERBERLİK

Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için Birleşmiş Milletler’in girişimiyle, dün Trodos’ta yapılması beklenen zirve adeta ‘dondu’ (!)

A+A-

ULUSLARARASI SEFERBERLİK

Kıbrıs müzakerelerinin yeniden başlaması için Birleşmiş Milletler’in girişimiyle, dün Trodos’ta yapılması beklenen zirve adeta ‘dondu’ (!) Trodos'taki hava koşulları nedeniyle ertelendiği açıklanan zirve, pazartesine alındı

‘MÜZAKERELERE DÖNÜŞ’

YENİDÜZEN’e konuşan önemli bir diplomatik kaynak: Türkiye, yeni bir Navtex (yazılı seyir bildirimi) ilan etmeyerek ve Barbaros gemisini Mağusa’ya çekerek ‘fırsat penceresi’ yaratmak istedi. Bu süreçte Kıbrıslı Rum liderliğinin “Müzakerelere dönüş” kararı beklendi.

KRİTİK HAFTA SONU

Birleşmiş Milletler ile birlikte Amerikalı ve İngiliz diplomatlar da sürece dahil oldu, kritik bir hafta sonu yaşanacağı öğrenildi. Kıbrıslı Rum liderliği ‘müzakerelere dönüş’ için ikna edilemezse, pazartesi günü Türkiye’nin yeni bir Navtex ilanı, ardından da Barbaros gemisinin yeniden bölgeye dönmesi bekleniyor

‘Müzakerelerin donması’na gerekçe gösterilen Türkiye’nin “Navtex” (yazılı seyir bildirimi) ilanı sona erdi, Barbaros Hayreddin Paşa gemisi Mağusa’ya çekildi, ancak sular durulmadı.
Birleşmiş Milletler (BM) girişimiyle dün Trodos’ta yapılması beklenen zirve de gerçekleşmedi.
Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in dün Kıbrıslı Rum parti başkanları ile Trodos’ta bir araya gelerek,  Birleşmiş Milletler’in önerilerini görüşmesi bekleniyordu.
Ancak zirve adeta ‘dondu’, Trodos’taki olumsuz hava koşulları gerekçesiyle ertelendiği duyuruldu.
Şimdi gözler hafta sonu yapılacak girişimlere çevrildi.
Zirvenin de pazartesi sabah Lefkoşa’da yapılacağı açıklandı.

Kritik hafta sonu

YENİDÜZEN’e konuşan önemli bir diplomatik kaynak, “Türkiye, yeni bir Navtex  ilan etmeyerek ve Barbaros gemisini Mağusa’ya çekerek ‘fırsat penceresi’ yaratmak istedi. Bu süreçte Kıbrıslı Rum liderliğinin ‘Müzakerelere dönüş’ kararı beklendi” yorumunu yaparak,  şu değerlendirmede bulundu:
“Müzakerelere dönüş kararı ilan edilmediği gibi yeniden Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik tartışması öne sürüldü. Kıbrıslı Rum liderliğinin hafta sonunda müzakerelere yeniden başlanması yönünde bir adımı olmazsa, Türkiye’nin pazartesi günü yeni bir Navtex ilanı bekleniyor.”
Birleşmiş Milletler ile birlikte Amerikalı ve İngiliz diplomatların, hafta sonu boyunca yoğun temaslar yapacağo öğrenildi.
Hafta sonu yaşanacak gelişmelerden bir sonuç alınamazsa, Türkiye’nin yeni bir Navtex ilanı ile birlikte Barbaros gemisinin yeniden bölgeye dönmesi bekleniyor.

“Gelişmeler cesaret verici değil”

Birleşmiş Milletler, Kıbrıslı Rum liderliğine yönelik olarak “Müzakere masasına dönünüz, doğal gaz sorununu masada ortak bir komiteyle çözelim" önerisini ileriye taşımak için şartları zorluyor.
Güneyden bugüne kadar yapılan açıklamaları “fazla cesaret verici değil” diye yorumlayan bir başka diplomatik kaynak,  müzakerelerin başlamaması durumunda “gerginliğin daha da artabileceği” endişelerini de dile getirdi.

Amathusa’daki sondaj başladı

Tüm bu gelişmeler yaşanırken, Kıbrıslı Rum liderliği yeni bir sondaja da başladı.
Amathusa’daki yeni sondajın çalışmaları başlarken, 9’uncu parseldeki “Saipem 10000” sondaj platformunun açıklanan tarihten de önce faaliyete geçtiği öğrenildi.

Türkiye ‘Navtex’i yenilerse

Kıbrıslı Rum Sözcü Nicos Christodoulides, Türkiye'nin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisindeki NAVTEX'i yenilemesinin, böyle bir hareketin Kıbrıs'ın yeniden birleştirilmesi için müzakerelerin başlamasını engelleyeceğini, uluslararası topluma olumsuz bir mesaj olacağını iddia etti.
Kıbrıs Haber Ajansı (KHA), Christodoulides'ten 'Cyprus Weekly' gazetesinin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'yle Kıbrıs sorunu ve hidrokarbon bağlantısıyla ilgili olarak yaptığı mülakatı değerlendirmesini istedi.
Nicos Christodoulides, “Hidrokarbon ve Kıbrıs sorunu arasındaki bağlantı, doğal gazın Türkiye ve Kıbrıslı Türkler için Kıbrıs sorununu çözmek, en kısa sürede çözmek için en güçlü teşviki oluşturmaktadır” şeklinde konuştu.

Toplantı pazartesi

Nicos Anastasiadis ve  siyasi parti liderlerinin Trodos'taki toplantısının neden ertelendiği şeklindeki bir soruya Christodoulides, toplantının kötü hava koşullarından dolayı ertelendiğini bildirdi.
Kıbrıs sorunu ile ilgili toplantının Pazartesi günü saat 11.30'da Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda yapılması planlandığı da açıklandı.

Bu haber toplam 1881 defa okunmuştur