1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Uludağ'ın adaylığına destek sürüyor
Uludağ'ın adaylığına destek sürüyor

Uludağ'ın adaylığına destek sürüyor

Kıbrıs’ta faaliyet gösteren araştırma enstitüleri IKME ile BİLBAN, araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ’ın 2019 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmesine destek belirtti.

A+A-

İki toplumdan araştırma enstitüleri IKME ile BİLBAN, ortak bir açıklama yaparak, araştırmacı gazeteci Sevgül Uludağ’ın 2019 Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterilmiş olmasına destek belirttiler.

 

Sevgül Uludağ’ın üç dilde “İncisini Kaybeden İstiridyeler” başlıklı “kayıplar” ve toplu mezarlarla ilgili kitabının yayıncısı olan İKME ve BİLBAN’ın ortak açıklamasında şöyle denildi:

 

“İki toplumlu bir inisiyatif olan İKME-BİLBAN, Kıbrıs’ta barış ve uzlaşmaya katkılarının tanınması olarak Sevgül Uludağ’ın Nobel Barış Ödülü’ne adaylığına aktif desteğini ilan etmekten mutluluk duyar.

 

Sevgül Uludağ’la işbirliğimiz son yirmi senedir “Kıbrıs iki toplumlu sözlü tarih”, “Çözümden sonra Kıbrıs” gibi çeşitli iki toplumlu projelerle ve organize ettiğimiz barış kampanyalarıyla devam etmektedir ve bu işbirliğimiz, toplumlar arasında barış ve anlayış için çabalarımızın ileri götürülmesinde etkili ve değerli olmuştur.

 

IKME ve BİLBAN, Sevgül Uludağ’ın “İncisini Kaybeden İstiridyeler” başlıklı kitabını üç dilde yayınlamayı üstlenmiş olmaktan da onur duymaktadır. Bu kitap, Uludağ’ın kayıp insanların öykülerini bulup ortaya çıkarmak ve böylelikle her iki toplumdan büyük kesimlerin kayıplarla ilgili algılarını ve anlayışlarını değiştirmek için vermiş olduğu kişisel mücadelenin bir sonucu idi – bu kitap aracılığıyla Sevgül Uludağ, “kayıp” yakınlarının acısının aynı insani acı olduğunun anlaşılmasını sağlayarak Kıbrıs’taki toplumlar arasında karşılıklı anlayış ve empati atmosferi yaratmaya çalışmıştır. Kollektif biçimde daha geniş kitlelere sunulan bu kitap, her iki toplumda da pek çok tabunun yıkılmasına yol açmış, her iki topluma da hem 1963’te, hem de 1974’te neler yaşanmış olduğuna ilişkin gerçeği göstermiştir.

Sevgül Uludağ önemli sosyo-politik aktivitelerini tümüyle kendi elleriyle, düşmanca koşullar altında, kişisel risk alarak ve bunu aşmak için cesaret göstererek yapmayı başarmaktadır – bu konulara karışmış yetkililerin düşmanca tutumlarına, medyanın onun aktivitelerine ilişkin desteğinden yoksun olarak bunu gerçekleştirmektedir. Ancak iki toplumlu çatışmalarda yakınlarını kaybetmiş olan insanların yanı sıra yazılarını yayınlamakta olan YENİDÜZEN ve POLİTİS’in ve Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum okurlarının tam desteğiyle bunları başarmaktadır.”

Bu haber toplam 1745 defa okunmuştur