1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Uluçay ‘Yurttaşlık Yasa Tasarısı’yla ilgili bilgi verdi
Uluçay ‘Yurttaşlık Yasa Tasarısı’yla ilgili bilgi verdi

Uluçay ‘Yurttaşlık Yasa Tasarısı’yla ilgili bilgi verdi

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, ‘Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın tartışılmaya devam ettiğini belirtti, taslaktan yeni bir detay verdi

A+A-

Yenidüzen- Kanal Sim

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçağ, yeni Yurttaşlık Yasası’yla birlikte, “çalışma izni”ne 4 yılın ardından bir ‘kesinti’ getirileceğini söyledi, “Böylece ülkeye çalışmaya gelen herkes, bunu bir yurttaşlık hakkı olarak görmeyecek” dedi.
Uluçay, bu düşüncenin, geçmiş çalışma izinlerini kapsamayacağını da belirtti.
Bakanlar Kurulu kararı ile göreve geldikleri günden bu yana hiç yurttaşlık verilmediğini ifade eden İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay,  sadece, kesintisiz 13 ve üzeri mührü olan çalışma izinli kişilere yurttaşlık işlemi yapıldığını açıkladı.
Aralık ayı sonu itibarıyla bu konumdaki 76 kişiye yurttaşlık işlemi yapıldığını belirten Bakan Uluçay, kim olduğuna bakılmaksızın, 19 mühürden başlayıp 13 mühre kadar sistemden çağrıldığını ve yurttaşlık işlemlerinin yapıldığını kaydetti.
Kanal Sim’den Damla Dabis Özel’in sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, bir süredir tartışılan ve beklenen Yurttaşlık Yasa Tasarısı’na ilişkin de bilgi verdi.

Bakanlık onayı ile 76 yurttaşlık…

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, bu kategoride sistemde kayıtlı aşağı yukarı 160 kişi olduğunu belirtti, 160 kişiden 70-80’inin Aralık sonu itibarıyla çağrıldığını ve işlemlerinin yapıldığını kaydetti.
30-40 kişinin güvenlik soruşturması olumsuz olduğunu için işlemlerin tamamlanmadığını belirten Uluçay, işlemleri devam eden 20-30 kadar kişi olduğunu da açıkladı.

Tasarı’nın öngördüğü şekilde yurttaşlık…

Hazırlanan Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın, mevcut yasadan farklı olarak somut kriterler içerdiğinin altını çizen Bakan Uluçay, tasarıda hali hazırda ülkede bulunan ve çalışan insanların yurttaşlığa gidebilmesi için düzenlemeler bulunduğunu anımsattı.
Tasarıya göre, ‘ardışık’ 12. çalışma izni mührünü alan kişilerin yurttaşlık için sıraya gireceğini ve birkaç yıl içerisinde de işlemlerinin tamamlanmasının öngörüldüğünü belirten Bakan Uluçay, tüm yasal gereklerin de yerine getirilmesi koşuluna vurgu yaptı.

Yılda yaklaşık 500 kişi… Şeffaf bir sistem

Son on yıllık seçmen sayısındaki artışa bağlı olarak bir oran öngörüldüğünü ve bunun da yaklaşık yılda 500 kişiyi kapsayacak bir oran olacağına işaret eden Bakan Uluçay, bu orana bağlı olarak da hiçbir siyasi müdahaleye bağlı olmadan somut, şeffaf bir yurttaşlık sistemi öngörüldüğünü belirtti.
Uluçay, “Temel hedefimiz kontrollü bir nüfus politikasını hayata geçirmek” şeklinde konuştu.

“Çalışmaya gelen bir kişi ‘mutlak yurttaş olacağı’ düşüncesi taşımayacak…”

Bundan sonra ülkeye çalışmak için gelen kişilerin mutlaka yurttaşlık alacak beklentisine girmemesi gerektiğini ifade eden Bakan Uluçay, bununla ilgili olarak da Çalışma Yasası’nda bir düzenleme öngörüldüğünü belirtti.
Düzenlemeye göre, 4 yıl çalışma izni alındıktan sonra 2 aylık bir kesinti öngörüldüğünü, daha sonra yeniden çalışma izni ile ülkede çalışabileceğini de kaydeden Bakan Uluçay, temel hedefin yasa tasarı hayata geçip somut kriterler hayata geçtiğinde, ülkeye çalışmak için gelen bir kişinin mutlak yurttaşlık alacak diye bir uygulamanın olmadığını bileceğini ifade etti.
Çalışmada belli başlı kesimlerin bu düzenlemeden muaf tutulmasının da düşünüldüğünü belirten Bakan Uluçay, üniversitelerdeki öğretim görevlilerinin ve üç asgari ücret üzeri maaş alan üst düzey yöneticilerin pozisyonunu örnek gösterdi.

Bakanlar Kurulu’na sunulacak…

İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Çalışma Yasası’nda da bazı hazırlıklar yapıldığını, bu hazırlıklar biter bitmez de Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın Bakanlar Kurulu’na sunulacağını açıkladı.

 

Kapılarda ‘yeni sistem’ için hedef Şubat sonu!

Sınır kapılarındaki düşünülen yeni sitemle ilgili de bilgi veren İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, çalışmaların 2 yıldır sürdüğünü, araç gereklerin alındığını ve polis muhaceretle birlikte çalışmanın da devam ettiğini belirtti.
İçişleri Muhaceret ve Polis Muhaceret’in bilgisayar programcısının şu günlerde de Macaristan’da bir çalışmaya katıldıklarını ifade eden Bakan Uluçay, yeni sistemin Şubat sonu hayata geçmesinin hedeflendiğini belirtti.
Sınır kapılarının yedisinde alt yapı çalışmalarının tamamlandığını, üçünde ise devam ettiğini belirten Bakan Uluçay, çalışmaların son aşamasına gelindiğini belirtti.

“Barkot uygulamasına şu an manuel giriş yapılıyor”

Henüz optik okuyucular konmadığı için zaman zaman sıkıntılar yaşandığını belirten Bakan Uluçay, barkotla ilgili yaşanan sıkıntının da bundan kaynaklandığını belirtti.
Barkot uygulamasının şu an ‘manuel’ devam ettiği için yığılmalar olduğunu belirten Bakan Uluçay, o saatlerde personel sayısının artırılmasıyla sıkıntının da azaltılmaya çalışıldığını kaydetti.
İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Şubat sonu itibarıyla sistemin başlaması ve hızlı geçişle sıkıntıların da ortadan kalmasının hedeflendiğini açıkladı.

Bu haber toplam 3067 defa okunmuştur