1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Uluçay: “Bu yıl daha iyiyim”
Uluçay: “Bu yıl daha iyiyim”

Uluçay: “Bu yıl daha iyiyim”

Uluçay: “Bu yıl daha iyiyim”

A+A-

 

 

Burhan Gürkan

Emine Uluçay, altı yıl önce sadece yaz aylarında yapmaya başladığı triatlonda, geçtiğimiz yıl önemli bir başarıya imza atarak Türkiye Şampiyonu oldu. Aynı zamanda diyetisyen olan Uluçay, son dört yılda triatlon gibi zor bir spor dalında önemli bir aşama kat ederken, ülkemizde bu sporun daha göz önünde olmasını sağlayan isimlerin başında geldi. Emine Uluçay ile Ares Spor Kulübü’yle kısa bir süre içerisinde elde ettiği başarıları, neden triatlon gibi bir spor dalını tercih ettiğini ve gelecek hakkındaki hedeflerini konuştuk.

“YARIŞMA OLMAYINCA SPORUN TADI YOK DEDİM”
Triatlona 6 yıl önce üniversite öğrencisi olduğu zamanlarda sadece yaz aylarında uğraşarak başladığını belirten Uluçay, sonra 2012 yılından itibaren ciddi anlamda bu spor ile ilgilenmeye başladığını belirtti. “Ben ilkokulda başladığım yüzmeyi Lise 2’ye kadar sürdürdüm ama hiçbir zaman parlak bir yüzücü olmadım” diyen Uluçay, Lise 1’de okulun atletizm takımına girerek antrenmansız yol koşusunda ikinci geldiğini söyledi. İngiltere’de bulunduğu zamanlarda kendi tabiri ile normal insanlar gibi spinning ve plates yaparak spor hayatını devam ettirmeye karar verdiğini, ancak daha sonra yarışma olmayınca sporun tadının olmadığını fark ettiğini söyleyen Uluçay, “Birkaç arkadaşım vardı triatlon ile uğraşan. Onlara yazdım, bu işe başlamak isterim dedim. Bir Cuma sabahtı, hiç unutmuyorum. Sabah 6 antrenmanı. 5 kilometrede iyi bir derece çıkarınca triatlona giriş yaptım” diyerek bu spora nasıl başladığını anlattı.
Triatlonda sprint (750 metre yüzme, 20 km bisiklet, 5 km koşu), yarı olimpik (1,5 km yüzme, 40 km bisiklet, 10 km koşu), Yarı Demiradam (1,9 km yüzme, 90 km bisiklet, 21,1 km koşu) ve Demiradam (3,8 km yüzme, 180 km bisiklet, 42,2 km koşu) kategorileri olduğunu belirten Uluçay, geçtiğimiz yıl birinci olduğu Türkiye Şampiyonası’nda birçok yarışın spritte olduğunu ancak bunun tercih etmediği bir kategori olduğunu belirtti.

“TÜRKİYE ŞAMPİYONU OLACAĞIM DİYE DÜŞÜNMEDİM”
Geçtiğimiz yıl Uluçay, beş ayaktan oluşan ve en iyi üç ayağın değerlendirmeye alındığı Türkiye Şampiyonası’nda önemli bir başarıya imza atarak Türkiye şampiyonu oldu. “Türkiye Şampiyonası’na giderken şampiyonluk hedefin var mıydı?” sorusuna Uluçay, “Ben şampiyon olacağım diye ilk başta düşünmedim. Geçtiğimiz yıl ilk yarış Nisan’daydı. Orada birinci olduktan sonra, geçmeyi hayal edemeyeceğim bir insanı da geçmiştim, bu iş olabilir dedim. Bunun üstüne şampiyon oldum. Ama ilk yarış beni çok iyi motive etti” dedi. Bu yıl yine Türkiye Şampiyonası’nın ilk ayağına katılan Uluçay, ilk yarışta yaş grubunda birinci olurken, genel klasmanda ikinci olarak şampiyonaya iyi bir başlangıç yaptı. Uluçay geçtiğimiz yıla oranla kendisini daha iyi bir noktada gördüğünü belirterek hedefinin yine birincilik olduğunu kaydetti.

EKİM AYINDA BARCELONA’DA YARIŞACAK
Türkiye dışında yarışma düşüncesi olup olmadığı yönündeki soruya Uluçay, bu yıl Ekim ayında Barcelona’da düzenlenecek Yarı Demiradam yarışına katılmayı planladığını, oradaki hedefinin yarışı bitirmek olduğunu söyledi. “İlk hedefim Türkiye Şampiyonası” diyen Uluçay, “Tabii Barcelona’da ilk kez bu kategoride yarışacağım için hedefim yarışı tamamlamak. Muazzam bir mesafe ve benim için önemli bir deneyim olacak” ifadelerini kullandı.

“SPONSORUM YÜKÜMÜ AZALTTI”
“Bu sporda vücut mütemadiyen yorgun. Her yurt dışına çıkışımız ayrı bir yorgunluktur” diyen Uluçay, “Maddi bir boyutu olduğu için de yurt dışına devamlı çıkıp yarışmak zor olabiliyor. Ancak Merkez Ecza Deposu bana destek belirterek sponsor oldu. Benim çok ciddi bir yüküm azaldı. En azından yaptığım spora odaklanabiliyorum” dedi. Uluçay “Bu sponsorluk dilerim diğer branşlar için de öncü olur. Çünkü ülkemizde çok yetenekli sporcular var” dedi.
Aynı zamanda diyetisyen olarak mesleğini icra eden Emine Uluçay, yaptığı sporla mesleği arasındaki bağı “İyi beslenme kötü bir sporcuyu iyi yapmaz, ama iyi bir sporcuyu daha iyi yapar” diyerek özetledi. Hayat boyu sağlıklı beslenmeye merakı olan biri olduğunu söyleyen Uluçay, bunun mesleğinde katkısı olduğunu dile getirdi. Sadece kendisinin değil, takımdakilerin de bunun faydasını gördüğünü belirten Uluçay, triatlonda yarışların uzun sürdüğünü ve yarışlarda beslenme şeklinin önemine vurgu yaptı.

SIRADAKİ HEDEF ‘YARI DEMİRADAM’
İlerisi için hedefleri sorulduğunda Uluçay, “Türkiye şampiyonu olana kadar açıkçası hedefsizdim” dedi. “Ne kadar daha süre bu sporu sürdürebilirim bilmiyorum. Çok ciddi efor ve zaman isteyen bir spor” diyerek sözlerine devam eden Uluçay “Sadece antrenmanla bitmiyor. Şimdiki hedefim Demiradam’ı bitirmek. Ondan önceki hedefim de Yarı Demiradam’da dereceler elde etmek. Bu da ciddi bir zaman dilimi gerektiriyor. Ancak ülkemizde maalesef profesyonel sporcu olunamıyor” diyerek

Bu haber toplam 1856 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 265. Sayısı

Adres Kıbrıs 265. Sayısı