1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Ülkenin ‘uyuşturucu’ profili: 117’si denetimli, 317 BAĞIMLI
Ülkenin ‘uyuşturucu’ profili:  117’si denetimli,  317 BAĞIMLI

Ülkenin ‘uyuşturucu’ profili: 117’si denetimli, 317 BAĞIMLI

Ülkedeki madde bağımlılığı korkutucu boyuta ulaştı. 2004 öncesinde yılda 3-4 kişi, madde bağımlılığı nedeniyle Barış ve Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne başvururken, bu sayı 2018’te 200’ü buldu.

A+A-

Ayşe GÜLER

Ülkedeki ‘madde bağımlılığı’ korkutucu boyuta ulaştı.
2004 öncesinde yılda 3-4 kişi madde bağımlılığı nedeniyle Barış ve Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne başvururken, bu sayı 2018’te 200’ü buldu.
2018 yılı için Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanan kişi sayısı ise 117 olarak kayıtlara geçti,böylelikle ‘uyuşturucu bağımlısı’ sayısının 317 olduğu görüldü.

‘Uyuşturucu’ sorunu ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Barış ve Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Abidin Akbirgün, ülkede ciddi ‘bonzai sorunu’ olduğunu vurguladı, bonzai (sentetik cannobinoid) kullanım yaşının 16 yaş ve üzerine kadar gerilediğini kaydetti.
Akbirgün, uyuşturucu madde kullanımının artmasında toplumun bakış ailesi, ailelerin davranış modelleri ve okullardaki disiplin eksikliğinin etkili olduğuna da dikkat çekti.

DENETİMLİ SERBESTLİK YASASI’NDAN 117 KİŞİ YARARLANIYOR… 2018 yılı için Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanan kişi sayısı 117 olarak kayıtlara geçti. Böylelikle ülkedeki ‘uyuşturucu bağımlısı’ sayısının 317 olduğu görüldü.

59’u ‘bonzai’ tedavisi görüyor…

Barış ve Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden alınan bilgiye göre Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanan 117 kişinin 59’u bonzai yani sentetik cannobinoid tedavisi görüyor.
35 kişi hintkeneviri (esrar), 4 kişi de eroin tedavisi nedeniyle Barış ve Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi’ne başvurdu.

MADDE MADDE UYUŞTURUCU GERÇEĞİ:
Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde şu an 200 kişi tedavi görüyor.

Denetimli Serbestlik Yasası’ndan 117 kişi yararlanıyor.
Bu kişilerin 9’u kadın.
30’u farklı dünya ülkesi vatandaşı, geriye kalanları KKTC, TC uyruklu…
Bunların 59’u bonzai (sentetik cannobinoid), 35’i esrar (hintkeneviri), 4’ü eroin tedavisi görüyor.

30’u farklı ülke vatandaşı…

Resmi kayıtlarda; Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanan kişilerin 9’unun kadın olduğu görüldü.
Yasa altında tedavi gören 117 kişinin 30’unun farklı dünya ülkesi vatandaşı, geriye kalanların ise KKTC ve TC uyruklu olduğu belirtildi.

 

AKBİRGÜN: BONZAİ KULLANIMI 16 YAŞ VE ÜZERİ… Uyuşturucu sorunu ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Barış ve Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Abidin Akbirgün, ülkede ciddi bir ‘bonzai sorunu’ olduğunu vurguladı, bonzai kullanımının 16 yaş ve üzerine denk geldiğini belirtti.

 

Barış ve Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Abidin Akbirgün:

“Ülkede ciddi ‘bonzai’ sorunu var”

Barış ve Ruh Sinir Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Abidin Akbirgün, 2004 öncesinde yılda 3-4 kişinin alkol hariç madde bağımlılığı nedeniyle hastaneye başvurduğunu ya da tedavi gördüğünü söyledi, bu sayının her yıl artarak 200’e ulaştığını aktardı.

Denetimli Serbestlik Yasası’ndan ise 9’u kadın 117 kişinin yararlandığını, tedavilerinin sürdüğünü ifade eden Akbirgün, söz konusu kişilerinin 59’unun bonzai(sentetik cannobinoid), 35’inin hintkeneviri (esrar), 4’ünün de eroin tedavisi gördüğünü dile getirdi.

Akbirgün, gerek poliklinik ve yatılı tedavi gören hastalar, gerekse Denetimli Serbestlik Yasası’ndan yararlanan kişilerin sayısına bakıldığında ülkede ciddi bonzai sorunu olduğunun ortaya çıktığını belirtti.

Akbirgün, bonzai maddesinin ani ölümlere neden olabileceğine de vurgu yaptı.

“117 kişinin 30’u, farklı ülke vatandaşı”

Akbirgün, yasadan yararlanan 117 kişinin 30’unun farklı dünya ülkesi vatandaşı olduğunu belirterek, geriye kalanların ise KKTC ve TC uyruklu olduğunu aktardı.

Esrar ve sentetik cannobinoid maddesinin ‘fiziksel yoksunluk’ bulgusuna neden olmadığını ifade eden Akbirgün, eroin ve kokain maddelerinin bu duruma yol açtığını da kaydetti.

“Alkol bağımlılığı, uyuşturucudan çok daha tehlikeli”

Toplumda alkol bağımlılığının göz ardı edildiğini de söyleyen Akbirgün, buna karşın alkol kullanımının uyuşturucu kullanımından daha yüksek olduğuna dikkat çekti.

Akbirgün, alkol bağımlığının çok daha tehlikeli olduğuna değindi.

“Kamuoyunda sürekli olarak suçlu devlet ya da güvenlik eksikliği oluyor. Bunların hepsi var, doğrudur. Ancak esas sorun, içen şahsın kendisidir” diyen Akbirgün,  bu konudaki ‘ikinci sorumlunun’ aile, ‘üçüncü sorumlunun’ da devlet olduğunu söyledi.

“Toplumda uyuşturucu madde suçları değersizleştiriliyor”

Öte yandan Akbirgün, kamuoyunda uyuşturucu ile savaştan bahsedildiğini ancak ciddi doktor ve alt yapı eksikliği ile karşı karşıya olduklarını vurguladı.

Toplumda uyuşturucu madde suçlarının değersizleştirildiğini kaydeden Akbirgün, “Örneğin cinsel istismar suçlarına ciddi tepki var. Ama uyuşturucu suçu olduğunda, çocuktur, gençtir, günahtır deniliyor. Böyle bir şey olamaz. Uyuşturucu, öncelikle topluma karşı işlenen bir suçtur” şeklinde konuştu.

“Uyuşturucuya kıyasla, ölümlü trafik kazasına neden olanlara daha sert yaklaşıyorlar”

Akbirgün, şöyle devam etti:
“Kaç kişiyi zehirliyorlar? Uyuşturucu madde bir zincirdir, başı ve sonu fark etmez. Herkes ‘kader mahkumudur’… Siz empatiyi geçip, sempati ile bakarsanız, katiller de tecavüzcüler de mağdur olur. Bu işin uzmanlara bırakılması gerekiyor. Uyuşturucu madde kullananlara mağdur imajı verirseniz, her kullanan mağdur rolü oynamaya başlar. Toplumda böyle bakmaya başlar.”

Toplumda uyuşturucu madde kullanımına yönelik algı yaratılmaya çalışıldığını da savunan Akbirgün, şu anda ölümlü trafik kazasına neden olan kişilere, uyuşturucu madde ile yakalananlara göre daha sert yaklaşıldığını da kaydetti.

“Bonzai kullanımı 16 yaş ve üzeri”

Akbirgün, uyuşturucu kullanım yaşının oldukça gerilere düştüğüne dikkat çekti.

Özellikle bonzai kullanımının ergenlik döneminde görüldüğünü söyleyen Akbirgün, bu yaş aralığının da 16 yaş ve üzerine denk geldiğini belirtti.

Akbirgün, uyuşturucu madde kullanımının artmasında toplumun bakış ailesi, ailelerin davranış modelleri ve okullardaki disiplin eksikliğinin etkili olduğunu vurguladı.

Bu noktada koruyucu psikiyatristlerin ön plana çıkarılması gerektiğine değinen Akbirgün, AMATEM’in de halen açılmadığını, söz konusu durumun ciddi sorun teşkil ettiğini kaydetti.

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-609.jpg

Bu haber toplam 2885 defa okunmuştur
Etiketler :