1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Ülke Fizik Planı Yasası’ son aşamada
‘Ülke Fizik Planı Yasası’ son aşamada

‘Ülke Fizik Planı Yasası’ son aşamada

Ülke Fizik Planı ve İmar Yasası konularında toplantı gerçekleştirildi

A+A-

Ülke Fizik Planı (ÜFP) ve İmar Yasası konularında toplantı gerçekleştirildi.

Başbakan Yardımcılığı, Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanlığı, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı organizasyonuyla gerçekleşen toplantıya Başbakan Yardımcısı Menteş Gündüz, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay ve Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek başkanlığında, ilgili birimlerin yetkili ve temsilcileri katıldı.

Başbakan Yardımcılığı’ndan verilen bilgiye göre, İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, toplantıda, Ülke Fizik Planı yasası adına yapılan çalışmaların son aşamasına gelindiği ve 100 sayfalık bir düzenlemenin Çalışma Bakanlığına sunulduğu kaydederek, bunun yanında imar planı çalışmalarının başladığını ve bunun ilk ayağının Girne olarak tespit edildiğini belirtti.

Uluçay, bu konuda Girne Belediyesi ve müteahhit ve mimarlarla imar yasasında değişikliklerle ilgili mutabık kalındığının da altını çizdi. Başbakan Yardımcısı Menteş Gündüz ise; Şehir Planlama Dairesi’ ne çok büyük iş düştüğünü, daireye nitelikli elemanlar verilerek birimlerin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Taşıma kapasitesi, biyolojik, fiziksel, sosyal ve ayrıca birey taşıma kapasitesi göz önüne alınarak planlamalar yapılması gerektiğini belirten Gündüz, “sadece şehri dizayn etmek yerine Ülkenin dizayn edilmesi, yasalarla desteklenerek hareket edilmesi şarttır” dedi.

Gündüz, “Sadece şehircilik ile olmaz, doğal çevrenin korunması, mali boyut da hesaba katılarak makro ekonomik planlamalar geleceğe yönelik olarak yapılmalıdır” diyerek sözlerini tamamladı.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek ise; “Ülkenin gelişiminin önünü açmak yöneticilerin görevidir. İklim değişikliği kuraklaşma dengeyi tehdit ediyor” diyerek, her ülkenin kendi ödevinin çevreyi yaşanabilir hale getirmek olduğunu kaydetti.

Yasa Bakanlar Kurulundan geçerken imar planlarından sonra yetersiz kalabileceğini belirten Dinçyürek, “Şehircilik dairesinin aktif olması tek yetkili olmasındansa, herkesin elini taşın altına sokması mantığı ile hareket edilmelidir” dedi.

İçişleri Bakanlığında gerçekleşen toplantıda, Turizm Müsteşarı Şahap Aşıkoğlu, İçişleri Müsteşarı Semih Taçan, Turizm Planlama Dairesi Müdürü Turgut Muslu, KTMMOB’den Azmi Öge ve Ahmet Hüdaoğlu, Şehir Planlama Dairesinden Laika Topcan, Eski Çevre Bakanlarından Hakkı Atun ve alanında uzman katılımcılar fikir ve görüşlerini belirttiler.

Toplantı sonucunda paydaşlar ile bir teknik komite kurulması, yaz boyunca işbirliği içinde kurulan teknik komitenin raporuna istinaden çalışmaların sonlandırılarak meclisin tatilinden sonraki ilk toplantıda kararın görüşülmesi ve ayrıca ülkesel fizik plan Bakanlar Kurulundan geçerken İmar Yasasında da sürece dahil edilmesi konularında kararlar alındı.

(tak)

Bu haber toplam 1731 defa okunmuştur