1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Ukrayna isyancıları 'kanıt' yok etmekle suçluyor
Ukrayna isyancıları kanıt yok etmekle suçluyor

Ukrayna isyancıları 'kanıt' yok etmekle suçluyor

Ukrayna, Rus yanlısı isyancıları düşen Malezya Havayolları uçağının enkaz mahallinde "uluslararası suçlara ilişkin" kanıtları yok etmeye çalışmakla suçladı.

A+A-


Ukrayna, Rus yanlısı isyancıları düşen Malezya Havayolları uçağının enkaz mahallinde "uluslararası suçlara ilişkin" kanıtları yok etmeye çalışmakla suçladı.

Hükümet isyancıların, uluslararası temsilciler ve kendi uzmanlarının soruşturma başlatmasını önlediklerini söyledi.
Açıklamada, Ukrayna hükümeti "teröristlerin" isyancıların elindeki Donetsk kentinde bir morgdan 38 ceset aldığını ileri sürdü.

Hükümet ayrıca isyancıların uçağın enkazını Rusya'ya taşımaya çalıştıklarını söyledi.

Ukrayna dünya kamuoyuonu, "teröristleri" geri çekmesi ve uzmanların enkazda soruşturma yürütmesine izin vermesi için Rusya'ya baskı yapmaya da çağırdı.

Uluslararası gözlemci ekibi de, Ukrayna'daki Rus yanlısı isyancıların Malezya Havayolları uçağı enkazına erişimlerini kısıtladıklarını söylüyor.
Ukrayna'daki Rusya yanlısı ayrılıkçılar, uluslararası gözlemcilerin 298 yolcusuyla birlikte Doğu Ukrayna'da düşen uçağın enkazını inceleyebileceğini söylemişti.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), "Ukraynalı ve Rus yetkililerin de katıldığı video konferansta ayrılıkçılarla görüşüldü ve ayrılıkçılar soruşturma kapsamında Ukraynalı yetkililerle işbirliği yapmayı kabul etti" dedi.

Ancak son olarak AGİT sözcüsü siteye erişimin silahlı adamlar tarafından kontrol edildiğini ve havaya bir el ateş açıldığını söyledi.
Rusya ise Batı'yı Moskova'ya karşı bir enformasyon savaşı yürütmekle suçladı.

Rus Savunma Bakanlığı uçağın düştüğü sırada Ukrayna'nın uçaksavar sistemlerinin ne yaptıklarının detaylarını vermesini istedi.
Rusya sınırında düştü

MH17 sefer sayılı uçağın Perşembe günü doğu Ukrayna'da isyancıların elindeki bir alandan atılan füze tarafından vurulduktan sonra düştüğüne inanılıyor.

Uçaktaki 298 kişi öldü. Bunlar arasında 80 çocuk da var.
Boeing 777 tipi uçak Amsterdam'dan Kuala Lumpur'a uçuyordu.
Malezya Havayolları'na ait MH17 sefer sayılı uçakla irtibat kesildiğinde, uçak aylardır çatışmaların yaşandığı Ukrayna'nın doğusundan Rusya hava sınırına girmek üzereydi.
Malezya Başbakanı Necib Razak "Bu büyük trajediye neyin neden olduğunu bilmiyoruz. Uçağın rotası, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü tarafından güvenli ilan edilmişti" dedi.

Malezya Ulaştırma Bakanı Liow Tiong Lai Kuala Lumpur'da düzenlediği basın toplantısında Malezya Havayollarının MH17 sefer sayılı uçağının yetkililer tarafından uçuş rotası konusunda uyarılmadığını ifade etti.
"Asya-Pasifik seferi yapan 16 yolcu uçağının 15'i bu rotayı kullanıyor" diyen Bakan, uçakla temasın kesilmesinden hemen önce tüm sistemlerinin normal çalıştığını ifade etti.

Uçağın bir füze saldırısına hedef olduğu şüphesi yaygın.

Ukrayna hükümeti ve Rusya yanlısı ayrılıkçı gruplar uçağın düşüş nedeni konusunda birbirilerini suçluyor.
Dün akşam saatlerinde Rusya yanlısı ayrılıkçılar, uçağın kara kutusunun bulunduğunu ve incelenmek üzere Moskova'ya gönderildiğini iddia etti.

Reuters haber ajansı ise, bu sabah geçtiği haberde ikinci bir kara kutunun enkazda bulunduğunu belirtti.
Ayrılıkçıların ses kaydı yayımlandı

BBC İzleme Servisi'nin aktardığına göre, Ukrayna Güvnelik Birimi SBU, resmi YouTube hesabından Rusya yanlısı ayrılıkçılara ait olduğunu belirttiği bir konuşma yayımladı.

Güvenlik biriminin aktardığına göre konuşmalarda, "Rusya yanlıları uçağın düşürüldüğünü itiraf ediyor" ve içlerinden biri "Bu bir sivil uçak" diyor.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, Malezya Havayolları'na ait uçağın düşürülmesinin bir "terör eylemi" olduğunu söyledi.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, BBC'ye "hükümetin elinde uçağın ayrılıkçılar tarafından düşürüldüğüne dair kanıt olduğunu" açıkladı.
Ukrayna İçişleri Bakanlığı danışmanlarından Anton Herashchenko da, AP haber ajansına yaptığı açıklamada "uçağın 10 bin metre irtifada, füzeyle vurulduğunu" söyledi.

Ukrayna'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Yuriy Sergeyev de olaydan Rusya'yı sorumlu tuttu. Sergeyev "Rusya 'teröristlere' uçakları vurabilen sofistike füze sistemleri vermeseydi, olay yaşanmazdı" dedi.
Ayrılıkçı lider Aleksander Borodey ise olaydan Ukrayna hükmetini sorumlu tuttu, "uçağın düşüş nedeninin araştırılması için bir kaç günlük ateşkese hazır olduklarını" söyledi.

ABD de "vuruldu" diyor

Associated Press haber ajansı, ABD'li istihbarat yetkililerinin, uçağın karadan havaya atılan bir füzeyle vurulduğuna inandıklarını bildirdi.
ABD'li yetkili füzenin sınırın hangi tarafından atıldığını bilmediklerini, ancak "ABD istihbarat değerlendirmeleri sonucunda, füzenin Rusya yanlısı ayrılıkçılar ya da Rusya tarafından atılmış olma ihtimalinin daha yüksek olduğunu" söyledi.
ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da olayın "kaza olmadığını", uçağın "havada patlatıldığını" söyledi.
Rusya yanlısı ayrılıkçılar, geçtiğimiz günlerde Ukrayna ordusuna ait iki uçak düşürmüştü.

Hava sahası kapatıldı

Olayın ardından bir çok havayolu şirketi, uçaklarını Ukrayna hava sahasından uçurmayacaklarını açıkladı.
Avrupa çapında hava trafiğini yöneten Eurocontrol de Ukrayna hava sahasının uçuşlara kapatıldığını açıkladı.

(bbctürkçe)

Bu haber toplam 1200 defa okunmuştur