1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'UCUZLAYACAK' DENDİ, ZAMLANDI !
UCUZLAYACAK DENDİ, ZAMLANDI !

'UCUZLAYACAK' DENDİ, ZAMLANDI !

Telefonun 'özel'lerinden 'akıllı cep' zammı tepki topladı: GSM'e % 10

A+A-

• ULAŞTIRMA BAKANI TAÇOY:  “GSM OPERATÖRLERİ KARARI GÖZDEN GEÇİRMELİ” Operatörlerin yaptığı zam ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy,  yüzde 10’luk zammın kendi bakanlık dönemi öncesinde alınan bir karar olduğunu savunarak, bu konuda çalışma başlatıldığını açıkladı.  Taçoy, “GSM operatörleri bu kararını yeniden gözden geçirmelidir” dedi.


BTHK BAŞKANI BÜRÜNCÜK: “EŞİT ORANDAKİ ZAM, DOĞRU DEĞİL…” Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük mobil iletişimde % 10’luk zammın ‘tüm kalemlere’ yapılmasının doğru olmadığını belirtti.

•  ‘UCUZLAYACAK’ DİYEN ESKİ BAKAN KAŞİF: “% 24 YERİNE % 10 YAPTIRDIK, SÖZLEŞME GEREĞİ” - Eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif ise 2008 yılında operatörlere yapılan devir sözleşmesine göre yüzde 24 oranında zam yapılması gerektiğini ancak operatörlerle yüzde 10 oranında zam yapılmasında mutabık kalındığını kaydetti.


Ayşe GÜLER-Beyza TAÇKİN

Kuzey Kıbrıs’taki iki GSM operatörü Kuzey Kıbrıs Turkcell ve Vodafone Telsim’in cep telefonu tarifelerine yaptığı zam ülkede tepkiyle karşılanırken, geçmişte “GSM ucuzlayacak” diyen eski Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif’in sözleri de unutulmadı.

Yeni Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, “Bu zammı kucağımızda bulduk” derken, Ahmet Kaşif ise “Sözleşme gereği % 24’tü, % 10’a izin verdik” diyerek kendini savundu.

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun ise bu düzenlemeyi ‘onaylamaması’ dikkat çekti.

Sabit ücretlerin yanı sıra birçok tarifeye faturalı ve kontörlü hatları kapsayacak şekilde Ekim ayı itibariyle yüzde 10 civarında yapılan zammın Kasım ayındaki faturalara yansıyacağı öğrenildi.

Yürürlüğe giren zam ile ilgili YENİDÜZEN’e konuşan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Kasım ayındaki faturalara yansıtılacak yüzde 10’luk zammın kendi bakanlık dönemi öncesinde alınan bir karar olduğunu söyledi.

Taçoy, Ekim ayı içerisinde GSM operatörlerinin yüzde 20 zam talebinde bulunduğunu aktararak, bakanlığın yüzde 10 zam yapılmasını onayladığını dile getirdi.

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Müdürü Kadri Bürüncük ise mobil iletişimde tüm kalemlere eşit oranda yapılan yüzde 10’luk zammın doğru olmadığını kaydetti.

Cepten sabit telefonu aramaya 0,3 kuruş artış…

Yapılan zamma göre 3,46 TL olan aylık sabit ücret 3,80 TL’ye yükseldi. Ayni operatör abonesinin şebeke içi konuşma ücreti ise 30,24 kuruştan, 33,26 kuruşa yükseldi. Diğer aramalarda ise dakikalık ücret 5 kuruşluk artış ile 54 kuruştan 59,40 kuruş oldu. 
Öte yandan cep telefonundan sabit telefonları aramanın dakikası ise 3 kuruş artarak, 30,24 TL’den 33,26 TL’ye çıktı.

Türkiye’yi aramak artık daha pahalı…

Yapılan düzenleme ile Kuzey Kıbrıs’taki bir GSM operatöründen Türkiye’deki cep telefonu ile yapılan dakikalık görüşme 72,36 kuruştan, 79,60 kuruşa yükseldi. Dakikası 34,56 kuruş olan Türkiye’deki sabit telefon aramaları ise yaklaşık 4 kuruşluk artış ile 38,02 oldu. 


SMS’ler de zamlandı

Cep telefonlarından çekilen mesajlara (SMS) da zam yapıldı. Buna göre yurt içi ve Türkiye’ye 21,06 kuruşa çekilen SMS’in ücreti yeni düzenleme ile 23,76 kuruş oldu. Diğer ülkelere olan SMS ücreti de 36,72 kuruştan 40,39 kuruşa yükseldi.

Zam, kontörlü hatları da vurdu

Faturalı hatlara yansıyan zam, kontör hat kullanıcılarını da etkiledi. Buna göre şebeke içi ve sabit telefon aramanın dakikası yaklaşık 5 kuruşluk artış ile 45,36 kuruştan, 50 kuruş oldu.
Bunun yanı sıra Türkiye’deki GSM operatörlerini aramak 114,48 kuruştan 125,88 kuruşa, Türkiye’deki sabit telefonları aramak ise 52,92 kuruştan 58 kuruşa yükseldi.
Kontörlü telefonlardan diğer operatörleri aramanın dakikası ise 75,6 kuruştan 84 kuruşa yükseldi.


---------------------------------------------------------------------------

Taçoy: “Karar GSM operatörleri tarafından yeniden gözden geçirilmeli”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Hasan Taçoy, Kasım ayındaki faturalara yansıtılacak yüzde 10’luk zammın kendi bakanlık dönemi öncesinde alınan bir karar olduğunu söyledi.
YENİDÜZEN’e değerlendirmede bulunan Taçoy, Ekim ayı içerisinde GSM operatörlerinin yüzde 20 zam talebinde bulunduğunu aktararak, bakanlığın yüzde 10 zam yapılmasını onayladığını dile getirdi.
Yapılan zammın şu anda yürürlükte olduğunu dile getiren Taçoy, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun bu konuda bir çalışma başlattığını açıkladı.

“Karar, GSM operatörleri tarafından yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor”

Taçoy, ilgili paydaşlarla görüşmeler yaparak, konunun değerlendirileceğini ifade etti, yapılan zammın GSM operatörleri tarafından yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti.
Bakanlığın belirlediği ‘azami ücrete’ 1,5-2 yıldır zam yapılmadığını dile getirerek, yapılan zammın GSM operatörleri sözleşmesi baz alınarak belirlendiğini kaydetti.
Taçoy, iletişimin ülkedeki gerekli imkanlar çerçevesinde yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

----------------------------------------------------------------------------


Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Bürüncük: “Tüm kalemlere zam yapmak doğru değil”

• “Bakanlık zam kararıyla ilgili bizden bilgi almadı”

• “Karşı operatörü arama fiyatlarında indirime gittik, aynı oranda zam olmamalıydı.”

• “Operatörler, fiyatların bu oranda oluşunu vergilerin yüksekliğine bağlıyor.”

• “Ulaştırma Bakanlığı 1,5 - 2 yıldır ‘azami ücretlere’ düzenleme yapmamıştı.”


Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük, mobil iletişimde tüm kalemlere eşit oranda yapılan yüzde 10’luk zammın doğru olmadığını söyledi.
Bakanlığın zam ile ilgili kurumdan görüş almadığını ifade eden Bürüncük, “Bakanlığın azami ücreti belirlerken bizden görüş alma zorunluluğu bulunmuyor. Ancak bizden görüş alınsaydı, arama fiyatlarına aynı oranda zam yapılmasını doğru bulmadığımızı söylerdik. Çünkü karşı operatörü arama fiyatlarında indirime gitmiştik” dedi.

“1,5- 2 yıldır azami ücretlerde artış yok”

Bürüncük, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın 1,5- 2 yıldır ‘azami ücretlere’ düzenleme yapmadığını, geçtiğimiz günlerde de yeni güncellemenin hayata geçtiğini dile getirdi.
Bürüncük, operatörlerle imzalanan lisans sözleşmesi gereği ilgili bakanlığın azami ücretleri ‘enflasyonu’ da dikkate alarak 6 ayı geçmemek koşuluyla güncellemesi gerektiğini söyledi.
Bakanlığın azami ücretleri yüzde 10 civarında artırması nedeniyle operatörlerin de buna paralel olarak fiyatlarında zam yaptığını kaydeden Bürüncük, “operatörler, fiyatların bu oranda oluşunu vergilerin yüksekliğine bağlıyor” dedi.
Bürüncük, prosedür ile ilgili bilgi vererek,  operatörlerin lisanslarındaki ibare fiyatlarını serbestçe belirleyebildiğini ancak ‘azami ücretlerin’ bakanlık tarafından tespit edildiğini kaydetti.

“Vergiler ayni değil”

Güney Kıbrıs, Türkiye veya Avrupa’daki ülkelerle vergi oranlarının ayni olmadığını savunan Bürüncük, bazı vergilerin ise bu ülkelerde olmadığını söyledi.
Bürüncük, kıyaslama yaparken buna dikkat edilmesi gerektiğine değinerek, birçok faktörde inceleme yapılmasının şart olduğunu dile getirdi.

----------------------------------------------------------------------------

Kaşif: “Sözleşmeye göre yüzde 24 zam yapılması gerekiyordu, yüzde 10’da anlaştık”

Eski Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif ise 2008 yılında operatörlere yapılan devir sözleşmesinde hayat pahalılığının GSM ücretlerine yansımasına yönelik madde bulunduğunu, yüzde 10’luk zammın bu madde kapsamında yapıldığını ifade etti.
Kaşif, sözleşmeye göre yüzde 24 oranında zam yapılması gerektiğini ancak operatörlerle yüzde 10 oranında zam yapılmasında mutabık kalındığını kaydetti.
“Sözleşmeye göre yüzde 24 oranında zam yapılması gerekiyordu. Ancak sonlandırma ücretlerinde yapılan yüzde 20’lik indirimin ardından operatörlerle yüzde 10 oranında zam yapılmasına mutabık kaldık” diyen Kaşif, bu süre içerisinde Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu ile görüştüklerini de savundu.
Kaşif, fiyat aralığının bakanlık tarafından belirlendiğini dile getirerek, geçtiğimiz ay yapılan çalışmalardan Bakanlar Kurulu’nun da haberi olduğunu sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2417 defa okunmuştur