1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. UCN: Derinya geçiş noktasının hala açılamaması çok üzücüdür
UCN: Derinya geçiş noktasının hala açılamaması çok üzücüdür

UCN: Derinya geçiş noktasının hala açılamaması çok üzücüdür

#UniteCyprusNow, bir açıklama yayınlayarak 30 aydır açılması gündemde olan Derinya Kapısı’nın açılmamasını eleştirdi

A+A-

#UniteCyprusNow, bir açıklama yayınlayarak 30 aydır açılması gündemde olan Derinya Kapısı’nın açılmamasını eleştirdi, konuyla ilgili ortaya irade konması talebinde bulundu. Açıklama şöyle: Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum liderin 2015 yılında görüşme sürecinin başında açmaya karar verdikleri Derinya geçiş noktasının bugün hala kapalı durumda olması çok üzücüdür.

Söz verdikleri günden bugüne geçen 30 aylık dönemde, BM de dahil tüm tarafların ortak irade ortaya koyamamaları, koordinasyonsuzluk ve isteksizlik Derinya geçiş noktasının açılması önündeki en büyük engeli oluşturmuştur.

Mağusa kentini birleştirecek olan Derinya geçiş noktasının kuzey tarafında sadece Avrupa Birliği tarafından finanse edilen 2.8 km'lik asfalt yapılmış ve teller yenilenmiştir. Bölgeye elektrik götürülmesi ile ilgili ihale henüz açılmazken kaldırım ve telefon bağlantısı çalışmalarının da yapılmamış olduğu görülmektedir. Derinya yolunun BM'ye ait 150 metrelik kısmında - yani ara bölgede - hiçbir faaliyet göze çarpmazken, güney tarafındaki 300 metrelik alan büyük oranda hazır görünmektedir.

Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nicos Anastasiadis, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulmak için görüşmeye başladıkları Mayıs 2015 tarihinden bugüne kadar geçen sürede söz verdikleri gibi ne kapsamlı bir çözüme ulaşabilmişler ne de güven artırıcı herhangi bir önlemi hayata geçirebilmişlerdir.

UniteCyprusNow olarak, her iki lidere, taraflara ve BM’ye, Mağusa kentinin 43 yıl sonra birbirine bağlayacak olan ve bölgede iki toplumun ilişkilerine, yakınlaşmasına, güvene, ve turizm faaliyetlerine katkı koyacak olan Derinya geçiş noktasının açılması için bugün yeniden çağrı yapıyoruz: 30 ay önce verdiğiniz sözü tutun. Derinya kapısını açın. Adada yaşamı kolaylaştıracak ve toplumları yakınlaştıracak adımları derhal atın.

 

Fotoğraf: Arşiv

Bu haber toplam 2399 defa okunmuştur
Etiketler : ,