1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Üçlü Kararname kaldırılmalı”
“Üçlü Kararname kaldırılmalı”

“Üçlü Kararname kaldırılmalı”

Toparlanıyoruz Hareketi israfa, kurumsal hafıza kaybına yol açtığını ve motivasyona zarar verdiğini belirttiği üçlü kararname ile atama yöntemine en erken bir zamanda son verilmesi için hükümete çağrıda bulundu.

A+A-

Temiz Toplum Derneği (Toparlanıyoruz Hareketi) israfa, kurumsal hafıza kaybına yol açtığını ve motivasyona zarar verdiğini belirttiği üçlü kararname ile atama yöntemine en erken bir zamanda son verilmesi için hükümete çağrıda bulundu.

Toparlanıyoruz Hareketi’nden yapılan yazılı açıklamada “Üçlü kararname ile atama yöntemini ortadan kaldırıp bu israfa derhal son vermeli, seçim kampanyalarınızda vermiş olduğunuz bu sözü zaman kaybetmeden yerine getirmelisiniz. Üçlü kararname ile atamalar devlete ve toplumumuza yıllardır büyük zararlar vermektedir” görüşü ifade edildi.

Söz konusu uygulama ile çalışmayan müşavir ordusu yaratıldığına işaret edilen açıklamada, 2009’da Ombudsman’ın hazırladığı rapora göre, üçlü kararnameyle açığa alınan 114 üst düzey kamu yöneticisinin ‘müşavir’ olarak hiçbir iş yaptırılmadan devletten toplamda 10,7 milyon TL maaş aldığının ifade edildiğine dikkat çekildi.

KURUMSAL HAFIZA KAYBI

İlgili yasanın verdiği yetki ile yüksek kademe yöneticilik görevlerine hükümetteki partiye en yakın kişilerin atandığı savunulan açıklamada, “Aynı zamanda bu uygulamada yetkin ve tecrübeli olan yöneticiler görevlerinden uzaklaştırılmakta, devlet bu kişilerin yapabilecekleri katkıları ziyan etmektedir. Tecrübeli elemanların pasif duruma getirilmesiyle, ilgili birimlerde kurumsal hafıza kaybı da yaşanmakta, bu birimlerin geçmişini ve çalışma geleneğini bilenleri kaybetmek, verimliliği düşürmektedir” denildi.

“MOTİVASYONA BÜYÜK ZARAR”

Uygulamanın “nasıl olsa partiye yakın olan atanacak” düşüncesiyle işyerinde motivasyona büyük zarar verdiği kaydedilen açıklamada, “Tüm bunların sonucu olarak ilgili devlet birimlerinin verimli çalışması önemli oranda engellenmektedir” görüşleri yer aldı.

Uygulamamın siyasi etiğin de erozyona uğramasına neden olduğu savunulan açıklamada, “Bu uygulama devlet kadrolarındaki bireylerin bir partiye fikirlerini/icraatlarını beğendikleri için değil, yöneticilik görevine atanma ümidiyle yaklaşmasını teşvik etmektedir” denildi.

Uygulamanın en erken zamanda değiştirilmesi gerektiğini belirtilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“Uygulama değiştirilmeden atamalar yapılacaksa dahi söz konusu atamaların ya mevcut veya eski müşavirler arasından yapılması veya eski görevine iade şartı ile yapılması doğru olacaktır. Bunun için ilave bir yasal değişiklik gerekiyorsa, zaman kaybetmeden bu değişiklikler yapılmalıdır. Hükümetin üçlü kararname yöntemiyle yapacağı atamalarla ilgili kriterlerini açıkça ortaya koyması ve bu sınırların dışına kesinlikle çıkmaması gerekmektedir.”(tak)

Bu haber toplam 2183 defa okunmuştur
Etiketler :