1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Uçak bileti ‘uçuyor’, turizm etkileniyor!
Uçak bileti ‘uçuyor’, turizm etkileniyor!

Uçak bileti ‘uçuyor’, turizm etkileniyor!

Ercan’dan Türkiye’deki şehirlere özellikle İstanbul’a gitmek isteyenler için ise gidiş- dönüş biletlerde 475 TL’den aşağı fiyat bulması oldukça güç…

A+A-

Didem MENTEŞ

Ercan Havaalanı’nın özelleştirilmesinin ardından, Hava Limanları Hizmetler ve  Limanlar (Ücretleri) Yasası’nda vergilerin dövize endekslenmesi, bilet fiyatlarını ciddi şekilde yükseltirken, turizmi de olumsuz yönde etkiledi.

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, uçak bilet fiyatlarındaki artışın turizmi olumsuz etkilediğini belirterek, turizm acentelerini zarara uğratmakta olduğunu açıkladı.

Öte yandan YENİDÜZEN, 3 günlük İstanbul ve Atina’ya gidiş-geliş uçak biletleri ve 10 günlük Londra fiyatlarını araştırdı, ortaya çıkan tablo dudak uçuklattı.

Fiyatlar uçuyor!

Ercan Havaalanı üzerinden seyahat edecekler için uçak bileti fiyatları adeta uçtu. Ercan’dan İngiltere’ye gitmek isteyen kişiler 960 TL ila 2 bin 795 TL arasında değişen ücretleri ödemek zorundayken, Larnaka’dan Londra’ya aktarmasız olarak uçmak isteyenler ise 501 TL’den 1619 TL’ye yolculuk yapabiliyor.

Ercan’dan Türkiye’deki şehirlere özellikle İstanbul’a gitmek isteyenler için ise gidiş- dönüş biletlerde 475 TL’den aşağı fiyat bulması oldukça güç…

Ercan Havaalanı üzerinden seyahat edecekler için uçak bileti fiyatları adeta uçtu. Ercan’dan İngiltere’ye gitmek isteyen kişiler 960 TL ila 2 bin 795 TL arasında değişen ücretleri ödemek zorundayken, Larnaka’dan Londra’ya aktarmasız olarak uçmak isteyenler ise 501 TL’den 1619 TL’ye yolculuk yapabiliyor.

Güneyden Cobalt, Blue Air, Aegean Airlines ve Hahn Air havayollarıyla Atina’ya en erken zamanda gidiş- dönüş yapmak isteyenler ise 634 TL ile bin 687 TL’yi aşkın ücret ödemek zorunda.

Tolun: “Fiyat artışı Larnaka’ya teşvik edecek”

YENİDÜZEN’e konuşan Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun ise  uçak bilet fiyatlarındaki artışın turizmi olumsuz etkilediğini belirterek, turizm acentelerinin zarara uğratmakta olduğunu açıkladı.

Ülkeye sefer düzenleyen mevcut havayolu şirketlerinin, Onur Air ve Bora Jet’in uçuş seferinden çekilmesiyle ve Kıbrıs’ın kârlı bir destinasyon olması nedeniyle uçak bilet fiyatlarını yükseltmekte olduğunu belirten Tolun, fiyatlardaki artışın üçüncü ülkeye uçmak isteyenleri Larnaka’ya teşvik edeceğini belirtti.


Biletler ateş pahası!

YENİDÜZEN, 3 günlük İstanbul ve Atina’ya gidiş-geliş uçak biletlerini araştırdı.

Pegasus Havayolları, Atlasglobal ve Türk Hava Yolları’nın (THY) uçuşları incelendiğinde, 26 Mayıs’ta sabah saatlerinde Ercan’dan İstanbul’a uçup, 28 Mayıs akşamı dönüş yapmak isteyen yolcular 475 TL ile 906 TL arasında ücret ödemek zorunda kalacak.

Uluslararası havaalanı olan Larnaka’dan uçuş yapan birçok havayolu şirketinin uçuşlarına bakıldığında ise Larnaka’dan Atina’ya aktarmasız olarak 634 TL ile bin 687TL’yi aşkın bilet satışa sunuluyor.

İstanbul için en az 475 TL…

Pegasus Havayolu şirketiyle 6:05’te İstanbul’a gitmek isteyenler 475 TL, 21:05 uçağıyla gitmek isteyenler ise 746 TL’yi gözden çıkarmak zorunda.

Türk Hava Yolları’nın (THY) 8:35 seferiyle uçmak isteyenler 906 TL’ye, 22:05’de uçmak isteyenler ise 627 TL ödemek zorunda.

Atlasglobal havayolu ile 7:45’de uçuş yapacak olanlar 681 TL’yi gözden çıkarmak zorundayken, 20:30 seferiyle uçmak isteyenler ise 708 TL’ye uçuş yapmak zorunda kalacak.

Atina’ya yolculuk da pahalı

Güneyden Cobalt, Blue Air, Aegean Airlines ve Hahn Air havayollarıyla Atina’ya 26 Mayıs ile 28 Mayıs tarihleri arasında gidiş- dönüş yapmak isteyenler ise 634 TL ile bin 687 TL’yi aşkın ücret ödemek zorunda.

Atina’ya Cobalt şirketiyle 6:40’da uçmak isteyenler 634 TL, 18:30’da uçmak isteyenler ise 729 TL ödemek zorunda. Blue Air havayolu şirketiyle 7:30’da Atina’ya gitmek isteyenler 658 TL’yi ödemek zorundayken, 18:15’de ise 618 TL ile uçabilecek.

Aegean Airlines şirketiyle saat 8:00’de uçmak isteyenler 837 TL, saat 21:00’de ise bin 151 TL ödemeyi gözden çıkarmak zorunda.

Hahn Air şirketinden Atina’ya saat 7:30’da yolculuk yapmak isteyenler i843 TL’yi, saat 18:15’de uçmak isteyenler ise 933 TL ücret ödeyecek.

Londra fiyatları değişim gösteriyor

Ercan Havaalanı’ndan Londra’ya uçuş yapmak isteyenler içinde fiyatlar dudak uçuklatıyor. Ercan’dan uçuş yapmak isteyenler için 26 Mayıs gidiş 4 Haziran dönüş bilet fiyatları 960 TL ila 2 bin 795 TL arasında değişiyor.

Pegasus Havayolları ile Ercan çıkışlı aktarmalı Londra uçuşu için 960 TL ila 2618 TL arasında fiyatlar uçak saatine göre değişim gösteriyor.

Türk Hava Yolları (THY)’nin Londra’ya uçak seferleri ise 1144 TL ile 2795 TL arasında değim gösteriyor.

Güney daha pahalı

Kıbrıs’ın güneyinden ise Londra’ya aktarmasız olarak yapılacak uçuşlar da uçuş seferlerine göre değişim gösteriyor. Larnaka Havaalanı’ndan Cobalt, Blue Air, Aegean Airlines ve British Airways havayollarıyla Londra’ya uçmak isteyenler 501 TL’den 1619 TL’yi aşan fiyatları gözden çıkarmak zorunda. Kuzeyden Londra’ya uçuş, güneye göre daha cazip fiyata denk geliyor.

 

NOT: Uçak bileti fiyatları dün saat 12:00 itibariyle baz alınarak yapılmıştır

 


Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun:
“Fiyatların yükselmesi büyük zararlara neden olmakta”

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Orhan Tolun, uçak bilet fiyatlarındaki artışın turizmi olumsuz etkilediğini belirterek, turizm acentelerinin zarara uğratmakta olduğunu açıkladı.

Ülkeye sefer düzenleyen mevcut havayolu şirketlerinin, Onur Air ve Bora Jet’in uçuş seferinden çekilmesiyle ve Kıbrıs’ın kârlı bir destinasyon olması nedeniyle uçak bilet fiyatlarını yükseltmekte olduğunu belirten Tolun, fiyatlardaki artışın üçüncü ülkeye uçmak isteyenleri Larnaka’ya teşvik edeceğini belirtti. Tolun, şunları söyledi: “Uçak bileti fiyatlarında büyük bir artış vardır. Onur Air ve Bora Jet’in çekilmesi, Türkiye’deki uçak şirketlerinin Rus pazarından yeniden uçak bulabilmesi araz talep meselesidir. Bizim çaresizliğimizin de etkisi vardır. Bugün İstanbul’dan Erzurum’a 150 TL’ye Kıbrıs’a 800- 900 TL’ye uçarsınız. Bu da havayolu şirketlerini, bizim Ulaştırma Bakanlığımız ciddi şekilde uyarması lazım. Buradaki temsilcileri değil, Türkiye’deki gerçek sahiplerinin bu konuda uyarılması gerekir. Bu bize büyük zararlara neden olmaktadır. Esas Larnaka’ya yolcu teşvik edecek konu fiyatların yükselmesidir. Fiyatlar o kadar çok yükseldi ki buradan tur düzenleyen acentelerimizi müthiş şekilde zarara uğratmaktadır. İlk bakışta fiyatlar yükselince acentelerin de karları yükselir görünür ama satışlar azalınca kâr da düşer. Yurt dışına tur düzenleyen acentelerimiz tur düzenleyemez oldu. Yurt dışından buraya turist gönderenler de gönderemez oldu. Bakan dün açıkladı, yurtdışından ülkeye gelen yolcu sayısında % 40 artış oldu diye. Şimdi siz eğer uçak seferleri sayısını artırmazsınız ve yolcu sayısında da % 40’a yakın bir artış vardır, ilk dört ayın ortalaması da % 30’un üzerindeyse arz talep dediğimiz ekonomideki kural meydana gelir ve fiyatlar yükselir. Buradaki en önemli konu ülkenin milli bir havayolu şirketi olmamasıdır. Eğer bir havayolu şirketimiz olsaydı, o fiyatları bu kadar yükseltmezdi. Bu fiyat yükselmesinde, havayolu şirketlerinin aralarında belki bir yazılı anlaşma yoktur ama bir gerçek vardır ki Kıbrıs kârlı bir destinasyon olması nedeniyle fiyatlar yükseltilmektedir. Ercan özelleştirildiğinde vergiler de yükseltilmiştir”

 

Bu haber toplam 4514 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,