1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. UBP-HP’ye güvenoyu…
UBP-HP’ye güvenoyu…

UBP-HP’ye güvenoyu…

UBP-HP Koalisyon Hükümeti güvenoyu aldı. Meclis oturumunda hükümete 28 kabul, 13 ret oyu çıktı. 9 kişi oylamaya katılmadı...Toplantıya UBP Milletvekilleri Hüseyin Özgürgün ve Sunat Atun katılmadı.

A+A-

Hükümet programıyla ilgili görüşmelerin önceki gece yarısından önce tamamlanmasının ardından Bakanlar Kurulu için güven oylaması bugün açık oyla yapıldı.

UBP-HP Koalisyon Hükümeti güvenoyu aldı. Meclis oturumunda hükümete 28 kabul, 13 ret oyu çıktı. 9 kişi oylamaya katılmadı...Toplantıya UBP Milletvekilleri Hüseyin Özgürgün ve Sunat Atun katılmadı.

Meclise katılmayanlar arasında olan Koral Çağman, Sıla Usar İncirli, Özdil Nami, Hüseyin Özgürgün, Fikri toros, Bertan Zaroğlu İZİNLİ, Teberrüken Uluçay ve Armağan Candan ise GÖREVLİ olarak yoklama kayıtlarına geçti.

Oylamaya katılmayan UBP vekilinden Sunat Atun'un Umre'ye gittiği için adada bulunmadığı öğrenildi.

Hamzaoğulları: “Talimatlarla yönetilmek istemediğim için RED!”
Oy kullandığı sırada CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları ise gerekçesiyle birlikte yanıt verdi.
Hamzaoğulları oyunu kullanırken: “Talimatlarla yönetilmek istemediğim için RED!” ifadelerine yer verdi.

Çeler'den ertelemeye tepki: “Vatandaşa tatil vermedik kendimize mi verdik”  
Meclis'in 3 Haziran'daki görüşmesi 'oy çokluğuyla' 10 Haziran'a ertelendi. Çeler, bu kararı oylarken “Vatandaşa tatil vermedik kendimize mi verdik” diye tepki gösterdi ve olumsuz oy kullandı. Çeler'in olumsuz oyuyla birlikte karar, 'oy birliğiyle' değil, 'oy çokluğuyla' verildi.

Tatar: "En büyük temennim, muhalefetin ve iktidarın bu çalışmaları kardeşçe yürütmesi"
Hükümete güvenoyu veren, vermeyen milletvekillerine teşekkür eden Tatar, “Bu demokrasinin güzelliğidir. Bu yüce Mecliste çok önemli çalışmalara içerisinde bulunduk, bulunmaya devam edeceğiz. Hükümetimiz, hükümet programında ifade edildiği gibi Kıbrıs konusunda, gerek ekonomik, gerek siyasal ve kültürel, her türlü konuda KKTC’ye hizmet etmek için gece gündüz çalışacaktır. Ancak bu çalışmaların başarılı olabilmesi Meclis’te uyum içinde, komitelerde, Genel Kurulda yapacağımız çalışmalara demokrasinin daha da kökleşmesi ve insanlara hizmet verebilmek için hep birlikte muhalefetle birlikte” dedi.
Tatar, KKTC’ye hizmet için çalışacaklarını kaydederek, “En büyük temennim, muhalefetin ve iktidarın bu çalışmaları kardeşçe yürütmesi. Memlekete hayırlı olmasını dilerim” şeklinde konuştu.


KULLANILAN OYLARIN AYRINTILARI ŞÖYLE: 

Ret oyu verenler:

CTP
Biray Hamzaoğulları, Tufan Erhürman, Doğuş Derya, Fazilet Özdenefe, Erkut Şahali, Salahi Şahiner, Asım Akansoy.

TDP
Cemal Özyiğit, Zeki Çeler, Hüseyin Angolemli.

DP
Serdar Denktaş, Fikri Ataoğlu.

YDP
Erhan Arıklı.

Kabul Oyu Verenler:

UBP
Aytaç Çaluda, Nazım Çavuşoğlu, Kutlu Evren, Menteş Gündüz, Oğuzhan Hasipoğlu, Dursun Oğuz, Ünal Üstel, Zorlu Töre, Ersin Tatar, Hasan Taçoy, Faiz Sucuoğlu, Önder Sennaroğlu, Hamza Ersan Saner, Ali Pilli, Yasemin Öztürk, Resmiye Canaltay, Özdemir Berova, Olgun Amcaoğlu, İzlem Gürçağ.

HP
Kudret Özersay, Gülşah S. Manavoğlu, Mesut Genç, Hasan Topal, Hasan Büyükoğlu, Jale Refik Rogers, Erek Çağatay, Ayşegül Baybars, Tolga Atakan.

İzinliler:
Koral Çağman, Hüseyin Özgürgün, Sıla Usar İncirli, Özdil Nami, Fikri Toros, Bertan Zaroğlu, Sunat Atun

Görevliler:
Teberrüken Uluçay, Armağan Candan



UBP-HP Koalisyon Hükümeti Meclis’te 30 koltuğa sahip…
Oylamada, Bakanlar Kurulu'nun güvenoyu alabilmesi için, toplantıya katılanlardan güvenoyu verenlerin sayısının ret oyu verenlerden fazla olması gerekiyordu.
Anayasa’ya göre güvenoyu alan Bakanlar Kurulu’na karşı, güven oylamasından sonra üç ay geçmedikçe güvensizlik önergesi verilemiyor. Hükümetin güvenoyu alamaması halinde Başbakan’ın istifasını Cumhurbaşkanı’na sunması gerekiyordu.
Cumhuriyet Meclisi’nde halen UBP 21, CTP 12, HP 9, TDP ve DP 3’er, YDP ise 2 milletvekiliyle temsil ediliyor.
Dörtlü koalisyonun istifasının ardından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 14 Mayıs’ta UBP Genel Başkanı Ersin Tatar’ı yeni hükümeti kurmakla görevlendirmiş, Tatar da tüm partilerle yaptığı görüşmelerin ardından HP ile kurduğu kabinenin listesini 22 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı’na sunmuştu.

 

Bu haber toplam 2786 defa okunmuştur
Etiketler :