1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. "Türkiye’ye siyasi tepkimiz hukuki özellikler kazanabilir"
Türkiye’ye siyasi tepkimiz hukuki özellikler kazanabilir

"Türkiye’ye siyasi tepkimiz hukuki özellikler kazanabilir"

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Venizelos, Dış Politika Ulusal Konseyi toplantısında konuştu…

A+A-

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos, "Yunanistan ile Türkiye arasındaki programlanmış temaslar başka konulardan etkilenmemeli" dedi.

Venizelos, Parlamentoda Dış Politika Ulusal Konseyi toplantısında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin doğu Akdeniz'deki faaliyetlerine değinerek, Türk ve Yunan hükümetleri arasında 5-6 Aralık'ta yapılması karlaştırılan toplantıda, tarafların karşılıklı olarak görüşlerini birbirlerine doğrudan ifade etme fırsatı bulacağını belirtti.

Yunanistan'ın, bölgede gerilimin azaltılmasını ve uluslararası yasal düzenin sağlanmasını istediğini savunan Venizelos, Türkiye'nin tutumunun bazı şeylerin yanlış anlaşılmasından kaynaklanmış olabileceğini ileri sürdü.

Venizelos, "Ankara'nın tutumu, iyi komşuluk ilişkileri olmasını ve gerginliklerin olmamasını istediğimizi açıklamamıza rağmen, Yunanistan'ın, Mısır ve İsrail ile olan girişimlerini yanlış okunmasından kaynaklanıyor olabilir. Türkiye-Yunanistan arasındaki iletişim kanalı Yunan ve Kıbrıs (Rum) argümanlarının ortaya konması için en uygun yer" dedi.

Türkiye'nin doğu Akdeniz'deki faaliyetleriyle uluslararası yasallığı ihlal ettiğini iddia eden Venizelos, Atina'nın bu konuda hukuki yollara başvurabileceğini belirtti.

Venizelos, "Şu ana kadar yoğun şekilde siyasi olan tepkimiz hukuki özellikler de kazanabilir" diye konuştu.

Toplantı sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Venizelos, Türk-Yunan Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi'nin sadece Türkiye ve Yunanistan'ın değil, Kıbrıs ve aynı zamanda uluslararası toplumun, Avrupa Birliği'nin ve Atlantik İttifakı'nın da yararına olduğunu söyledi.

Venizelos, Yunanistan ile Türkiye arasındaki programlanmış temasların başka konulardan etkilenmemesi gerektiğine Başbakan Andonis Samaras ile karar verdiklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Kıbrıs (Rum) hükümeti ve siyasi partileriyle yaptığımız istişarelerden sonra Başbakan Samaras ile Türkiye ve Yunanistan arasında programlanmış temasların etkilenmemesine ve bu toplantının yapılmasına karar verdik. Çünkü bu açık bir kanaldır, özgünlüğüyle ve aracılar olmadan, milli konularımızı Yunanistan'ın ve Kıbrıs Cumhuriyeti'ne olduğu kadar bölgenin barış ve istikrarının da yararına anlatmamıza olanak sağlıyor. Toplantıda gündeme getirilecek ilk konu tabii ki, uluslararası hukuka ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin varlığına ve yasallığına saygı konusu olacak."

(AA/tak)

Bu haber toplam 1043 defa okunmuştur