1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkiye'ye ortak çağrı: Akdeniz'deki faaliyetlere son verin
Türkiyeye ortak çağrı: Akdenizdeki faaliyetlere son verin

Türkiye'ye ortak çağrı: Akdeniz'deki faaliyetlere son verin

Yoannis Kasulidis, Evangelos Venizelos ve Sameh Shoukry Türkiye’den, Doğu Akdeniz’deki sismik araştırmalarına son vermesini ve gelecekte bu tür faaliyetlerde bulunmamasını istedi.

A+A-

Kıbrıslı Rum, Yunan ve Mısır Dışişleri bakanları Yoannis Kasulidis, Evangelos Venizelos ve Sameh Shoukry Türkiye’den, Doğu Akdeniz’deki sismik araştırmalarına son vermesini ve gelecekte bu tür faaliyetlerde bulunmamasını istedi.

Kıbrıs Rum radyosunun haberine göre Kıbrıslı Rum, Yunan ve Mısır Dışişleri bakanları, bugün, Kıbrıs Rum tarafında gerçekleşen görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyerek bölgedeki bütün ülkelerden Güney Kıbrıs’ın MEB’indeki ve kıta sahanlığındaki egemenlik hak ve yetkilerine “saygı göstermelerini” istedi.

Basın toplantısında konuşan Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis bugünkü toplantıda mevkidaşlarına, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleriyle ilgili bilgi verdiğini ve “keyfi ve tek taraflı faaliyetlerin halen ciddi tahriklere sahne olan Doğu Akdeniz’deki güvenliği ve istikrarı daha da erozyona uğrattığı” konusunda görüş birliğine vardıklarını anlattı.

“ÜÇLÜ İŞBİRLİĞİMİZ BÖLGEDEKİ HİÇBİR ÜLKENİN ALEYHİNE DEĞİL, SALDIRGANLIK ROLÜ YOK”

Kasulidis, Yunanistan ve Mısır’la aralarındaki işbirliğinin “bölgedeki hiçbir ülkenin aleyhine olmadığını aksine, bölgesel diyalog örneği olarak işleyip bölgedeki barış ve istikrara katkı koyabileceğini” iddia etti. Kıbrıs Rum Dışişleri Bakanı Yunan ve Mısırlı denkleri ile, aralarındaki diyalogu, uluslararası örgüt ve konferanslarla sıkı işbirliği de dahil bütün düzeylere genişletme kararı aldıklarını da açıkladı.

Basın toplantısında konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos Venizelos “üçlü işbirliklerinin saldırganlık rolü olmadığını” iddia etti. Türkiye’nin bölgedeki faaliyetlerinin uluslararası hukuka ve deniz hukukuna hakaret demek olduğunu ve derhal sonlanması gerektiğini savundu. Venizelos Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerine son vermesinin Kıbrıs müzakerelerinin devamına ve Türkiye’nin AB üyelik sürecine yardımcı olacağını da öne sürdü.

Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, Yunanistan Başbakanı Andonis Samaras ve Mısır Devlet Başkanı El Sisi’nin 8 Kasım’da Kahire’de gerçekleşecek görüşmesinin hazırlıklarını yapmak üzere bir araya gelen Kıbrıs Rum, Yunan ve Mısır Dışişleri Bakanları, bugün, turizmle ilgili bir de anlaşma imzaladı.

Anlaşma üç ülke arasında deniz bağlantısı kurulmasını da kapsıyor.

Mısır Dışişleri Bakanı Sameh Shoukry bu sabah Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le görüşerek ülkesinin Güney Kıbrıs ile ilişkilerini daha da geliştirme arzusunu iletti.

(tak)

Bu haber toplam 1574 defa okunmuştur