1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkiye'ye 60 bin Suriyeli sığınmacı
Türkiyeye 60 bin Suriyeli sığınmacı

Türkiye'ye 60 bin Suriyeli sığınmacı

Türkiye Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Suriye’den kaçıp Türkiye’ye sığınanların sayısının 60 bini aştığını açıkladı.

A+A-

 

Kurtulmuş, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ile İçişleri Bakanı Efkan Ala, Suriye sınırında Türkiye'ye giriş yapan sığınmacıların kaldığı Suruç Yatılı Bölge Okulu'nu (YİBO) ziyaret etti.

AFAD tarafından oluşturulan kayıt kabul merkezini ziyaret eden Kurtulmuş, Ala, Eker ve beraberindekiler, daha sonra alanda kurulumu devam eden çadırları inceledi.

Bakanlar Ala ve Eker'le birlikte, okulun yatakhanesinde kalan Suriyeli sığınmacılarla sohbet eden Kurtulmuş, gazetecilere yaptığı açıklamada, Suriye'deki savaşın dünyanın gözü önünde 3 yılı aşkın bir süredir devam ettiğini anımsattı.

Kurtulmuş, Suriye rejiminin kendi halkına bir devlet terörü uyguladığını ifade ederek şunları kaydetti:

"Onun sonucu bugün IŞİD denilen bir olguyla karşı karşıya kalıyoruz. Maalesef Kobani bölgesine yapılan saldırılar sonrasında yaklaşık 20 köyün IŞİD kuvvetleri tarafından ele geçirilmesiyle birlikte oradan çok hızlı bir şekilde sınırımıza doğru bir göç dalgası geldi. Bildiğiniz gibi önceki gün başlayan hareketlilik karşısında bütün ilgili birimlerimizce en iyi senaryodan en kötü göç senaryosuna kadar hepsine hazırlıklı olduk. Bu çerçevede 100 bini aşkın bir göçmen kitlesinin buraya gelmesi olasılığı dahi masadaydı. Dün akşam itibariyle 5 bin civarında olan sığınmacı göçmen kardeşlerimiz, bugün itibariyle 60 bini aşmıştır."

Türkiye'nin yardım çığlığı atarak elini uzatan herkese yardım elini uzattığına işaret eden Kurtulmuş, "Elimizi uzatmak, gönlümüzü ve evimizi açmak durumundayız. Dolayısıyla Suriye'den gelen kardeşlerimizin etnik kökeni ne olursa olsun mezhebi, meşrebi, dini ne olursa olsun hepsini kabul etmek durumundayız. Hepsine 'buyurun, hoşgeldiniz' demek durumundayız" dedi.

Kurtulmuş, şu an YİBO'da 600 Suriyeli misafirin kaldığını belirterek, AFAD tarafından okul bahçesine 35 çadır kurulacağını ve buranın toplamda 3 bin sığınmacının kalacağı bir kampa dönüştürüleceğini söyledi.

"GÖÇ DALGASININ İLK ADIMI BİLE EN İYİ ŞEKİLDE YÖNETİLDİ"

Numan Kurtulmuş, dünyanın hiçbir yerinde hiç bir devletin 60 bine yakın mülteciyi kabul edemeyeceğini bunun maddi zenginlikle değil, gönül zenginliğiyle alakalı olduğunu vurguladı.

Kobani ve çevresinden gelen bazı Suriyelilerin de kendi akrabalarının yanında kaldığına işaret eden Kurtulmuş, "Zor bir göç dalgasıyla karşı karşıya kaldık. Şimdiye kadar olanki sürecin ilk adımı bile fevkalade başarılı bir şekilde yönetilmiştir, 60 bin kişi Allah'a şükür kimsenin burnu bile kanamadan Türkiye sınırları içerisine alınmıştır. Bu insanlar çok kısa sürede yerleştirilmeye başlanmıştır" diye konuştu.

Kurtulmuş, YİBO'ya gelişleri sırasında Suruç içerisinde bekleyen Suriyelileri gördüklerini bu kişilerin de en kısa sürede uygun bir yere yerleştirileceklerini bildirdi.

"IŞİD BİR SEBEP DEĞİL SONUÇTUR"

Suriye ve Irak'da en kısa sürede istikrar ve barışın olmasını arzuladıklarını kaydeden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Bir kere daha ifade etmek istiyoruz ki; IŞİD bir sebep değil sonuçtur. Eğer siz Suriye'de ve Irak'ta halkın büyük çoğunluğunu oluşturan kitlelerin siyasal katılım süreçleri içerisinde olmasını sağlamazsanız, eğer Suriye'de ve Irak'ta her türlü istikrarsızlığın önün açarsanız ve insanlara kendilerini ifade etme imkanı sağlamazsanız bugün IŞİD'i yenersiniz ama Allah korusun yarın başka birşey çıkar. Dolayısıyla biz bunu bir tarafını insanı yardım olarak görüyorsak diğer tarafını bölgenin siyasal bütünlüğü ve siyasal istikrarı olarak gördüğümüzün bir kere daha altını çizmek istiyorum."

(AA/HA)

Bu haber toplam 1182 defa okunmuştur