1. YAZARLAR

  2. Salih Sarpten

  3. Türkiye’nin Yeni Müfredatında “Evrim Teorisi” Yok
Salih Sarpten

Salih Sarpten

Türkiye’nin Yeni Müfredatında “Evrim Teorisi” Yok

A+A-

Türkiye Eğitim Sistemi, köklü ve geniş bir müfredat değişikliği yaşamaya hazırlanıyor.  Eğitim yılının başında taslak olarak yayımlanan tüm sınıf kademelerine ait öğretim programları (müfredat), yeni eğitim yılında uygulanmak üzere son şeklini aldı.

Taslak öğretim programları ortaya çıktığında, büyük tartışmalar yaratan ‘evrim’ konusunun müfredattan çıkartılması kesinlik kazandı. Daha farklı bir ifadeyle söyleyecek olursak Türkiye Eğitim Sistemindeki Biyoloji derslerinde “Hayatın Başlangıcı ve Evrim” adlı ünite artık olmayacak. Dahası bunun nedeni olarak yapılan açıklamada; “öğrencilerin henüz kavrayabilecek bilimsel arka plana ve evrim konusuyla ilgili tartışmaları yürütebilecek öncülere sahip olmamaları” gösterildi.

evrim.jpg

Özrü kabahatinden büyük bir açıklama…  Oysa aynı anlayış; hazırlanan yeni öğretim programlarında (müfredat), çocukların hiçbir şekilde açıklayamadığı ve içselleştiremediği, dini değerlere ait soyut kavram ve öğretiler, eğitim bilimi ilkelerinde yeri olmayan yaklaşımlarla ilkokul, hatta okul öncesi çağına indirilmişti... Hal böyle iken  “öğrenciler, evrim teorisini anlayacak önkoşul bilgilere sahip değil” gerekçesi ile evrim teorisini müfredattan çıkartmak en hafif ifadeyle bir bahaneden üstelik kötü bir bahaneden öteye gidememiştir.

Türkiye Eğitim Sistemine entegre edilmeye çalışan bu yeni müfredata yönelik eğitim bilimi araştırmalarına göz atıldığında üç temel bulguya rastlamak mümkün:

 

  1. Hazırlanan öğretim programları, büyük ölçüde dinsel (İslamcı-Sünni vurgu), milliyetçi (Türklük vurgusu), cinsiyetçi (erkeğe vurgu) içerik ve zihinsel tasarımlar içeriyor.
  2. Değerler eğitimi yapılacak anlayışı ile beceriler arka plana itiliyor.
  3. Değerler anlayışı ‘milli ve manevi’ değerler üzerine yoğunlaşıyor. Evrensel değerlerin ölçüt olarak kullanımı azaltılıyor.

 

Şüphesiz Türkiye’nin eğitim politikaları ve içeriği belirlenirken, siyasi iktidarın açık ya da örtük olarak sahip olduğu amaç ve hedefler baskın oluyor. Bu durum kaçınılmaz…

Ancak bir ülkenin gelişmesi, o ülke halkının kişisel ve toplumsal gelişmesine bağlıdır. İşte tam da bu nedenle;  eğitim, rast gelelikten uzak, ciddî plânlama ve programlamayı gerektiren bir iştir. Eğitim sistemi özgür ve düşünen insanı yetiştirecek ideal eğitim anlayışına sahip olmalıdır. Her şey bir yana eğitim; iyi insanı, çağın özelliklerini taşıyan insan yetiştirmek üzerine kurgulanmalıdır.

Türkiye eğitimi için hazırlanan bu öğretim programları (müfredat) Türkiye’nin geleceğe yönelik adımları hakkında oldukça güçlü ipuçları vermektedir. Ancak bizim için esas olan Türkiye eğitimindeki bu gidişin Kıbrıs Türk Eğitim Sistemine yansımalarının nasıl olacağıdır…

İşte bu olgu; kendi eğitim sistemimizi, eğitim bilimi ilkelerinden taviz vermeden kendi değerlerimizle oluşturmamızı zorunlu kılmaktadır. Bunun için de yapılması gereken, kendi müfredatımızı ve ders kitaplarımızı kendimizin oluşturması anlayışını ısrarla sürdürmek olmalıdır. Bugün için, bu anlamda ortaya konan uygulamalar hatalar içeriyor ya da eleştiri alıyor olabilir. İşte tam bu noktada yapılması gereken, bu eleştirileri dikkate alarak, hatalardan arınmayı başarabilmektir.

Çünkü Türkiye eğitiminde yaşanan akıl tutulmalarından kendimizi korumanın en önemli unsuru; eğitim sistemi içeriklerimizi Türkiye’den transfer etmekten vazgeçmek, her şeye rağmen kendi müfredatımızı, kendimizin oluşturmasıdır. Aksi durumda bu bilinmez yolculuğa bizim de sürüklenmemiz hiçten bile değildir…

-----------

Biliyor muydunuz?

Üniversite Adaylarına Google’dan Yeni Bir Hizmet

google.jpg

Google, üniversite adaylarını yeni bir hizmet sunuyor. Adayların ihtiyaç duydukları birçok bilginin yer aldığı bir yeni bir web tabanlı yazılım geliştirdi. “universitesecimim.withgoogle.com” adılı web adresinden tüm üniversitelerin bölümlerini ve özellikleri ilgili bilgilere ulaşılabilir. Ayrıca sitede, mezunlardan tavsiyeler alınarak, üniversite adaylarının kendi kariyerlerinin kendilerinin belirlenmesinde yardımcı olacağı belirtiliyor.

Üniversite adaylarının, bütün bu işlemler için yapmaları geren tek şey ise; “universitesecimim.withgoogle.com” adresine girip kendilerine bir oturum açmak. Sonrasında kullanıcılar üniversiteler dünyasından kendileri ile ilgili yeni keşiflere yelken açıyorlar…

-----------

Aklınızda Bulunsun

Türkiye Üniversiteleri İçin Önemli Tarihler Açıklandı

osym.jpg

2017 Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) sonuçları ise 11 Temmuz’da açıklanacak. Sonuçların açıklanmasından ardından adaylar, 18- 26 Temmuz 2017 tarihleri arasında tercihlerini yapabilecek. Kayıt işlemleri ise 14-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında olacak.

Öte yandan ÖSYM, ön bilgi amaçlı 2017-ÖSYS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu geçtiğimiz hafta yayımladı. Kılavuzun yayımlanması ile ilgili olarak YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, öğrenci kontenjanlarında geçen yıla göre yaklaşık 58 bin 284 artış olacağını açıklamasını yaptı. Saraç, lisansta 473 bin 776, ön lisansta ise 436 bin 904 olmak üzere, toplam kontenjan 910 bin 680 olacağını belirtti.

Bu yazı toplam 3165 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar