1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Türkiye'den 'doğal gaz' önerisi
Türkiyeden doğal gaz önerisi

Türkiye'den 'doğal gaz' önerisi

Çavuşoğlu: Biz şunu da kabul ediyoruz. Kıbrıs Türk halkının hakkı bir emanet hesaba konulsun, BM, ya da Dünya Bankası çatısı altında koruma altına alınsın

A+A-

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kıbrıs açıklarındaki petrol arama çalışmaları sırasında Kıbrıs Rum kesiminin masadan çekilmesiyle ilgili olarak, Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de petrol arama, sismik araştırmalara veya sondaj çalışmalarına değil, Kıbrıs Rum tarafının bu süreci tek taraflı bir şekilde yürütmesine karşı olduğunu söyledi.

"Çünkü Doğu Akdeniz'deki petrol ve gaz rezervleri üzerinde Kıbrıs Türk halkının da hakkı var" diyen Çavuşoğlu, bunu Birleşmiş Milletler, ABD, Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin de söylediğini anlattı.

Devam eden sürecin Kıbrıs Türk halkının hakkını garanti altına almadığını ifade eden Çavuşoğlu, bu nedenle sismik araştırma gemisi Barbaros Hayrettin Paşa'yı da KKTC'nin talebi üzerine oraya gönderdiklerini belirtti.

KKTC'nin kendi hakkını korumak zorunda ve Türkiye'nin de anavatan olarak Kıbrıs Türk halkının hakkını korumakla yükümlü olduğunun altını çizen Mevlüt Çavuşoğlu, buna çözümün tek taraflı çalışmayı durdurup iki tarafın hakkını garanti altına alacak bir yöntem olduğunu vurguladı. Çavuşoğlu, bu konuda Türkiye'nin tekliflerinin olduğunu ifade etti ve şöyle devam etti:

"Bir komisyon kurulsun dedik. 'Bu KKTC'nin tanınması anlamına gelir' dediler. İki taraf diyorsunuz bu ne anlama geliyor. O zaman resmi kurumlar karışmasın, özel bir şirket kurulsun dedik. 'Yok, ona da karşıyız'. Peki ne yapalım? Şimdi Yunanistan da devreye girdi. Atina yönetimi ile birlikte nasıl bir çözüm bulabiliriz? Önce 11 Şubat ortak açıklamasına ek madde koyalım. Sonra müzakere tekrar başlasın ve bu iş çözülsün. Biz şunu da kabul ediyoruz. Kıbrıs Türk halkının hakkı bir emanet hesaba konulsun, BM, ya da Dünya Bankası çatısı altında koruma altına alınsın, 'biz bunların hepsine varız' dedik. Yeter ki çözüm olsun. Ama Rum tarafı bir kez daha samimiyet testinden kaldı. Umarız en kısa zamanda bu hatalarını anlarlar ve bir çözüm buluruz. Müzakereler de devam eder."

Güven artırıcı bazı adımlar atılması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, "Maalesef Rum tarafı buna hazır olmadığını gösterdi. Bir arada yaşayacaksak birbirimize güvenmemiz lazım, adım atmaktan da korkmamamız lazım. Yunanistan'da ve Rum tarafında siyasi karışıklıklar var. Tüm bunlar iki ülkedeki siyasilerin yapıcı adım atmasının önündeki en büyük engel" ifadesini kullandı.
(AA)

Bu haber toplam 1388 defa okunmuştur