1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Türkiye'deki hükümet sorunu piyasayı alt üst etti
Türkiyedeki hükümet sorunu  piyasayı alt üst etti

Türkiye'deki hükümet sorunu piyasayı alt üst etti

Türkiye’de Haziran ayındaki genel seçimin ardından patlak veren siyasi belirsizlik, TL’nin döviz karşısında değer kaybetmesine neden oluyor: Sterlin 4,30 TL’yi buldu!

A+A-

 

• KKTC Merkez Bankası verilerine göre dolar dün 2,76 TL, Euro 3.049 TL’den işlem gördü. Sterlin ise 4,30 TL’ye yükseldi

• YDÜ Öğretim Üyesi, ekonomist Erdal Güryay: “Türkiye’deki savaş ve çatışma durumunun devam etmesi, siyasi sorunların çözülmemesi ve yeniden seçime gidilmesi halinde dolar 3 TL’ye Sterlin ise 4,50 TL’ye yükselecek”

• Ekonomist Ünal Akifler: “Türkiye’deki istikrarsızlığın sürmesi Kuzey Kıbrıs’a yansıyacak, halk fakirleşecek”


Ayşe GÜLER

Türkiye’deki genel seçimin ardından başlayan siyasi belirsizlik ve kaos durumunun sürmesi, Türk Lirası’nın döviz karşısında erimesine neden oluyor.

Günden güne TL karşısında değer kazanan dövizin yükselişi ise durdurulamıyor.

Döviz kademeli olarak yükselişini sürdürürken, KKTC Merkez Bankası verilere göre dolar dün 2,76 TL, Euro 3.049 TL’den işlem gördü. Sterlin ise 4,30 TL’ye yükseldi.

Türkiye’de yaşanan gelişmeler, Kuzey Kıbrıs’a da yansıdı, piyasayı alt üst etti.

Ekonomistler: ‘Sorun çözülmezse, yükseliş sürecek’

Türkiye’de hükümetin kurulamaması, siyasi sorunların çözümlenmemesi ve Amerika Merkez Bankası’nın faiz artırımı düşüncesinin dövizi yükselttiğini söyleyen ekonomistler, sorunların çözülmemesi halinde yükselişin süreceğini kaydetti.

YENİDÜZEN’e konuşan ekonomistler, halkın fakirleşeceğini de savundu. Ekonomistler, TL borçlanan vatandaşların yüksek faiz ödeyeceğine de dikkat çekti.

--------------------------------------------------------


YDÜ Öğretim Üyesi, ekonomist Güryay: ‘Böyle giderse Dolar 3 TL’ye, Sterlin de 4,5 TL’ye yükselecek’

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Öğretim Üyesi, ekonomist Erdal Güryay, Türkiye’de yaşanan siyasal sorunların yanı sıra hükümetin hala kurulamaması ve yaşanan çatışmaların dövizin yükselmesinde etkili olduğunu vurguladı.

Güryay, piyasalarda Amerikan Merkez Bankası’nın faiz artırımını çok yakında gerçekleştireceği yönünde beklentinin bulunduğunu, tüm bunların Türk Lirası’nın değer kaybetmesine neden olduğunu kaydetti.
Türkiye’deki savaş ve çatışma durumunun devam etmesi, siyasi sorunların çözülmemesi ve yeniden seçime gidilmesi halinde dövizin daha da yükseleceğini ifade eden Güryay, Dolar’ın 3 TL’ye Sterlin’in ise 4,50 TL’ye yükseleceğini savundu.

Güryay, Kuzey Kıbrıs’ta özel kişilerin dövizle borçlanmasının yasaklanması gerektiğini dile getirerek, bu uygulamanın Türkiye’de birkaç yıldır hayata geçirildiğini, böylelikle bazı vatandaşların döviz borçlanmaktan kurtulduğunu söyledi.

Öte yandan döviz borçlanan kişilerle ilgili bankaların yapabileceği pek fazla bir şey olmadığını da ifade eden Güryay, sözlerini şöyle tamamladı: “Borcun altına girmiş kişiler ile ilgili, defa defa yapılandırma yapıldı. Birçok banka müşterisine kolaylık sağlıyor. Ancak onların elinde de bir şey yok. Çünkü bankalar kendi parasını satmıyor, halkın tasarruflarını krediye ihtiyaç duyanlara veriyor. Onların da elinde de çok fazla güç yok. Dövizin artmasından dolayı sıkıntı çeken müşterilere yapacakları bir şey yok.”

----------------------------------------------------------------

Ekonomist Ünal Akifler: ‘Fakirleşeceğiz’

Öte yandan ekonomist Ünal Akifler ise Türkiye’deki istikrarsızlığın devam etmesinin Kuzey Kıbrıs’a yansıyacağını, halkın fakirleşeceğini söyledi.

Akifler, “Güvensizlik olan yerden para kaçar. Döviz de Türkiye’den kaçıyor” diye konuştu.

Amerikan Merkez Bankası’nın faizleri artırmayı düşündüğünü, bu durumun dövizi daha da yükselteceğini ifade eden Akifler, TL’nin uzun süre değer kaybedeceğini dile getirdi.

Akifler, dövizdeki hareketlenmenin Türkiye’deki istikrarsızlığa bağlı olduğunu söyleyerek,
şu anda TL borçlanan kişilerin yüksek faiz ödeyeceğini de kaydetti.

“Türkiye’deki iç savaş çıkarsa yandık. Bu durulursa, bütçe disiplini devam edebilir, düşüş yaşanabilir” diyen Akifler, gelir dağılımı bozuk ülkelerde döviz yükselişinin ciddi şekilde etkilendiğini sözlerine ekledi.

 

 

Bu haber toplam 1958 defa okunmuştur