1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “Türkiye de, Kıbrıs Rum Yönetimi de yanlış”
“Türkiye de, Kıbrıs Rum Yönetimi de yanlış”

“Türkiye de, Kıbrıs Rum Yönetimi de yanlış”

“Türkiye’nin sismik arama gerekçesiyle bölgeye savaş gemisi göndermesi taciz edici ancak müzakerelerden çekilmek de doğru değil”

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, hem Türkiye’nin savaş gemisi göndermesinin, hem de Kıbrıs Rum liderliğinin bunu bahane ederek, görüşmelerden çekilmesinin doğru olmadığını belirterek, “Her ikisi de yanlış” dedi.

Cemal Özyiğit, Kıbrıs’ın güneyindeki doğal gaz arama çalışmaları ve Kıbrıs sorununa çözüm bulma müzakerelerinin askıya alınması konusuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Özyiğit, Türkiye’nin sismik arama gerekçesiyle bölgeye savaş gemisi göndermesinin taciz edici olduğunu savunarak, “Ancak, Kıbrıs Rum Liderliğinin de bunu gerekçe göstererek müzakerelerden çekilmesi doğru değildir. İki yanlış bir doğru etmez. Kıbrıs Rum Yönetimi aldığı kararı mutlaka gözden geçirmelidir. Müzakere masasını terk etmek doğru değildir” şeklinde konuştu.

Tam da özlü müzakerelerin başlayacağı bir anda gerginliğin tırmandırılmasının ve görüşmelerin kopmasının düşündürücü olduğunu belirten Özyiğit, bu tutumun çözüm istememekle eşdeğer olduğunu belirtti.

Gelinen aşamanın Kıbrıs’ta çözüm isteyen herkeste endişe ve üzüntü yarattığını belirten Özyiğit, gerilim ortamının kimseye faydası olmadığına dikkat çekerek, tarafları gerilimi düşürmeye davet etti. Özyiğit, “Biz biran önce sorunun çözümünü arzu ediyoruz. Her iki taraf da bu gerilimi tırmandırmaktan vazgeçmeli ve sağduyu ile hareket ederek, gerilimin ortadan kalkmasına ve görüşmelerin kaldığı yerden başlamasına olanak vermelidirler” ifadelerini kullandı.


“Arzumuz ve mücadelemiz Kıbrıs’ta çözüm”

Cemal Özyiğit, arzularının ve mücadelelerinin Kıbrıs’ta çözümün olması ve bu zenginliği tüm Kıbrıslıların paylaşması olduğunu, ancak çözüm olmadıkça bu zenginlikten faydalanmanın uluslar arası hukuk bağlamında mümkün görünmediğini belirtti.

Çözümün ne kadar gerekli olduğunun bir kez daha ortaya çıktığına dikkat çeken Özyiğit, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin taraflarla gerçekleştirdiği görüşmelerin ardından yaptığı ‘Müzakereler sonlandırılmadı, sadece ara verildi” söyleminin nispeten umut verici olduğunu dile getirdi. Özyiğit, “Görüşmeden başka çıkış yolu yoktur. Görüşmeler bir an önce yeniden başlamalıdır” dedi.

“Balıklama atladılar”

Cemal Özyiğit, Kıbrıs Rum liderliğinin müzakerelerden çekilmesinin ardından, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ‘Zorla kimseyi masaya oturtmayız” söylemiyle, DP-UG Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın da 12 Ekim’de ara bölgede yapılması planlanan iki toplumlu Klasik Otomobil Festivali’nin iptal edilmesi talebinin, aslında çözüm yönünde ne kadar niyetsiz olduklarının göstergesi olduğunu savundu. Özyiğit, “Her ikisi de görüşmelerin kopmasının üzerine balıklama atladılar” dedi.

İster Rum, ister Türk tarafından gelsin, karşılıklı suçlamalarla bir yere varılamayacağının artık anlaşılması gerektiğini kaydeden Özyiğit, karşılıklı suçlamalar yerine, karşılıklı anlayış geliştirmek gerektiğini vurguladı.
(tak)

Bu haber toplam 1338 defa okunmuştur