1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Türkiye aleyhine Lahey’e başvuru yaptılar
Türkiye aleyhine Lahey’e başvuru yaptılar

Türkiye aleyhine Lahey’e başvuru yaptılar

Bir grup Kıbrıslı Rum Türkiye’nin “Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhinde savaş suçu işlediği” iddiasıyla Lahey Mahkemesi’ne dava başvurusunda bulundu

A+A-

Bir grup Kıbrıslı Rum’un, “Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti aleyhinde savaş suçu işlediği” ve Kıbrıs’ın kuzeyinde devam eden “yayılmacılık politikası” iddiasıyla Lahey Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne dava başvurusunda bulundu.

Fileleftheros gazetesi “Türkiye Aleyhinde Uluslararası Mahkemeye Başvuru… Türklerin Kıbrıs Cumhuriyeti Topraklarındaki Suçlarını Şikayet Ettiler” başlıklı haberinde, dava başvurusunun DİKO’lu Avrupa Parlamentosu Milletvekili Kostas Mavridis ile “Cypriots Against Turkish War Crimes” (CATWR) adlı birlik tarafından yapıldığını yazdı.

Habere göre Mavridis, Kıbrıs Haber Ajansı’na (KİPE) yaptığı açıklamalarda, dava başvurusunun “2002 yılından bu yana, Kıbrıs’ın demografik özelliğinin sistematik ve kitlesel değişimi ile yayılmacılık politikasına” odaklandığını söyledi.

Mavridis, Lahey Mahkemesi’nden, şimdiye kadarki Türkiye askeri komutanları da dâhil olmak üzere, belirli kişilerin ceza almalarını gerektiren suç işleyip işlemediklerini tespit edecek sorgu memuru atanmasını talep ettiklerini kaydetti.

Davanın ilerleyebilmesi için, önce dava başvurusunda belirtilen sorgu memuru talebinin mahkeme tarafından kabul edilmesi gerektiğini belirten Mavridis, çok önemli addettiği bu talebin kabul edilmesi halinde, uzun bir prosedürün başlayacağına işaret etti.

Mavridis, yapılan başvuru zemininde, Lahey Mahkemesi’nin Türkiye Hükümeti ve Türk yetkililer tarafından “Kıbrıs Cumhuriyeti” aleyhinde savaş suçu işlenip işlenmediğini araştırma yetkisi bulunduğunu belirtirken, “yayılmacılık politikasının ve Türk yetkililer tarafından Kıbrıs’ın işgal altındaki bölümünde işlenen diğer suçların siyasi bir mesele değil, uluslararası hukuk ve adalet meselesi olduğunu” belirtti. (TAK)

Bu haber toplam 1556 defa okunmuştur