1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. “AİHM’den 2003’ten beri ilk ödeme”
“AİHM’den 2003’ten beri ilk ödeme”

“AİHM’den 2003’ten beri ilk ödeme”

Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararına uyarak 15 yıl sonra bir Kıbrıslı Rum’a tazminat ödediği belirtildi.

A+A-

 

Taşınmaz Mal Komisyonu’nda işlemlerin sonuçsuz kaldığı iddiası da var


“AİHM’den 2003’ten beri ilk ödeme”



“Türkiye, Kıbrıslı Rum Andriani Joannou’ya 14 bin 526,75 Euro düzeyinde manevi zarar ödedi.”

Türkiye, Avrupa Konseyi kanalıyla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bir kararı uyarınca Kıbrıslı Rum birine 14 bin 526,75 Euro düzeyinde manevi zararlar, artı yasal harcamalar ve KDV için para ödedi.
Kıbrıs Haber Ajansı’na göre bu ödeme, Ankara’nın 2003’ten bu yana Kıbrıslı Rum birisine malıyla ilgili zarardan dolayı ilk ödemesi oluyor.
Davayı yürüten Avukat Achilleas Demetriades, ayrıca Türkiye’nin ilk kez aslında Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıyarak yasal harcamalar üzerinden Katma Değer Vergisi de ödediğini öne sürdü.
Ankara’nın “Kıbrıs’ın kuzeyinde faaliyet gösteren taşınmaz mal komisyonundaki muamelelerin ‘uzun sürdüğü ve sonuçsuz‘ olduğunu söyleyen Mahkeme kararını da temyize götürmediği” iddia edildi.
Kıbrıslı Rum Andriani Joannou’nın avukatı Achilleas Demetriades, Kıbrıs Haber Ajansı’na (CNA), bu gelişmenin Türkiye açısından diğer 33 ayrı davayla ilgili 50 milyon avroyu ödemesinin yolunu açtığını, öte yandan KDV’nin ödenmesinin de aslında Türkiye’nin Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanıdığını teyit ettiğini savundu.
Soruları yanıtlayan Demetriades, kararın Aralık 2017’de çıktığını ve Mart 2018’de sonuçlandığını hatırlattı.
Karar sonuçlandığında, karşı çıkan ülkenin üç ay içinde uyması, Türkiye’nin 12 Haziran’a kadar ödemesi gerektiğine işaret eden Avukat Demetriades, Mahkeme’nin Türkiye’den 7,000 avroluk manevi zarar ve KDV’yi ödemesini istediğini kaydetti.
AİHM düzeyindeki bu davalarla ilgili Türkiye’nin sorunlarından birinin Kıbrıslı Rumlara doğrudan ödeme yapmak istememesi olduğuna dikkati çeken Achilleas Demetriades, Türkiye’nin Mahkeme kararının belirlediği son tarihi yerine getirmek için bir yol bulduğunu görmenin ilginç olduğunu ifade etti.
“Görülüyor ki Türkiye ödemeyi Avrupa Konseyi’ne yaptı ve Avrupa Konseyi 21 Mayıs’ta başvuru sahibinin hesabına toplam 14,526,75 avroyu yatırdı” diyen Demetriades, bunun 2003’ten, Türkiye’nin Titina Loizidou’ya yaptığı ödemeden bu yana mülkiyetle ilgili bir davada yaptığı ilk zarar ödemesi olduğuna işaret etti.
Avukat Demetriades, şöyle devam etti:
“Bu, diğer toplam miktarı 50 milyar avro olan ve hala daha beklemede olan diğer açılan 33 dava açısından oldukça önemlidir.”
“2006’dan beri Mahkeme Türkiye’ye bu davalardaki zararları ödemesi emri vermiş, Ankara şu ana kadar ödemeyi reddetmişti.”
“Şimdi bu iki aşamalı süreçle, yani önce Avrupa Konseyi’ne başvuru sahibine ödenmek üzere ödeme yapılmasıyla,  bir iyileşme olabileceğini görüyoruz.”
Bu süreci bir yenilik olarak tanımlayan ve diğer başvuru sahiplerinin ödenmesinin yolunu açtığına inandığını belirten Avukat Achilleas Demetriades, yeni yoldan ayrı olarak tarihte ilk kez Türkiye’nin yasal harcamalar için Katma Değer Verigisi ödemesinin de aynı oranda önemli olduğunu söyledi. (cna)
 

 


Türkiye, 15 yıl sonra bir Kıbrıslı Rum'a tazminat ödedi

Türkiye’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararına uyarak 15 yıl sonra bir Kıbrıslı Rum’a tazminat ödediği belirtildi.

Alithia ve diğer gazeteler, Türkiye’nin, Kıbrıslı Rum Andriani İoannu’nun KKTC’de bulunan eski taşınmaz malına ilişkin Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) sonuç üretemediği gerekçesiyle AİHM’de açtığı davanın sonucu olan 14 bin 500 Euro’luk tazminatı ödediğini iddia ettiler.

Gazete, “Türkiye İoannu Davasında Ödedi – Gerekçe Taşınmaz Mal Komisyonu’nun Sonuç Verici Olmaması” başlıkları altında verdiği haberinde, Türkiye’nin beklenmedik bir hareket yaparak, aslında küçük bir miktar olan,7 bin Euro manevi zarar, 6 bin 325 Euro mahkeme masrafı ve bin 201 Euro KDV olmak üzere toplamda 14 bin 526 Euro’luk tazminatı, Avrupa Konseyi aracılığıyla ödediğini savundu. 

Türkiye’nin bir Kıbrıslı Rum’a ödediği son tazminatın, 15 yıl önce, 2003 yılında Titina Loizidu’ya yaptığı bir milyon Doların üzerindeki ödeme olduğunu vurgulayan gazete,İoannu’nun avukatı Ahilleas Dimitriadis’in konuya ilişkin yaptığı açıklamaya da geniş yer verdi.

Dimitriadis açıklamasında, Türkiye’nin söz konusu tazminatı ödemesinin beklemede olan diğer davalardaki yaklaşık 50 milyon Euro’luk tazminatların da ödenmesinin yolunu açtığını iddia etti.
 

TÜRKİYE İKİ AŞAMALI YOL İZLEDİ
Türkiye’nin Kıbrıslı Rumlara tazminat ödememesine sebep olarak, Kıbrıslı Rumlara doğrudan ödeme yapması durumunda “Kıbrıs Cumhuriyeti”ni tanımış olacağı gerekçesini göstermekte olduğunu öne süren Dimitriadis, Türkiye’nin bunu aşmak için söz konusu tazminatı Avrupa Konseyi’ne ödediğini, Konsey’in ise 21 Mayıs tarihinde Kıbrıslı Rum İoannu’ya ödeme yaptığını ileri sürdü.

Gazete, İoannu’nun davasının, Türkiye’nin süreci düzeltmesi için, Taşınmaz Mal Komisyonu’na geri döneceğini belirterek 2008 yılında TMK’ya başvuran İoannu’nun taşınmazı için bir milyon 800 bin Sterlin talep ettiğini, TMK’nın ise 60 bin Sterlin önermekte olduğunu öne sürdü.

Diğer gazeteler ise konuya ilişkin haberini şu başlıklarla yansıttılar:
Politis: “Andriani’e Ödediler – Türkiye Manevi Zarar ve KDV’yi Ödedi”
Haravgi: “Türkiye AİHM’nin Karara Bağladığı Miktarı Ödedi”

(TAK/ 26 Mayıs 2018)

Bu haber toplam 5100 defa okunmuştur