1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Türk Lirası değer kaybediyor
Türk Lirası değer kaybediyor

Türk Lirası değer kaybediyor

YÜKSELİYOR! Merkez Bankası döviz kurlarına göre, 9 Şubat’ta Dolar 2.438, EURO 2.791, Sterlin’se 3.742’den işlem gördü.

A+A-

Euro’daki düşüş bir anda tersine döndü… Dolar’ın rekora koşan çıkışını Sterlin de takip ediyor…

Meltem SONAY

1 Ocak 2015 itibarıyla Dolar, EURO ve Sterlin’in biraz gerilemesi piyasalar ve iş dünyasındaki panik havasını da biraz rahatlatmasına karşında, döviz yeniden yükselişe geçti.
Merkez Bankası döviz kurlarına göre, 9 Şubat’ta Dolar 2.438, EURO 2.791, Sterlinse 3.742’den işlem gördü.

Ay sonu düşüş vardı…
Avrupa Merkez Bankası’nın geçtiğimiz Ocak sonu Mart ayından itibaren piyasaya her ay 60 milyar Euro süreciğine dair açıklama yapması, Euro’da ciddi düşüşe neden olmuştu. Sterlin ve Dolar’da da Euro kadar olmasa da gerileme yaşanmıştı.

2014 sonu yükseliş, 2015 başı biraz düşüş…
Amerika Merkez Bankası’nın faiz oranlarını yükselteceği yönündeki beklentinin yanı sıra Rusya’daki yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yönelmesi, özellikle 2014 yılı sonunda döviz kurlarında ciddi bir yükselmeye neden olmuştu.
1 Ocak 2015 itibarıyla Dolar, EURO ve Sterlin’in biraz gerilemesi piyasalar ve iş dünyasındaki panik havasını da biraz rahatlatmasına karşında, döviz yeniden yükselişe geçti.
Aralık ayı başında 2,21 TL olan Dolar Aralık ayı ortasında 2,37 TL’ye yükselirken, 2,75 TL olan Euro 2,96 TL, 3,48 TL olan Sterlin ise 3,70 TL’yi bulmuştu.

Yükseliyor…
1 Ocak 2015 itibarıyla Dolar, EURO ve Sterlin’in biraz gerilemesi piyasalar ve iş dünyasındaki panik havasını da biraz rahatlatmasına karşında, döviz yeniden yükselişe geçti. Merkez Bankası döviz kurlarına göre, 9 Şubat’ta Dolar 2.438, EURO 2.791, Sterlinse 3.742’den işlem gördü.

Döviz borçluları tedirgin!
Piyasalarda yaşanan hareketlilik, döviz borçlularını korkuttu. Dövizin ‘bir düşüş’, bir yükseliş gösteren ‘hareketli’ hali, piyasaları da tedirgin etti.

----------------------------

Ekonomist Ünal Akifler: “Erdoğan – Merkez Bankası mücadelesi”

Amerika’nın başarılı ekonomi yönetimine işaret eden deneyimli Ekonomist Ünal Akifler, Dolar’ın daha da yükselmesi öngörüsünü paylaşırken, Türk Lirası’nın düşüşünde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Merkez Bankası ile ‘mücadelesine’ işaret etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faizleri düşürme istemine değinen Akifler, Merkez Bankası’nın ise faizlerin düşürülmesi durumunda yabancıların paralarını başka ülkelere aktarma durumu nedeniyle düşürmek istemediğini belirtti.
“Piyasaya bu münakaşayı satın alıyor” diyen Ünal Akifler, Türkiye’nin mali disiplinin de son 5-6 yıldır iyi olduğu ve geçmiş yıllarda olduğu gibi büyük bir enflasyon olmayacağı görüşünü belirtti.

---------------------------------


Monex Exchange Döviz Bürosu Direktörü Taner Hastan: “Türk Lirası değer kaybediyor”

Monex Exchange Döviz Bürosu Direktörü Taner Hastan, Türk Lirası’ın özellikle Dolar karşısında değer kaybına işaret etti, Türk Lirası’na karşı en fazla Dolar, ardından Sterlin ve ondan da sonra da Euro’nun değer kazandığı görüşünü belirtti.
Türk Lirası’nın ciddi bir değer kaybı yaşadığı görüşünü de belirten Hastan, Türk Lirası’nın şu sıraları gerçek değerinin %10 altında olduğunu ifade etti.

------------------------------------

Dolar haftaya REKOR’la başladı

Türkiye’nin ekonomi portalı cnbce.com’da yer alan haberde de, Dolar/TL’nin, Fed'in faiz artırımlarına yıl ortasında başlayabileceği beklentileriyle haftaya yeni rekorla başladığı yazıldı.
Cuma günü piyasa kapanışı öncesinde 2,4790'a kadar yükselerek yeni tarihi zirvesini gören dolar/TL’nin, haftanın ilk işlem gününde 2,49'un üzerine çıktığı da belirtildi.
Habere göre, kur, 2,4950 ile tüm zamanların en yüksek düzeyine yükseldi. Dolar/TL, Cuma günü açıklanan ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımlarına yıl ortasında başlayabileceğine işaret eden istihdam verisi ardından sert değer kaybediyor.

Erdoğan’ın açıklamaları TL’yi baskı altında tutuyor

Diğer taraftan ise siyasilerin ve TC Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Merkez Bankası'nı eleştiren açıklamalarının ise TL'yi baskı altında tutmaya devam ettiği yazıldı.
Haber devamla şöyle:
“Erdoğan’ın Latin Amerika ülkelerine ziyareti öncesinde yaptığı açıklamalarda şu anda Merkez Bankası'nın izlediği yaklaşımın doğru bir yaklaşım olmadığını belirterek, doların alçalması ya da yükselmesi ile ilgili süreci Merkez Bankası yönetemiyorsa, bunun hesabını da vereceğini söyledi. Erdoğan'ın ve hükümetin yaklaşan genel seçimler öncesi ekonomiyi desteklemek adına faiz indirimi isteklerine karşın Merkez Bankası yıllık enflasyondaki düşüşü ara Para Politikası Kurulu (PPK) ile erken faiz indirimi için yeterli görmedi. Ardından Erdoğan'ın TCMB'nin bağımsızlığına ilişkin eleştirileri ise TL'yi baskı altında bırakıyordu.”

Bu haber toplam 3473 defa okunmuştur