1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Turizmde 'iyimser' tablo
Turizmde 'iyimser' tablo

Turizmde 'iyimser' tablo

Kıbrıs’ın kuzey ve güneyindeki turizm istatistiklerini karşılaştıran YENİDÜZEN, adanın her iki yanındaki iyimser tabloyu gözler önüne serdi.

A+A-

Fehime ALASYA

Kıbrıs’ın kuzey ve güneyindeki turizm istatistiklerini karşılaştıran YENİDÜZEN, adanın her iki yanındaki iyimser tabloyu gözler önüne serdi. Turizm sezonuyla ilgili Kıbrıs’ın güneyinden yapılan değerlendirmede Mayıs 2017’de kaydedilen rakamların şimdiye kadar mayıs ayında kaydedilen en yüksek rakamlar olduğu açıklanırken, adanın kuzeyinde de turizmde pozitif bir ivme yakalandığı belirtilerek, ‘son 42 yılın en iyi sonuçları’ ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Kıbrıs’ın kuzeyindeki turizm istatistiklerinde ise bakanlıktan yapılan açıklamada, özellikle bu yılın ocak ayı itibarı ile turizmde pozitif bir ivme yakalandığı belirtildi. Adanın kuzeyindeki istatistiklere göre, bakanlığın yaptığı değerlendirmede, turizmde ‘son 42 yılın en iyi sonuçları’ ifadelerine yer verildi.

Kuzeyde açıklanan rakamlarda Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen ve otellerde konaklayanların sayısı ile yabancı turist sayısı hakkında bilgiler verilerek, otel doluluk oranlarında artış yaşandığına ve konaklamaların bölgelere göre dağılımına değinildi.

Kıbrıs’ın güneyinden Kıbrıs İstatistik Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre ise özellikle mayıs ayında, geçen yıla kıyasla, Kıbrıs’a gelen turist sayısında tarihi bir artış görüldüğü belirtilerek, Kıbrıs’ın güneyinde olağanüstü turist akımı olduğu ifade edildi. 

 

Kuzey’de otellerin doluluk oranında yüzde 21 artış

Kıbrıs’ın kuzeyinde bakanlık tarafından açıklanan istatistikî verilerde 2016 yılı Ocak- Mayıs döneminde Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen ve otellerde konaklayanların sayısının  % 23’lük bir artış ile 238,000’den 293,000’e, yabancı turist sayısının ise %56’lık bir artış ile 76,000’den 119,000’e yükseldiği belirtildi.

Otel gecelemelerinde ise Türkiye Cumhuriyeti’nden %20’lik bir artış ile  653,000’den 783,000’e, yabancı pazardaki otel gecelemelerinde de %98’lik bir artış ile 346,000’den 683,000’e yükseldiği belirtildi.

Mayıs ayındaki doluluk oranlarının bölgelere göre kıyaslandığı verilerde, Girne %61, Mağusa % 80, İskele bölgesinde ise % 58 olduğu kaydedildi.

Otel doluluk oranlarında ise geçen yıla göre % 21’lik bir artışın sağlandığı kaydedildi.

 

Güneyde mayıs ayı rekora ulaştı

Kıbrıs’ın güneyinden, Kıbrıs İstatistik Dairesi sonuçlarına göre ise bir yıl önceye kıyasla, Mayıs 2017’de adaya gelen turist sayısının %14,7 artışla, 364 bin 943’ten, 400 bin 732’e ulaştığı ifade edildi. Mayıs 2017’de kaydedilen rakamların şimdiye kadar mayıs ayında kaydedilen en yüksek rakam olduğu açıklandı.

Ocak - Mayıs 2017’de, Kıbrıs’a gelen turist sayısı yılın ilk beş ayında kaydedilen eski rakamlara kıyasla %17,6 artarak, 990 bin 756’ya ulaşırken, bu rakamın geçen yılın aynı döneminde 842 bin 126 olduğu belirtildi.
Kıbrıs İstatistik Dairesi verilerine göre, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla Mayıs 2017’de, Britanya’dan gelen turist sayısı %19,5 artarken Rusya’dan gelen turist sayısı ise %0,3 arttı. Verilerde, Almanya’dan (%54,9) ve İsrail’den (%92,9) artış kaydedilirken, bunun tersine, Yunanistan’dan gelen turist sayısı %6,4 azaldığı belirtildi.
Verilere göre, Kıbrıs’a gelen turistlerin %45,1’ erkeklerden, %54,9’u kadınlardan oluşuyor ve çoğunluğu 20-44 yaş arasında…

 

Kuzey, sektörü geliştirme çağrısı yaptı, güney, turist akınına en iyi hizmeti verme çağrısı

Kıbrıs’ın güneyinde yer alan sektör değerlendirmesinde, ülkedeki turist akınına en iyi şekilde hizmet vermek ve konuk etmek amacıyla, herkesi hazır ol durumunda olmaya davet edilirken, kuzeyde yer alan sektör değerlendirmesinde ise başta sağlık, kültür, spor olmak üzere alternatif turizm modellerinin geliştirilmesi için gayret gösterildiği, köy pansiyonculuğu, eko turizm, yürüyüş yollarını  geliştirmek ve ülke içi katma değerin artması için çalışmaların devam edildiği belirtildi.

kuzey-guney-turzm.jpg

kuzey-guney-turzm-23.jpg

Bu haber toplam 2309 defa okunmuştur
Etiketler :