1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Turizm Master Planı yapılmalı’
‘Turizm Master Planı yapılmalı’

‘Turizm Master Planı yapılmalı’

Turizm Bakanı Sucuoğlu, Türkiye Turizm Yatırımcılar Derneği yetkilileriyle bir araya geldi

A+A-

Turizm Bakanı Faiz Sucuoğlu, Türkiye’de yaptığı temaslar çerçevesinde Türkiye Turizm Yatırımcılar Derneği (TYD) Başkanı Murat Ersoy ve yönetim kurulu üyeleriyle İstanbul’da bir araya geldi.

Turizm Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, TYD yetkilileriyle Kuzey Kıbrıs’taki yatırım iklimi konusunda toplantı gerçekleştiren Sucuoğlu, yatırımcılarla fikir alış verişinde bulundu.

Toplantıda KKTC ekonomisinin en önemli ve öncelikli sektörlerin eğitim ve turizm sektörleri olduğu, özellikle turizm sektörünün geliştirilmesinde sürekliliğin sağlanması için mevcut politikaları ve uygulamaları değerlendirmek için uzun dönemli bir Turizm Master Planı ve Uygulama Programı yapılması gerektiği görüşüldü.

KKTC’nin uluslararası anlamda “tanıtılması ve “markalaşması” bu amaçla “Yeşil Ada Kuzey Kıbrıs” vizyon ve misyonunun gelişmesi, sektörel master plan ve yöresel kalkınma projeleri hazırlanması gibi konulan ele alındığı toplantıda yerel yönetimler ve üniversitelerle işbirliğinin önemine de vurgu yapıldı.

Görüşmede Türkiye’den getirilecek suyun önemli ekonomik gelişme sağlayacağı da konuşuldu.

Açıklamaya göre Bakan Sucuoğlu ile toplantı yapan TYD yetkilileri en yakın zamanda Kuzey Kıbrıs’a yatırım yapmak ve önümüzdeki haftalarda KKTC’yi ziyaret ederek yatırım imkanları hakkında devlet yetkilileri ile görüşmek istediklerini de ifade ettiler.

Görüşülen konular

Toplantıda görüşülen diğer konular şöyle;
“Turizm sektörünün gelişmesi için gerekli teşvik tedbirlerinin yanında politikaların geliştirilmesine, turizmde çeşitlendirmeye gidilmesine, yeni alanların ve konuların hayata geçirilmesine yönelik çalışma yapılması.
KKTC’nin teşvik sisteminin sektörel tercihler ve önceliklere göre yeniden düzenlenmesi. Teşvik uygulamalarında enerji, vergi, personel giderleri, arazi kiraları gibi istisna uygulamaları yapılması. Bu amaçla, çeşitli mevzuatlardaki yatırımı engelleyici ve yatırımcıyı caydırıcı anomalilerin yeniden düzenlenmesi.
KKTC’nin fiziki planları ile tüm kademelerdeki imar uygulama planlarının hazırlanması. Bu çerçevede şehir planlama tarafından hazırlanan ve onaylanan imar planlarının yasal dayanaklarının sadeleştirilmesi ve bütünlüklü bir karar oluşturulması.

Kuzey Kıbrıs’ın daha fazla turist çekebilmesi için ön görülen; bisiklet turları, motosiklet turları, antika araba turları, safariler (at, eşek), müzik, halk oyunları, yöresel yemekler ve oyunlara yönelik festivaller, alış-veriş / eğlence fuarları, dağcılık ve tüplü dalış gibi aktiviteler, golf ve çim hokeyi gibi oyunlar, deniz sporları, yamaç paraşütü, paraşütçülük ve planör uçuş eğitimi, din (kültür) turizmi gibi fikir ve projeler.

Hazırlanacak projelerin, YAGA’nın koordinasyonunda projelendirilmesi; yatırımcılar, meslek odaları, yerel yöneticiler ve sivil toplum kuruluşlarının yetkilerinin ortak katılım ve katkıları ile toplumsal mutabakat sağlanarak hayata geçirilmesi.”

(tak)

Bu haber toplam 2194 defa okunmuştur