1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. ‘Turistik T izinleri istismar ediliyor’
‘Turistik T izinleri  istismar ediliyor’

‘Turistik T izinleri istismar ediliyor’

Rehber eşliğinde turist taşımak için izinlendirilen ‘Turistik T’ sahibi araçların taksicilik yapması, sektör emekçilerini isyan ettirdi.

A+A-

Rehber eşliğinde turist taşımak için izinlendirilen ‘Turistik T’ sahibi araçların taksicilik yapması, sektör emekçilerini isyan ettirdi. Lefkoşa’da faaliyet gösteren Ankara-İzmir Taksi Durağı’nda çalışan taksiciler, denetimin artmasını istedi, eylem hazırlığında olduklarını açıkladı

 

Ayşe GÜLER

Lefkoşa’da faaliyet gösteren Ankara-İzmir Taksi Durağı’nda çalışan taksiciler, rehber eşliğinde turist taşımak için izinlendirilen ‘Turistik T’ sahibi araçlarının taksicilik yaptığını söyledi, denetim eksikliğinden yakındı.
Taksiciler, sektörde ‘Turistik T’ izinlerinin istismar edildiğine de dikkat çekerek, “Bu duruma bile bile göz yumuluyor. Uzun yıllardır korsan taksicilerle mücadele ediyorduk, şimdi turistik t izni olanların taksicilik yapmaması için uğraşıyoruz” dedi.
Polis giderek, şikayette bulunduklarını da dile getiren taksiciler, bu konudaki cezaların artması gerektiğine dikkat çekti.
Taksiciler, soruna çözüm bulunmaması halinde eylem yapacakları sinyalini de verdi.
YENİDÜZEN’e konuşan Ankara-İzmir Taksi Durağı Başkanı Osman DESTUR, sektörde ciddi huzursuzluk yaşandığını ifade ederek, “Sokaktan geçene turistik T izni veriliyor. Bakanla görüşeceğiz, gerekirse eyleme gideceğiz. Bu iş burada kalmayacak” şeklinde konuştu.

Taksici Mustafa Durmaz ise “İşin acı tarafı, turizmle alakası olmayan kişilere Turistik T izni verilmesi…” diyerek, turistik T izinleri alanların, taksicilik yapması nedeniyle sektörün çok zor durumda olduğunu kaydetti.

Öte yandan aynı durakta görevli Aydın Balat ise uzun yıllardır korsan taksilerle mücadele ettiklerini şimdi ise Turistik T izni ile taksicilik yapanlarla uğraştıklarını söyledi, yetkilileri göreve çağırdı.

BİLE BİLE GÖZ YUMULUYOR”…Taksiciler, sektörde ‘Turistik T’ izinlerinin istismar edildiğine dikkat çekerek, “Bu duruma bile bile göz yumuluyor. Uzun yıllardır korsan taksicilerle mücadele ediyorduk, şimdi turistik t izni olanların taksicilik yapmaması için uğraşıyoruz” dedi.

 

TAKSİCİLER NE DEDİ?

 

Ankara-İzmir Taksi Durağı Başkanı Osman DESTUR:
“Denetim yok, sektörde ciddi huzursuzluk var”

“Turistik T izinleriyle ilgili ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Bu izinlerle taksicilik yapıyorlar, durağımızdan müşteri alıyorlar… İzinler verilirken, ‘turistik’ olarak veriliyor. Bu araçların yalnızca turist taşıması, içerisinde de rehber olması gerekiyor. Geçmiş yıllarda, araçlarda belli bir koltuk sayısı olması gerekiyordu. Daha önceleri 12+1 olan koltuk sayısı, 9+1’e düşürüldü. Böylelikle herkes taksicilik yapmaya başladı, fazla koltukları söküyorlar. Örneğin, 6 koltuk bırakıyorlar, bizim işimizi, taksicilik yapıyorlar. Hiçbir hakları olmadan bunu yapıyorlar. Ne yazık ki denetim de yok… Bakanlık, neye dayanarak bu insanlara T izinleri verdi? Henüz ilgili bakanla görüşemedik ama yaşananları anlayamıyoruz… Yeni düzenleme ile istismar edilmeye başlandı.

Başbakan’ın da devreye girmesi gerekiyor. Kabul edilemez, olacak iş değil… Bu uygulamayı kim düşünmüşse, bence çok yanlış bir uygulamadır. Taksicilerin hepsi, ciddi mağduriyet yaşıyor. Bu izinler verilmiş olabilir ancak ciddi denetim gerekiyor. Şu anda da rehberleri kaldırmak için düzenleme yapıldığını ancak hayata geçmediğini biliyoruz. Böyle bir adım atılırsa tamamen biteceğiz. Herkes taksicilik yapmaya başlayacak. Hala bu izinler verilmeye devam ediliyor. Sektörde ciddi huzursuzluk yaşanıyor. Polise gittik, şikayetçi olduk. Sokaktan geçene turistik T izni veriliyor. Bakanla görüşeceğiz, gerekirse eyleme gideceğiz. Bu iş burada kalmayacak. Durağımızda 21 kişi çalışıyor. Biz her gün bunları yaşıyoruz, tanık oluyoruz. Bile bile bu duruma göz yumuluyor. Herkesin birbiriyle kavga edeceği bir duruma gideceğiz…”

Mustafa DURMAZ:
“İşin acı tarafı, turizmle alakası olmayan kişilere Turistik T izni verilmesi…”

“Turistik T izinleri alanlar, taksicilik yapmaya başladı. Cezalar ne yazık ki caydırıcı da değil… İşin acı tarafı, turizmle alakası olmayan kişilere de bu izinler veriliyor. Bu izni alanların turizm sektörüne hizmet etmesi, seyahat acentesi olması gerekiyor. Kaçaklara yasa çıkaramadılar… Bu konuda ciddi boşluk yaşanıyor. Sektör çok kötü duruma gidiyor.”

 

Aydın BALAT:
“Bir yanda korsan taksi, bir yanda Turistik T izni ile taksicilik yapanlarla uğraşıyoruz…”

“Turistik T izni almasına rağmen, üzerinde izinli olduğunu yazmayan birçok araba sokaklarda dolaşıyor. Bir yanda korsan taksilerle uğraşırken, şimdi bunları yaşıyoruz. Denetimin artması, cezaların caydırıcı olması gerekiyor. Türkiye’de, Kıbrıs’ın güneyinde bu konuda caydırıcı cezalar var… Oteller, casinolar bu işi yapıyor. Peki biz ne yapacağız?"

 

 

 

Bu haber toplam 3047 defa okunmuştur
Etiketler : ,