1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Tüm sahiller insan sağlığı açısından temiz”
“Tüm sahiller insan sağlığı açısından temiz”

“Tüm sahiller insan sağlığı açısından temiz”

Bakanlar Kurulu, Başbakan Sibel Siber başkanlığında toplandı.

A+A-

Başbakan Sibel Siber, Teknecik Elektrik Santrali’nin yıllardır bölgeye zehir saçtığına dikkat çekerek, teknecik santralinde kullanılan yakıt kalitesinin yükseltilerek insan sağlığına verilen zararın engelleneceğini açıkladı.

Teknecik elektrik santralinde kullanılan yakıtın yüzde 3.5’inin insan sağlığına zararlı kükürt maddesi içerdiğini vurgulayan Siber, bugün bakanlar kurulunda üretecekleri karar sonucunda santrale yeni filtre alınması yerine, alınacak yakıtın içerdiği kükürt oranının yüzde 1 olacağı, daha kaliteli yakıt alımına gidileceğini kaydetti.

“Mağusa bölgesindeki denizler dünyanın en temiz denizi”

Bakanlar Kurulu toplantısı öncesinde basına açıklamalarda bulunan Siber, Kalecik’te yaşanan son yaşanan çevre felaketinin ardından denizden günde 2 kez numune alınarak Devlet Laboratuarı’nda tahlil yapıldığını, tahlil sonuçlarında insan sağlığını tehdit eden sonuç bulunamadığını kaydetti.

Devlet laboratuarında ayrıca mikrobiyolojik araştırmaların da yapıldığına dikkat çeken Siber, Mağusa bölgesindeki denizlerin dünyanın en temiz denizi olduğunu açıkladı.

Tüm sahillerden alınan örneklerin tahlil sonuçlarının temiz çıktığını vurgulayan Siber, denizlerde koli üremesi diye bilinen mikropların tüm sahillerde kabul edilebilir limitin altında çıktığını belirtti.

“Yeni alınacak cihaz tüm ilaç kalıntılarını tespit edecek”

Bonzai olarak bilinen Sentetik cannabis türü uyuşturucu maddesinin KKTC laboratuarlarında çalışılmamasından dolayı intihar veya baygın bulunan kişilerin ne içtiği konusunda sağlam bilgilere ulaşılamadığını söyleyen Siber, bugün bakanlar kurulunda üretilecek kararlar sonucunda 250 bin Dolarlık bir cihaz alımının yapılacağını vurguladı.Siber, alınacak aletle idrar ve kan yoluyla yapılacak tetkiklerin ardından insan vücudunda bulunan birçok ilaç kalıntılarının detaylı tespit edilebileceğine dikkat çekti.

“GDO ölçüm aleti için de ihaleye çıkıldı”

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar (GDO) ölçüm aleti için de ihaleye çıkıldığını dile getiren Siber, meclisin açılmasının ardında ivedilikle Gıda Güvenliği Yasası’nın geçirilmesi gerektiğini belirtti.

“Tarım ilaçları bundan sonra reçete ile satılacak”

Bilinçsiz ve bugüne kadar denetim altında kullanılmayan tarım ilaçlarının da insan sağlığına ciddi zarar verdiğini belirten Siber, bugün üretilecek kararla tarım ilaçlarının bundan sonra üreticiye reçeteyle satılabileceğini vurgulayarak, “Bugün yapılacak bir genelgeyle, tarım ilacı satan yerler sık sık denetlenecek, ilaçlama AB standartlarına uygun olacak, üreticiler eğitimden geçtikten sonra ilaçlama yapabilecek” dedi.

“Kurallara uymayan üretici ifşa edilecek”

Siber, kurallara uymayan veya herhangi bir üreticinin ürününde zehir tespit edilmesi halinde, söz konusu üreticinin tüm halka “ifşa” edileceğini vurguladı.

“Müze yapılıyor”

Toplumun geçmişini bilerek yaşaması için en önemli unsurun müze olduğuna dikkat çeken Siber, Eti binaları ve çevresinin Vakıflar Genel Müdürü ile yaptıkları çalışmalar sonucunda büyük ve kapsamlı bir müze yapılarak ülke insanına kazandırılacağını kaydetti.

“Yangın helikopteri gündemimizde”

Ülkede çıkan yangınlara anında müdahale edilmesi için yangın helikopteri alımı veya kiralanması konusunda birçok çalışma yaptıklarına da dikkat çeken Siber, seçenekler arasında helikopter alımı ve KKTC vatandaşı bir pilotun kullanımına verilmesi veya Türkiye yetkilileriyle görüşerek, Türkiye’nin güneyinde hazır bulunan bir helikopterin yaz aylarında KKTC’de konuşlanması için de önerileri olduğunu belirtti.

“Plajlar halkındır”

Plajların kullanımıyla ilgili detaylı çalışmalar yaptıklarına da değinen Siber, otel izni verilirken mutlaka plajlara özel mülk dışında geçiş hakkı tanınması gerektiğini söyledi.

Plajlar konusunda İçişleri Bakanlığı’nın yaptığı çalışma olduğunu da ekleyen Siber, Girne ve Magusa’da denize girilebilecek sahillerin sayısının artırıldığını, can güvenliği olabilecek kontrollü sahillerin halkın hizmetine sunulmaya devam edileceğini kaydetti.

“Akıncılar köyüne kısa yol yapımı projesi hazır”

Siber, Akıncılar köyünde yaşayan halkın yıllardır ulaşım sorunu yaşadıklarından dolayı bugün onaylanacak projeyle kısa sürede yol yapımının başlanacağı müjdesini de verdi.(tak)

Bu haber toplam 2530 defa okunmuştur