1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Tüm kapılar çalınıp evlere girilecek”
“Tüm kapılar çalınıp evlere girilecek”

“Tüm kapılar çalınıp evlere girilecek”

Karpaz Bölgesi Yerinde Sağlık Hizmeti Projesi başlatıldı

A+A-

Karpaz bölgesinde 27 köyde, evlere başta sağlık olmak üzere birtakım hizmetler götürülmesini hedefleyen Karpaz Bölgesi Yerinde Sağlık Hizmetleri Projesi’ne başlandı.

Proje hakkında Yenierenköy Sağlık Ocağı’nda basın toplantısı düzenleyen Sağlık Bakanı Ahmet Güle, projeyi tüm ülke geneline yaymayı hedeflediklerini belirtti. Gülle ayrıca, Yenierenköy’de yeni Sağlık Merkezi’nin 7-8 ay içerisinde hizmete gireceğini kaydetti.

Evlere, başta sağlık hizmeti götürmeyi öngören Karpaz Bölgesi Yerinde Sağlık Hizmetleri Projesi, Sağlık Bakanlığı ile Mehmetçik, Büyükkonuk, Yenierenköy ve Dipkarpaz Belediyeleri ile işbirliğinde yürütülüyor.

Ahmet Gülle basın toplantısında yaptığı konuşmada, projenin Karpaz bölgesi için çok anlamlı olduğunu belirterek, bölgenin sosyal ve kültürel anlamda bazı bölgelere göre daha çok sıkıntı çektiğini; bunu tersine çevirmek istediklerini; bunun işin çalışma hayatı, sağlık ve eğitim alanında işbirliği yapmak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Gülle, “Bu bölgenin uzakta olan, atıl bırakılmış bir bölge olduğunu kabul etmiyoruz ve bu doğrultuda bölgedeki insanların sorunlarına çözüm bulmaya çaba harcıyoruz, harcamaya devam edeceğiz” dedi.

Amaçlarının, yerel yönetimlerle işbirliği içerisinde, insanların sorunlarına, evlere giderek çözüm bulmak olduğunu ifade eden Gülle, projede; eğitim ve aile planlamasında yardımcı olunması, özel eğitime ihtiyaç duyanların ve aşı eksiği olanların, özürlülerin ve yatalak insanların ihtiyaçlarının belirlenmesi ve çözüm getirilmesinin öngörüldüğünü anlattı.

Proje çerçevesinde istatistiki bilgilerin de toplanmış olacağını ifade eden Gülle, “Bu bölgelerdeki insan yapısı, sosyal ve sağlık yönüyle yapının bilinmesini getirecek” dedi.

Yerinde Sağlık Hizmeti çalışmasının ilk olarak Lefkoşa’da başlatıldığını, bundan da çok iyi netice alındığını ifade eden Gülle, “Devletin kendisine ulaşamadığı pek çok insan saptadık” dedi.

Heflerinin, yerinde sağlık hizmetinin yerel yönetimlerle birlikte tüm bölgelerde hayata geçirilmesi olduğunu kaydeden Gülle, “Tüm kapılar çalınıp evlere girilecek. İnsanlarla konuşulacak, halihazırda konuşuluyor da” şeklinde konuştu.

Projenin güzel bir örnek teşkil edeceğine inandığını belirten Gülle, insanlara verilen sağlık hizmetinin yükseltilmesi adına sürdürülmesi gereken bir proje olduğunu ifade etti.

Sağlık Ocakları

Sağlık ocaklarının güçlendirilmesi yönde çalışmalarının da bulunduğunu belirten Gülle, Erenköy’de farklı bir bölgede yeni bir Sağlık Merkezi ile ilgili projenin hazır olduğunu, yakında ihaleye çıkılacağını, yeni Sağlık Merkezinin 7-8 ay gibi bir zamanda hazır olacağına inandığını söyledi. Yenierenköy’deki sağlık ocağının İskele’deki sağlık ocağına benzer bir Merkez olacağını kaydeden Gülle, Büyükkonuk’taki Sağlık Ocağı’nın da yakın bir zamanda hizmete gireceğini ifade etti.


“Aile planlaması üzerinde çalışmalar…”

Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli de, Lefkoşa’da sürdürülen Yerinde Sağlık Hizmeti projesi kapsamında yaklaşık 200 çocuğun eksik aşılarının tamamlandığını, özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların doktorlara yönlendirildiğini ve aile planlaması üzerinde çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
Proje’nin Temmuz ayı itibarıyla başlatıldığını ifade eden Güllüelli, Dipkarpaz, Mehmetçik ve Büyükkonuk merkez köylerinde anket çalışmalarının tamamlandığını, Erenköy ve diğer köylerdeki anket çalışmalarının ise bir ay içerisinde tamamlanmasının planlandığını, Dipkarpaz köyünde evlere sağlık hizmeti götürülmeye başlandığını belirtti.


“Saçını bile kestirmeyen vatandaşlar var…”

Büyükkonuk Belediye Başkanı Ahmet Sennaroğlu, projede yer alan tüm belediyeler adına yaptığı konuşmada, Sağlık Bakanlığı’na projenin 2 ay zarfında yürürlüğe konmasından dolayı teşekkür etti.
Bölgede yaşanan en büyük sorunlardan birinin bazı kesimlerin temel sağlık hizmeti alamaması olduğunu kaydeden Sennaroğlu, “Saçını bile kestirmeyen vatandaşlar var. Tansiyonu olup da tansiyon hastası olduğunu bilmeyen insanlar var” dedi.
Sennaroğlu, projeye belediyelerin, araç, bina ve işgücü olarak tam destek vereceğini belirtti.
Toplantıya, Yenierenköy Belediyesi Asbaşkanı Murat Adenk, Mehmetçik Belediye Başkanı Cemil Sarıçizmeli, Dipkarpaz Belediyesi Başkanı Suphi Coşkun, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Ömer Gür ve Özel Kalem Müdürü Süleyman Mert de katıldı. (tak)

Bu haber toplam 1335 defa okunmuştur