1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. TSK: Dağlıca'da 16 asker şehit
TSK: Dağlıcada 16 asker şehit

TSK: Dağlıca'da 16 asker şehit

Genelkurmay, PKK'nın dün Dağlıca'da düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden asker sayısının 16 olduğunu açıkladı.

A+A-

Genelkurmay, PKK'nın dün Dağlıca'da düzenlediği saldırıda hayatını kaybeden asker sayısının 16 olduğunu açıkladı.

Olayda altı askerin de yaralandığı, yaralıların hayati tehlikesinin olmadığı bildirildi.

Genelkurmay, saldırının Dağlıca - Yüksekova yolunun ulaşıma açılması amacıyla yürütülen operasyon sırasında gerçekleştirildiğini söylüyor.

"Saldırının ardından bölgede başlatılan operasyonlar karadan ve havadan kararlılıkla sürdürülmektedir." denilen yazılı açıklamada, bölgedeki 23 hedefin vurulmakta olduğu kaydedildi.

PKK ise Genelkurmay açıklamasından önce bugün öğle saatlerinde yaptığı açıklamada, Pazar günkü çatışmalarda 31 Türk askerinin öldürüldüğünü, altısının yaralandığını iddia etmişti.

Fırat Haber Ajansı'nda yer alan PKK açıklamasında, ilk çatışmanın Dağlıca ve Yeşiltaş karakollarından ayrılan bir konvoyla yaşandığı, ardından da ikinci saldırıda Yüksekova'dan gelen tank ve zırhlı araçların hedef alındığı öne sürüldü.

PKK, kendi güçlerinin herhangi bir kayıp vermediğini de iddia etti.

Olayın ardından dün gece üst düzey bir güvenlik toplantısı yapan Başbakan Davutoğlu, bugün de Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Çankaya Köşkü'nde görüştü.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da Dağlıca saldırısını görüşmek üzere Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan randevu istediği, iki liderin bugün görüşecekleri bildirildi.

Esat Canan: Cenazeleri askeri makamlara teslim ettik

Dağlıca'da süren çatışmalar nedeniyle yaralı ve cenazelerin alınması için bölgeye giden sivil heyet geri döndü.
Halkların Demokrasi Partisi ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin bulunduğu heyette yer alan eski Hakkari Milletvekili Esat Canan, Genelkurmay Başkanlığı tarafından yapılan kayıp sayısına ilişkin 16 rakamını doğruladı.

BBC Türkçe'ye son durumu anlatan Canan, çatışmaların durduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Yasak bölge ilan edilen olayın yaşandığı bölgeye girdik, cenazeler yerdeydi. Cenazeleri, beraber gittiğimiz halkla birlikte topladık. Askeri makamlara teslim ettik ve dönüyoruz. Şu an bizim girdiğimiz alanda çatışma yok. Sivil kayıp ve yaralı var mı bilemiyoruz. Canlı kalkanlar halen oldukları yerde duruyor. Dünden beri cenazeler olay yerinde kalmıştı ve kaldıramıyorlardı. Halk inisiyatifi olarak gitmeye mecbur kaldık. Eski milletvekili olarak yetkililere müdahale edeceğimizi ve cenazelere sahip çıkacağımızı söyledik. PKK'lı kayıplarına rastlamadık. O konuda bir bilgimiz yok."

Olaylar nasıl gelişti?

Türkiye'de saldırıyla ilgili ilk haberler Pazar günü öğleden sonra sosyal medyada duyulmaya başladı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Konya'daki milli maçtan ayrılarak Ankara'ya güvenlik zirvesi toplantısına gittiğinin açıklanması olayla ilgili ilk teyit olarak görüldü.

Saldırıyı resmen teyit eden ilk kişi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu.

ATV'de canlı yayında soruları yanıtlayan Erdoğan, saldırıyla ilgili olarak "Zırhlı araçlara mayınlı saldırı yapıldı. Genelkurmay Başkanımızın izahatları hakikaten üzücü. Temennim odur ki şu anda yapılacak açıklama ve onun ardından da tabii oradaki devam edecek olan mücadele çok daha farklı çok daha kararlı olacaktır. Hepimizin başı sağolsun. Milletimizin başı sağolsun, Allah sabırlar versin" dedi.

Erdoğan şöyle devam etti:
"Tabii şu anda orada hava şartları vesaire, o da çok çok kötüymüş ve bu kötü hava şartları altında orada böyle bir mücadele var ve Dağlıca'da yapılan bir temizlik neticesinde böyle bir olay gerçekleşiyor. Oradaki zırhlı araçlarla ifade edildiği kadarıyla mayınlarla kurulmuş olan tuzaklar neticesinde bir olay burada art ardına oluşuyor."

Genelkurmay: İki zırhlı araca saldırı

Genelkurmay'ın ilk açıklaması ise sabaha karşı geldi.

Açıklamada şöyle denildi:
"06 Eylül 2015 günü Dağlıca-Yüksekova yolunun ulaşıma açılması maksadıyla yürütülen operasyonda üç adet El Yapımı Patlayıcı bulunarak imha edilmiştir. Operasyonun devamında yola döşenen diğer El Yapımı Patlayıcıların patlatılması ile iki zırhlı aracımız ağır hasar görmüştür. Patlama neticesinde Kahraman silah arkadaşlarımızdan şehit ve yaralananlar olmuştur."

"Bölgeye icra edilen yoğun hava harekâtı kapsamında iki adet F-16 ve iki adet F-4 ile Bölücü Terör Örgütüne ait toplam 13 hedef vurulmuştur. Yaşanan çok olumsuz hava koşullarına rağmen operasyona kararlılıkla devam edilmektedir."

Saldırının ardından bölgede kötü hava koşullarına rağmen hava destekli operasyon başlatıldı.

Özel birliklerin de katıldığı operasyonda PKK'lılarla sıcak temas kurulduğu ve çatışmaların uzun süre devam ettiği belirtildi.

Kılıçdaroğlu: Acıyı yaşatanlara lanet

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Dağlıca'daki saldırının ardından Twitter'da yaptığı açıklamada, "Her gün şehit haberleri ile yüreğimizin yandığı bu ortamda bile, 400 vekil hesabı yapan Cumhurbaşkanı'nın utancı tüm ülkeye yeter! Dağlıca'da yüreğimize ateş düştü. Her gün aynı acı... Bu acıyı bize yaşatanlara da kandan, gözyaşından beslenenlere de lanet olsun!" ifadesini kullandı.

CHP sözcüsü Haluk Koç ise partisinin olağnüstü MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada "hain bir terör saldırısı" olarak nitelediği saldırı için tüm siyasilere sağduyu çağrısında bulundu.

Koç, "Akan kanın durdurulması için her adımı atmaya hazırız" dedi.

Olayın üzerinden 24 saate yakın bir zaman geçmişken saldırıdaki kayıplarla ilgili resmi açıklama olmamasını da eleştiren Haluk Koç, "Cumhurbaşkanının dünkü sözleri hakkında çok ağır şeyler söylenecekken bugün günü değil diyoruz." ifadesini kullandı.

Demirtaş: Öldürmenin gerekçesi olamaz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da yine Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, hem Dağlıca'da hem de Cizre'de hayatını kaybedenlere rahmet, yakınlarına da başsağlığı diledi.

Demirtaş "Öldürmenin gerekçesi olamaz, insanlarımızı ölüme sürmenin de. Her gün hepimizi kahreden ölüm haberleri kaderimiz de olamaz. Dün Dağlıca'da yitirdiğimiz kardeşlerimize, Cizre'de yitirdiğimiz küçük çocuklarımıza Allahtan rahmet, yakınlarına ve halkımıza başsağlığı'' dedi.

Demirtaş mesajının devamında 'kin ve nefret kusmak yerine bu felaket tezgahından çıkışın yollarını hep birlikte bulmak zorunda olduklarını' vurgularken, "Koşullar ne kadar zor olursa olsun barışta ısrar etmek dışındaki her yol bizleri insanlığımızdan uzaklaştırır, acılarımızı derinleştirir'' dedi.

Yurtdışında olan Demirtaş'ın programlarını iptal ederek bugün Türkiye'ye döneceği bildirildi.

HDP: Eller tetikten çekilmeli, silahlar susturulmalı

HDP Merkez Yönetim Kurulu da bu sabah yaptığı açıklamada, ''Eller tetikten derhal çekilmeli, silahlar susturulmalıdır'' çağrısı yaptı.

HDP açıklamasında, ''karşılıklı çatışmasızlık halinin sağlanması, operasyonların durdurulması, diyalog ve müzakere ile sorunların çözümü doğrultusunda adımlar atılmaya başlanması'' istendi.

HDP, Meclis'in derhal olağanüstü toplanarak demokratik siyaset yoluyla sorunlara çare araması gerektiği de vurgulandı.

Bahçeli: Cumhurbaşkanı ya sesini kesmeli ya da çekip gitmelidir

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise Dağlıca'daki saldırıyla ilgili ilk açıklamasını öğleden sonra yaptı.
Yazılı açıklamasında hükümeti ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı sert sözlerle eleştiren Bahçeli "Şehitlerimizin önemli bir bölümünden dahi haber alınamadığı kara günde Erdoğan'ın vicdansızlık ve insafsızlıkta kırılması zor bir rekora imza atması hafızalardan silinmeyecek bir rezalet olarak anılacaktır. Cumhurbaşkanı ya sesini kesmeli ya da çekip gitmelidir" ifadelerini kullandı.

Bahçeli açıklamasına özetle şöyle devam etti:
"Çözüm süreci için baldıran zehri içmeye razı olan Recep Tayyip Erdoğan, terör saldırısından nemalanmanın, siyasi rant ve fayda devşirmenin hayasızca peşindedir."

"Türk milleti Dağlıca'yla ilgili gizlenen, saklanan, üzeri örtülen tüm gerçekleri duymak, öğrenmek ve bilmek istemektedir. Hükümet şehitlerimizin sayısını derhal açıklamak ve doğruları kamuoyuyla paylaşmak durumundadır."

 

BBCTÜRKÇE

 

Bu haber toplam 1637 defa okunmuştur