1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Trump: “Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz”
Trump: “Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz”

Trump: “Çin ile tüm ilişkileri kesebiliriz”

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs salgınından sorumlu tuttuğu Çin ile "tüm ilişkileri kesebileceklerini" kaydetti. Trump ayrıca bu süreçte Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile de konuşmak istemediğini söyledi.

A+A-

Trump, Fox Business kanalında verdiği mülakatta, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çin'in, Covid-19 salgınının küresel bir hale gelmesinden sorumlu olduğunu savunan Trump, "Çin’den çok hayal kırıklığına uğradım. Bunun olmasına asla izin vermemeliydiler. Muhteşem bir ticaret anlaşması yapmıştım, ama artık öyle hissetmiyorum. Daha mürekkebi kurumadan salgın patlak verdi. Ve şimdi aynı şekilde hissetmiyorum" diye konuştu.

Trump, Çin ile ilişkilerin kesme fikrini ortaya atarak, "Yapabileceğimiz çok şey var. Birçok adım atabilirdik. Tüm ilişkiyi kesebiliriz. Kestik diyelim, ne olur? Tüm ilişkiyi kesersen 500 milyar dolar tasarruf edersin" dedi.

Trump, ABD’nin Çin’den yıllık 500 milyar dolarlık ithalat yapmasına birçok kez "kayıp para" olarak söz etti. Başkan Trump, ABD’nin tedarik zinciri noktasında Çin’e ve diğer ülkelere bağlılığının olmaması gerektiğini vurgulayarak "Tüm ürünlerimizi ABD’de üretmeliyiz" ifadelerini kullandı.

ABD'den Çin'e 'Covid-19' suçlamaları

Trump, virüsün Çin Vuhan kentindeki bir laboratuvardan çıktığına ilişkin kanıtları gördüğünü ancak şu anda detay paylaşamayacağını açıklamıştı.

Öte yandan Trump, 27 Nisan'da Beyaz Saray'da yaptığı basın toplantısında, Covid-19 salgınına ilişkin ABD'nin Çin'den tazminat talep edebileceğini kaydetmişti.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ise, 29 Nisan'da virüsün Vuhan'daki bir laboratuvardan çıkmış olabileceği iddialarına ilişkin Çin'e "biyomedikal laboratuvarlarını aralarında ABD'nin de bulunduğu uluslararası denetçilere açması" çağrısı yapmıştı.

Çin hükümeti, virüsün Vuhan'daki bir laboratuvarda üretildiği iddialarını yalanlıyor ve konunun siyasileştirildiğini savunuyor.

 

Bu haber toplam 1643 defa okunmuştur
Etiketler : ,