1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Troyka doğalgaz konusunu ele alıyor
Troyka doğalgaz konusunu ele alıyor

Troyka doğalgaz konusunu ele alıyor

Noble’nin planları Troyka’nın önüne konuyor

A+A-

Güney Kıbrıs’ın “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde 12’inci parselde çalışmalar yapan Amerikan Noble Energy’nin planları ve Kıbrıs Rum Hükümeti’nin 12’inci parseldeki “Afrodit” yatağının geliştirilmesiyle ilgili projelerinin Troyka’nın önüne konacağı haber verildi.

Haftalık olarak yayımlanan Kathimerini gazetesi Güney Kıbrıs’ta bulunan Troyka heyetinin, yarın Rum Enerji Bakanlığı teknokratlarıyla görüşmeler gerçekleştireceğini yazdı.

Güney Kıbrıs’ın memorandum yükümlülükleri temelinde, gerekli altyapıların geliştirilmesiyle ilgili projeler de dahil, doğalgazın geliştirilmesi ve bundan yararlanılmasıyla ilgili projelerin Troyka ile istişare edilmesi gerektiğini kaydeden gazete, borca gidecek doğalgazdan istifade gelirinin miktarının belirlenmesinin askıda bulunduğunu belirtti.

Noble’ın Enerji Bakanlığı teknokratlarına Afrodit yatağının geliştirilmesi programıyla ilgili ikinci sunumlarını gerçekleştirdiğini kaydeden gazete, bu sürecin Mart ayı başlarında tamamlanmasının beklendiğini aktardı.

Gazete Mart ayında uzlaşı olması durumunda “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin Noble ile 12’inci parseldeki doğalgazın ticari istifasıyla ilgili 25 yıllık bir ticari anlaşma imzalayacağını kaydetti.

Edindiği bilgilere göre Kıbrıslı Rumların, ön aşamada olsa da Amerikanların sunumundan memnun kaldığını aktaran gazete, “Kıbrıs doğalgazının” bölgesel pazarlar Mısır ile Ürdün’e ve iç enerji ihtiyaçlarının karşılanması için Güney Kıbrıs’a yönlendirilmesi konusunda iki taraf arasında ortak bir anlayışın olduğundan söz etti.

Afrodit yatağından istifade çalışmaları yapıldığına göre, Troyka’nın, doğalgaz gelirlerinin bir kısmının borcun ödenmesine gitmesini öngören hidrokarbon fonu yaratılmasına ilişkin memorandumdan doğan Güney Kıbrıs’ın yükümlülüklerini ortaya koymasının beklendiğini kaydeden gazete, bilgilere göre Rum Maliye Bakanlığının kaleme alma sorumluluğunda bulunan söz konusu yasa tasarının son aşamada olduğunu aktardı.
(tak)

Bu haber toplam 1522 defa okunmuştur