1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. "Trafikte yaşam hakkı için sokaktayız!"
"Trafikte yaşam hakkı için sokaktayız!"

"Trafikte yaşam hakkı için sokaktayız!"

Girne dağ yolundaki ölümlü trafik kazasının ardında gençler yine sokağa çıktı

A+A-

Girne dağ yolunda 29 Kasım'da meydana gelen ve ikisi öğrenci, 3 kişinin ölümü ile sonuçlan kazanın ardından gençler, trafikteki eksikliklere dikkat çekmek için meclise yürüdü

Eyleme siyah poşetler giyerek katılan gençler "Meclis sorunluluk al" pankartları taşıyarak, 'Trafik Güvenliği Kriz Masası'nın kurulması ve 'İleri saat uygulamasına son verilmesi'ni talep etti.

 

genler-trafik-eylem-haber-ici.jpg

 

gencler2.jpg

Yere yatan gençlerin etrafına kireç tozu dökerek, trafikte yaşanan ölümlere dikkat çekildi.

sevay-ders.jpg

Gençlerin meclis önüne yürümesine izin verilmedi. Meclis önünü kesen polis, bölgede çok yoğun güvenlik önlemi aldı. TRAKAYAD Başkanı Hüseyin Seval gençlere  trafik güvenliği dersi verdi.

genler-trafik-eylem.jpg

TRAKAYAD ve liseli gençlerin eylemine Dayanışma aktivistleri de katılarak destek verdi

Eylemde okunan açıklama şöyle:

 

Trafik güvenliği bir toplum için neden önemlidir?

Devlet, toplumun sağlığı, güvenliği, ve refahı için hizmet etmek için vardır. Trafik güvenliği hizmeti ise bu üç temel etik unsuru ile birebir ilişkilidir. Devleti oluşturan mercilerin görevi, bu üç hizmeti yerine getirmek için sorumluluk alması ve amaca yönelik icraatler yapmasıdır. Tra kte insanların ölmesi ve ebedi sakat kalması kabul edilemezdir, çünkü bu kayıplar önlenebilirdir.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde trafik ile ilgili performansımız nedir?

1975’ten günümüze 1873, son 10 yıl içerisinde 389, ve 2016 yılı başından itibaren 36 insanımızın trafikte hayatını kaybetmiş olması ve tahminen bu sayıların en az beş katı insanımızın da ebedi sakat kalmış olması Kıbrıs'ın kuzeyinde topluma hizmet veren bir Trafik Güvenliği Sisteminin olmadığının kanıtıdır.

 

Trafik sistemi nelerden oluşur?

Trafik üç parçadan oluşur:

(1) İNSANLAR/YOL KULLANICILARI,

 (2) YOLLAR, ve

 (3) ARAÇLAR. Trafikte güvenliğin sağlanması için bu üç parçanın da aynı anda güvenli kılınması gerekmektedir.

İNSANLARIN/YOL KULLANICILARININ, YOLLARIN, ve ARAÇLARIN güvenli kılınabilmesi için de dünya üç temel başlık altında çözümler üretir: EĞİTİM, DENETİM, ve MÜHENDİSLİK. ACİL HİZMETLER de bu üç çözüm ayağı ile birlikte devrede olur.

 

Ne yazık ki, bugüne kadar Kıbrıs'ın kuzeyinde trafik sistemini doğru şekilde düzeltmeye çalışan bir vizyon oluşturulmadı. Doğru vizyon, ancak yukarıda belirtilen parçalar ve çözüm başlıkları temel alınarak oluşturulabilir.

EĞİTİM, okullarımızda anasını an başlayarak lise son sınıfa kadar sürmesi gereken örgün trafik güvenliği eğitimi, sürücü eğitimi, ve toplumun tra k güvenliği farkındalık eğitimi gibi unsurları içerir.

DENETİM, polisin trafik denetimleri yanında, ehliyet sistemi, araç sigorta sistemi, araç muayeneleri, yapısal denetim, ve benzeri başlıkları içerir.

MÜHENDİSLİK, tra k sisteminin bütünü ile ilgili tüm tasarım ve uygulamaları, güvenli araçların ve güvenli yol sistemlerinin tasarımlarını içerir, ve birçok mühendislik alanı ile ilgilidir. Yalnız, tra k güvenliği açısından ülkemizde en çok ihtiyaç duyduğumuz mühendislik alanı tra k mühendisliğidir.

Kıbrıs'ın kuzeyinde ise tra k güvenliği ile yukarıda detaylandırılan unsurlar ya hiç yoktur, ya da çağın gerisinde kaldığı veya yeterince değişemediği için topluma hizmet verecek düzeyden çok uzaktır.

Performansımızı nasıl değerlendirebiliriz? Ne yapmalıyız?

Sadece trafiğe verdiğimiz kayıp oranları modern dünyadaki oranlar ile kıyaslandığında, toplum olarak sadece dünden başlayan değil, uzun yıllardan beridir feci bir kriz içerisinde yaşamakta olduğumuzu gösterir. Bu kriz dün başlamamış ve kısa zamanda çözülebilecek boyutu çoktan aşmıştır.

 

Bu nedenlerden dolayı, TOPLUM olarak, bizi yönetenlerden TRAFİK GÜVENLİĞİ talep etmeliyiz. Böylelikle EĞİTİM, DENETİM, ve MÜHENDİSLİK alanlarında gereken hizmetler hepimize ulaşabilecek, tra kte hayat kurtarabilecek ve ebedi sakatlıkları önleyebileceğiz. Dolayısı ile VİZYONUMUZ, dünya örneklerinden hareketle “Tra kte hayat kurtarmak ve ebedi sakatlıkları önlemek” olması ve sistemin insan hayatı ve güvenliğini birincil öncelik yaparak yeniden inşa edilmesi gerekmektedir.

Trafik sorunlarımızın çözümü nasıl mümkündür?

Belli ki KKTC Devletinin kurumları bunca senedir kendilerine düşen görevleri yerine getirmemiş olmakla birlikte, bilim ve etik dışı yaklaşımlarda hala dire iklerinden dolayı tra ğimizde meydana gelen ölüm ve ebedi sakatlıklarda ciddi hiçbir azalma sağlayamamışlardır. Bir tra k güvenliği vizyonu olmayan bir devlet yapısının artık hizmet veremez hale geldiğinin de göstergesidir.

Dolayısı ile, yaşamakta olduğumuz tra k güvenliği ile ilgili sorunları çözmek ve topluma bilim ve etik temellerde hizmet verecek bir Tra k Güvenliği Sistemi oluşturmak için KKTC Cumhuriyet Meclisi bünyesinde acilen, amaca hizmet edecek şekilde bir Tra k Güvenliği Kriz Masası kurulmalıdır.

Kriz masasının yapısı ve çalışma biçimi ne olmalıdır?

Kriz Masasının iki temel bacağı olacaktır: (1) "Tra k Güvenliği Soruşturma ad hoc Komitesi," ki bu seçilecek milletvekillerinden oluşacaktır, (2) gerçek (!) tra k güvenliği UZMANLARINDAN oluşacak olan bir “Bilirkişi Danışman Kurulu,” ki bu kurul ad hoc komitenin danışmanlığını yapacak, ve TRAFIK MÜHENDİSLİĞİ bilimi öncülüğünde KKTC'nin tüm tra k güvenliği sorunlarının önceliklere bağlı olarak BİLİMSEL ve ETİK temellerde çözümlerinin üretilmesinde lokomotif güç olacaktır. Uzman bilirkişi takımı küçük tutulacak, bugüne dek yapılmayanı yapıp gerekli görüldüğü zaman başka uzmanların görüşlerine de kesinlikle başvurulacaktır.

Kriz masasının görev süresi ne olmalıdır?

Trafik Güvenliği Kriz Masası, Kıbrıslı Türk Toplumunun tra kteki güvenliği sağlıklı bir düzeye gelene ve topluma hizmet verecek bir Tra k Güvenliği Sistemi kurulana dek görevini sürdürecek ve politikadan arınmış bir yapıda, sadece ve sadece TOPLUM MENFAATLERİNE (sağlık, güvenlik, ve refah) yönelik çalışacaktır. Ayrıca, Kriz Masası TOPLUMA dönük olacak, tamamen şe af bir biçimde çalışacak, ve TOPLUMA ve BASINA periyodik olarak plan ve icraatlarını detaylı raporlar halinde sunacaktır.

Tüm Bakanlıklar ve bu bakanlıklar altında tra k güvenliği ile ilişkili olan tüm kurul ve komisyonlar Tra k Güvenliği Kriz Masasının ortaya koyacağı misyon ve amaçlara yönelik çalışacaktır.

Çok kısa vadede ise, kış saatine geçilerek mesailerle ilgili yaratılmış olan kaosun bir an önce sona erdirilmesi gerekmektedir.

Artık DEĞİŞİM zamanı gelmiştir.

DEĞİŞİM doğru felsefe ve amaca uygun BILIMSEL ve ETIK adımların atılması ile mümkündür.

Bu haber toplam 4007 defa okunmuştur
Etiketler : ,
İlgili Haberler