1. YAZARLAR

  2. Mert Özdağ

  3. Trafik kameraları yaygınlaştı, emirnameler dönemi başladı
Mert Özdağ

Mert Özdağ

Trafik kameraları yaygınlaştı, emirnameler dönemi başladı

A+A-

CTP NE YAPTI / YAZI DİZİSİ [12]

Şehircilik, tapu, trafik ve toplu taşımacılık…

Bu dört unsur aslında insan yaşamına dokunan, günlük hayatı kaliteli kılan konular…

Peki CTP hükümetleri bu konularda ne yaptı?

Mesela trafik?

Ya da şehircilik?

Ülke genelinde yaygın bir şekilde kullanılan kameralarla trafik kazalarının önlenmesi konusunda önemli aşamalar kaydedildi örneğin…

Başkent Lefkoşa İmar Planı” revizyon çalışmaları tamamlanarak Kasım 2005’te Birleşik Kurul tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

Birçok emirname CTP döneminde hayata geçti.

İşte şehircilik, tapu, trafik ve toplu taşımacılık konularında CTP'li hükümetler tarafından atılan adımlar:

 

- 2004 yılında “Karpaz Bölgesi Planlama Sınırları İçinde Denetim ve Geliştirme Emirnamesi” ile  “Tatlısu-Büyükkonuk Bölgesi Emirnamesi” yayımlanarak yürürlüğe konuldu.

- “Başkent Lefkoşa İmar Planı” revizyon çalışmaları tamamlanarak Kasım 2005’te Birleşik Kurul tarafından onaylanarak yürürlüğe girdi.

- 2005 yılında “Girne Beyaz Bölge Emirnamesi” değişiklik çalışmaları tamamlandı ve “Girne 1. Bölge Emirnamesi” yayımlandı.

- 2006 yılı içerisinde “Bafra ve Yakın Çevresi Birinci Etap Emirnamesi” ile “Girne-Boğaz Emirnamesi” yayınlandı.

- 11 Kasım 2006’da “Girne 2. Bölge Emirnamesi” (geçici bir süre sınırlama getirmek amacı ile) yayımlandı.

- 2007 yılında,“Girne 2. Bölge Emirnamesi” ve sonrasında bu emirnameye değişiklik getiren “Girne 2.  Bölge Emirnamesi değişikliği” yayımlandı.

- 2004-2008 CTP hükümeti döneminde “Başkent Lefkoşa İmar Planı” değişiklik çalışmaları sonuçlandırılarak yayımlanma aşamasına getirildi.

 

2013-2016 DÖNEMİ:

- Sektörel ekonomik hedef ve ilkeler çerçevesinde, bölgeler arası mukayeseli avantajlar dikkate alınarak, çevre ve kültürel kaynakların bugünkü ve gelecekteki nesiller tarafından en iyi şekilde kullanılabilmesi için sektörel hedef ve yatırımların vizyon, politika ve stratejileri ile uygulama önceliklerinin belirlenmesi ve ülkenin fiziki yapısıyla birlikte, doğası, kültürü, toplumsal ekonomik gelişimini dengeli ve uyumlu, planlı programlı sağlayabilmek amacıyla Ülkesel Fiziki Plan yayımlandı.

 

Tapu uygulamaları

2013-2016 DÖNEMİ

- Satın alınan taşınmaz mallar için tapu kayıtlarında ödenmesi gereken harç miktarlarıyla ilgili kolaylaştırıcı düzenlemeler yapıldı.

- Yürürlüğe giren Tapu ve Kadastro (Harçlar ve Ücretler Geçici Kurallar) Yasası uyarınca, ilk defa konut veya işyeri alacak olanların devir harcı yüzde 3’ten yüzde 1’e, ikinci defa konut veya işyeri alacak olanların devir harcı ise yüzde 6’dan yüzde 3’e düşürüldü.

- Ayrıca 31 Ağustos 2014 tarihine kadar projesini hazırlayıp inşaat izni alanların, 2 yıl içinde inşaatlarını tamamlamaları halinde, bu inşaatlardan konut veya işyeri alacak olanlarda yukarıdaki muafiyetlerin uygulanmasına karar verildi.

- Tapu harçlarında yapılan düzenleme sonrasında, 1 Nisan-1 Eylül 2014 tarihleri arasında toplam 3 bin 944 adet satış işlemi gerçekleşirken, bir önceki yılın aynı döneminde toplam 2 bin 280 adet satış işlemi gerçekleşti. Bu rakamlar devir işlemlerinde yaklaşık yüzde 73 oranında artış olduğunu göstermektedir.

- İskan Encümeni’ne atanan 16 üye devlete yaklaşık 2 milyon yük getiriyordu. Yeni düzenlemeyle Encümen’e İçişleri Bakanlığı bünyesinden atama yapılması ve maaş ödenmemesi sağlandı.

 

Toplu taşımacılık

2013-2016 DÖNEMİ:

- Toplu taşıma araçlarının yenilenip teşvik edilmesi ve kamuya daha güvenli araçlarla ulaşım imkanı sağlanması hedefiyle bir dizi önlem alındı. Motorlu Araçlar İzin Kurulu tarafından kamusal alanda kullanılmak üzere K.T. Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (KAR-İŞ) üyelerinin, 22 veya daha fazla yolcu taşıyabilen otobüslerine verilen ve halen kayıtlı otobüslerinde kullanılan yolcu taşıma izninin, ithal edilen otobüslerde kullanılması koşuluyla ödenecek Fiyat İstikrar Fonu’nda indirim yapıldı.

- Aynı amaç için düşük faizli uzun vadeli kredi olanağı sağlandı.

- Küçük Esnaf ve Zanaatkarlar, Küçük Ölçekli İşletmeler ile Yeni İşyeri Kuracak Olan Üniversite Mezunlarına ve Kar-İş üyelerine Faiz Farkı Fonu’ndan Vakıflar Bankası, Asbank, Creditwest Bank ve Limasol Türk Kooperatif Bankası aracılığıyla faiz iadeli kredi kullandırıldı. İlgili alanlarda faaliyet gösteren iş insanlarının iş yapabilirliği artırıldı.

 

Trafik ve can güvenliği

2004-2009 DÖNEMİ:

- Ülke genelinde yaygın bir şekilde kullanılan kameralarla trafik kazalarının önlenmesi konusunda önemli aşamalar kaydedildi.

- Trafik güvenliğini sağlama çalışmaları kapsamında, 2004-2009 yılları arasında 79 bin 130 metre yeni oto korkuluk takıldı ve 300 adet kasis çalışması yapıldı.

- Yol çizimi çalışmaları kapsamında, bin 442 km yol boyandı ve toplam 7 bin 822 adet yeni levha yapıldı, bin 833 adet levha yerinde tamir edildi.

- Toplam 548,7 km yol yapıldı.

 

HAFTAYA DEVAM EDECEK

Bu yazı toplam 1584 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar