1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. ‘Toprak’ hayat bulacak
‘Toprak’ hayat bulacak

‘Toprak’ hayat bulacak

 “4. Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu” Lapta’da yapılıyor

A+A-

Lapta Belediyesi ev sahipliğinde ve Alashia Terracotta Sanat Topluğu organizesinde gerçekleştirilen “4. Uluslararası Akdeniz Pişmiş Toprak Sempozyumu”, 7 Haziran tarihine kadar Lapta’da Timios Prodromos Kilisesi’nde yapılıyor. Sempozyumda arkeolojik sunumlar, deneysel çalışmalar ve yurtdışındaki müzelerde bulunan eserlerin replikaları gerçekleşecek. Arkaik döneme ait eserlerin replikaları yanısıra Lambusa Krallığı’na ait ve British Müzesi’nde bulunan figürlerden yola çıkılarak yaratıcı heykel çalışmaları da yapılacak.

Küratörlüğü Ayhatun Ateşin tarafından yapılan sempozyuma sekiz ülkeden toplam 25 sanatçı katılıyor. Sanatçılar şunlar: “Kaan Canduran, Soner Pilge, Emet Egemen Aslan, Tan Buğra Özer, Hasan Numan Suçağlar, Fahimeh Heydari, Maxim Delia, Valentins, Carina Cresta, ,George Vavatsis, Aykut Hızlıok, Yusuf Can Kulak, Aziz Baha Örken, Evrim Ergün, Hikmet Uluçam, Karakitos Konsantinos, Hakan Pekyaman,Vedia Okutan, Raif Dimililer, Elina Titane, Sanite Abelite, Konnstantınos Karakıtsos, Ali Asgar Çakmakçı, María José Cabezas Correa.”

Ayhatun Ateşin tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Lapta Belediyesi ve Alashia Terracotta Sanat Topluluğu tarafından organize edilen sempozyuma Almanya, Romanya, Mısır, İran, Letonya, İsveç, Ekvator ve Yünanistandan sanatçılar katılıyor. Ayrıca sempozyum çerçevesinde Uluslararası Seramik ve Heykel Sergisi, 3 Haziran akşamı özel bir performans ve gala gecesiyle seyirciyle buluşacak. Açıklamada şöyle denildi:

“10 bin yıllık kültür mirasımızın, yasal veya yasal olmayan yollardan yurtdışına çıkarıldıkları ve dünyanın birçok ülkesinde sergilendikleri eserlerin yeniden üretilmeleri ve ait oldukları bu topraklarda muhafaza edilmelerine önemli bir adım ve başlangıç olan Tarih Yeniden Canlanıyor sloganıyla “Alashia’nın kayıp mirası yeniden canlanıyor” ismiyle 10 bin yıllık bir zaman dilimine yayılan kültürel mirasın sergisi “Alashia Yeniden Doğuyor” isimli sergide de aynı dönemde gerçekleşti. Lapta Belediyesi işbirliğiyle Akdeniz köyünde oluşturulmaya başlanan açık hava müzesinde sürekli görülebilecek.

Sempozyum süresince atölye çalışmaları devam edecek, arkeolojik bilgiler ve uygulamalı üretimler öğrencilere kültürel miras ve değerlerin korunmasının önemine dikkat çekmek adına gerçekleştirilecek."
 

Bu haber toplam 2490 defa okunmuştur