1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Toplum mühendisliğine izin vermeyeceğiz’
‘Toplum mühendisliğine izin vermeyeceğiz’

‘Toplum mühendisliğine izin vermeyeceğiz’

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu Sosyalist Düşünce Topluluğu, Kalkanlı’daki ‘cami inşaatının’ kaçak ve izinsiz olduğunu belirterek, “Bu aleni bir toplum mühendisliğidir” dedi.

A+A-

ODTÜ KKK Sosyalist Düşünce Topluluğu:

“Cami inşaatının KAÇAK olduğu ve Güzelyurt Belediyesi izninin OLMADIĞI ortaya çıkmıştır”

“Okul öğrenci kamuoyunu bilgilendirmiş, köylüleri örgütlemiş, akademisyenlerle işbirliğine gidilmiş ve inşaat durdurulmuştur.”

“Olayın dini boyutlara çekilip bu noktadan bir mağduriyet yaratılmak istenmesi ayıptır”

“Kıbrıs halkının ne derece örf adet sahibi olduklarını belirlemek kimseye vazife değildir”


Orta Doğu Teknik Üniversitesi Kuzey Kıbrıs Kampusu Sosyalist Düşünce Topluluğu, Kalkanlı’daki ‘cami inşaatının’ kaçak ve izinsiz olduğunu belirterek, “Bu aleni bir toplum mühendisliğidir” dedi.
Topluluk tarafından yapılan açıklamada, köylünün ve işletme sahiplerinin de bilgileri dışındaki bu gelişmeden rahatsız olduğunu belirtti.
ODTÜ KKK Sosyalist Düşünce Topluluğu şu açıklamayı yaptı:

“Üniversite girişine aniden inşaat”

2013 yılının Kasım ayının ortasında aniden okulumuzun hemen dışında bir cami inşaatının başlaması, hem okulun hemen girişinde olması, hem eğlence yerlerinin, öğrencilerin sosyal mekanlarının ve içkili mekanların hemen tam karşısında olması sebebiyle okul öğrencilerinin büyük çoğunluğunun tepkisini çekmiştir. Tepki çeken şey, bazı tekfirci odakların yansıtmaya çalıştığı gibi dînî bir sebebe dayanmamaktadır. Özellikle hafta sonları başta olmak üzere, cami cemaati ve alkol alan insanların yüksek sesli müzik ile içi çe doğabilecek gerginliklerden, kutuplaşmalardan endişe edilmiş, işletme sahipleri cami inşaatı tamamlandıktan sonra mekanlarının tecrübelerine ve yasalar nezdindeki pozisyonlarına göre yüksek ihtimalle kapanacağına kanaat getirmiştir.

‘İnşaat kaçaktı’

İnşaat devam ederken, devam eden süreçte inşaatın KAÇAK olduğu ve Güzelyurt Belediyesi izninin OLMADIĞI ortaya çıkmıştır. Dahası köylünün haberi bile yoktur ve hem köy sakinlerinin büyük çoğunluğu hem de işletme sahipleri bu durumdan memnun değildir. Bu aleni bir toplum mühendisliğidir. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'nün öğrencileri de duruma karşı çıkmış, okul öğrenci kamuoyunu bilgilendirmiş, köylüleri örgütlemiş, akademisyenlerle işbirliğine gidilmiş ve inşaat durdurulmuştur. Özetle böyle gerçekleşen süreci Evrensel Sevgi ve Kardeşlik Derneği adındaki oluşum tamamen dezenformasyona başvurarak kamuoyunu bilgilendirmeye çalışmıştır. Bunu düzeltmek de boynumuzun borcudur.

“Ortak hareket”

Öncelikle cami inşaatı tek bir insan tarafından durdurulmamıştır. Kalkanlı köylüsü, ODTÜ öğrencisi ile işbirliğine giderek bir komite kurmuş, komiteye temsilciler seçilmiş ve bu komite sırasıyla Vakıflar İdaresi'ni, İçişleri Bakanlığı'nı ve Güzelyurt Kaymakamlığı'nı ziyaret etmiştir. Bu komitede Kalkanlı köylüsü, ODTÜ öğrencileri ve işletme sahipleri yer almaktadır ve gerekli ziyaretlerde lokasyon olarak sıkıntılı bir yerin seçildiği tespiti paylaşılmıştır. Olayın dini boyutlara çekilip bu noktadan bir mağduriyet yaratılmak istenmesi ayıptır. Bir ikincisi, bahsi geçen dernek basın açıklamasında demokrasilerden ve özgürlüklerden bahsederken önce kendi içlerinde, öğrencilere karşı geçmişte yürüttüğü ahlak bekçiliği politikalarının özeleştirisini vermelerini ve çuvaldızı kendilerine batırmalarını tavsiye ederiz.

“Kimseye vazife değil”

Üçüncüsü Kıbrıs halkının ne derece örf adet sahibi olduklarını belirlemek kimseye vazife değildir. Bizler inanç kavramının Allah-kul arasından çıkıp kolektif bir gösterişe ve başkaları adına beyanda bulunulmasına yanlış bulmaktayız. O yüzden kendilerine tavsiyemiz, ''1 müfettiş'' adı altında hedef göstermeleri bir kenara bırakmalarıdır, derneklerinde bir arada oturmaktan farklı birşeyler yapıp değişik insan yüzleri görmeyi denemeleridir. O zaman anlayacaklardır ki mevzu bahis tek bir müfettişten çok daha fazlasıdır.
ODTÜ KKK Sosyalist Düşünce Topluluğu olarak, öğrenciler, akademisyenler olarak toplum mühendisliklerine hiçbir şekilde geçit vermeyeceğimizi ODTÜ ruhunun bir doğası olarak algılıyoruz ve Kıbrıs halkının kendi kültürlerine, kendi inanç pratiklerine sataşılmasını ve onların adına konuşulmasını hiçbir şekilde kabul etmiyoruz. Kamuoyuna duyurulur.

Bu haber toplam 1662 defa okunmuştur