1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Toplu mesajlar BEZDİRDİ!
Toplu mesajlar  BEZDİRDİ!

Toplu mesajlar BEZDİRDİ!

Gerek reklam gerekse yayın amaçlı toplu SMS’ler, birçok mobil telefon kullanıcısını rahatsız ederken, mesajların artık “sataşma” ya da “hesaplaşmalara” dönüşmesi ipin ucunu kaçırdı.

A+A-

Fehime ALASYA

Toplum huzurunu bozan bazı toplu telefon mesajların içeriği ve alımıyla ilgili ülkede herhangi bir yaptırım veya müdahale olmaması vatandaşın tepkisine neden oluyor.

Son günlerde bazı basın yayın organlarında hakarete varan haber veya kişi haklarına saldırıya varacak söylemlerin yer aldığı toplu mesajlara tepkiler giderek büyüyor.

Özellikle halk arasında SMS olarak bilinen ‘Short Message Service’ yani ‘Kısa Mesaj Hizmeti’ ile yapılan toplu servislerin, gerek firmalar gerekse basın yayın organları tarafından sıklıkla kullanılması tepkilerin doğmasına neden olurken, bu toplu mesajlarda yer alan küfür, argo kelimeler veya kötü üslubun yer alması, bu tepkilerin giderek artmasına neden oluyor.

Gerek reklam gerekse yayın amaçlı kullanılan toplu SMS’ler, birçok telefon kullanıcısını rahatsız veya rencide eder durumda.   

Mesajların içeriği ve toplu SMS konusuyla ilgili YENİDÜZEN’e görüş sunan bilirkişiler, yaptırım, müdahale, yasal mücadele gibi konulara değindi. 

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük: “Savcılık’tan görüş istendi. Yeni taslak ile toplu mesajlar kişilerin iznine tabi tutulacak. Bu tip mesajları almak istemiyorsanız, reddetme hakkınız olmalıdır”

“Bu tip mesajları almak istemiyorsanız, reddetme hakkınız olmalıdır”

Kişilerin toplu mesajlarla sürekli rahatsız edilmesi konusuyla ilgili ‘Tüketici Tüzüğü’ adı altında bir taslak tüzük hazırladıklarını açıklayan Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük,  “Bu tip mesajları almak istemiyorsanız, reddetme hakkınız olmalıdır” diyerek, taslağın Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na gönderdiklerini kaydetti.

Avukat Erdaş Erbilen: ““Saldırıya uğrayanlar mahkemede dava açıp ara emri talep edebilir ve bu yöndeki yayınları durdurabilir”

Erbilen: “Köklü çözüm ‘medya etik yasası’”

Basında hakarete varan haberler veya kişilerin şahsına saldırıya varan haber içerikleriyle ilgili görüş sunan Avukat Erdaş Erbilen, kısa vadeli çözüm önerileri sunmasının yanında, köklü çözüm yoluna da değindi. Medya etik yasasının acilen gündeme gelmesi gerektiğine değinen Erbilen, özellikle son günlerde cep telefonlarından atılan ve kişinin açık kimlik bilgilerinin de verildiği haberlere, telefon operatörlerinin de müdahale etmesi gerektiğine dikkat çekti. Erbilen, zan altında kalan kişilerin, yalan beyan ve yayın yoluyla hakaretten dolayı polise suç duyurusunda bulunması gerektiğine dikkat çekti.

Telsim Genel Müdürü Yardımcısı Fevzi Tanpınar:“Birtakım kelimelerin yer almaması hususunda filtreleme yöntemlerimiz bulunmaktadır ancak bunun dışındaki üslup ve içerik tümüyle göndericinin sorumluluğunda olmaktadır”

Tanpınar: “Filtreleme yöntemlerimiz bulunmaktadır”

Argo veya küfür içerikli terimlerin kendi operatörleri tarafından toplu SMS’lerde engellendiğini dile getiren Tanpınar, “Bizim kendi sistemlerimizde birtakım kelimelerin yer almaması hususunda filtreleme yöntemlerimiz bulunmaktadır ancak bunun dışındaki üslup ve içerik tümüyle göndericinin sorumluluğunda olmaktadır” dedi.

Toplu SMS konusuna değinen Tanpınar, şirketin uluslar arası bilgi güvenliğine yüksek ölçüde önem verdiklerini kaydetti ve toplu SMS için hiçbir abonenin numarasının dışarıya verilmediğinin altını çizdi. 


Telsim Genel Müdürü Yardımcısı Fevzi Tanpınar:
“Üslup ve içerik tümüyle göndericinin sorumluluğunda olmaktadır”

Telsim Genel Müdürü Yardımcısı Fevzi Tanpınar ise toplu SMS’lerde sistemlerinde birtakım kelimelerin yer almaması hususunda filtreleme yöntemi bulunduğunu belirterek, bu kelimelerin dışındaki üslup ve içeriğin tümüyle göndericinin sorumluluğunda olduğuna değindi.

Tanpınar, konuşmasında şu ifadelere yer verdi;

Söz konusu olayla ilgili olarak tarafımıza yapılmış herhangi bir şahsi veya kurumsal şikâyet şu ana kadar olmamıştır. Bu güne kadar Telsim herhangi bir SMS gönderimini kendi konuları dışında göndermemiştir. Toplu SMS gönderimleriyle ilgili olarak tüm dünyada ve ülkemizde de olduğu gibi toplu SMS satışları aracı şirketler üzerinden gerçekleşebilmekte ve bu şirketlerin müşterileri de bu toplu SMS’leri satın almak suretiyle kendi belirledikleri telefon numaralarına SMS gönderimi yapmaktadırlar. Bizim kendi sistemlerimizde birtakım kelimelerin yer almaması hususunda filtreleme yöntemlerimiz bulunmaktadır ancak bunun dışındaki üslup ve içerik tümüyle göndericinin sorumluluğunda olmaktadır. Telsim hiçbir surette hiçbir abonesinin herhangi bir bilgisini bir başka şirketle paylaşmamıştır ve paylaşmayacaktır. Ülkede uluslar arası bilgi güvenliği sertifikamız ile de bu konudaki hassasiyetimizi her daim ortaya koymaktayız.  


Avukat Erdaş Erbilen:
“Köklü çözümü yasayla olabilir”

Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Avukat Erdaş Erbilen şu konulara değindi;

“Saldırıya uğrayanlar mahkemede dava açıp ara emri talep edebilir ve bu yöndeki yayınları durdurabilir. Aynı zamanda tazminat da talep edebilir mahkemeden. Haklı çıkması halinde de tazminat ödenir. Yayınlar hala daha devam ediyor, ara emri alınmamış olabilir.

Acilen mahkemeden bu yayınların engellenmesi için emir gerekiyor aksi takdirde dava sonucu beklenecektir.

Yalan beyan ve yayın yoluyla hakaretten dolayı da polise suç duyurusunda bulunulmalı.

Bu durumun köklü çözümü de bilişim ya da meydaya yönelik yasasının acilen gündeme gelmesiyle olabilir. Sadece bu değil, mahkemelerde de sık sık farklı sorunlarla karşılaşıyoruz. Mahkeme hüküm vermediği sürece yeni tutuklanan bir kişi mahkûm değildir ve adı fotoğrafı kesinlikle verilemez. 

Bu kişiler mahkemeye başvursa yasal boşluklardan dolayı bir şey elde edemez. Beraat etse bile bu tarz lekeler anlından silinmez.  Operatörlerin de bu mesajları denetlemesi gerekiyor, hükümetin bir an önce önemler alması gerekiyor”


 

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük:
“Yeni taslak ile toplu mesajlar kişilerin iznine tabi tutulacak”

Bilgi Teknolojileri Kurumu Başkanı Kadri Bürüncük, kişilerin toplu mesajlar ile sürekli rahatsız edilmesi konusuyla ilgili ‘Tüketici Tüzüğü’ adı altında bir taslak tüzük hazırladıklarını açıkladı, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na gönderilen taslak ile ilgili hem Savcılık hem de Mevzuat Dairesi’nden görüş beklendiğini söyledi.

YENİDÜZEN’e bilgi veren Bürüncük, yeni taslağın yürürlüğe girmesiyle toplu mesaj atmanın kişilerin izinlerinin alınması ile yapılacağını, önceden izin alınsa dahi kişilerin ücretsiz olarak mesajı almaktan vazgeçme hakkının olacağını aktardı.

 “Bu tip mesajları almak istemiyorsanız, reddetme hakkınız olmalıdır” diyen Bürüncük, görüşlerin gelmesinin ardından taslağın Bakanlar Kurulu’ndan onaylanıp, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe gireceğini belirtti.

Bu haber toplam 3164 defa okunmuştur