1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. TOPLANTIDAN UZLAŞI ÇIKTI, GREV KALKTI
TOPLANTIDAN UZLAŞI ÇIKTI, GREV KALKTI

TOPLANTIDAN UZLAŞI ÇIKTI, GREV KALKTI

İçişleri Bakanlığı ile HAK-SEN'in görüşmesi tamamlandı, toplantıdan uzlaşı çıktı, grev kalktı

A+A-

Eşit Hak ve Adalet Sendikası (HAK-SEN),  Merkezi Cezaevi’nde bir kesim gardiyanın barem artışını uzun yıllardır alamadığı gerekçesiyle başlattığı süresiz grevi, İçişleri Bakanlığı ile varılan mutabakat sonrası kaldırdı.

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ile HAKSEN Başkanı İzzet Türkmen arasında yapılan görüşmede, barem artışına engel olan yasal düzenleme için bakanlar seviyesinde toplantı yapılmasına karar verildi.

Ayşegül Baybars, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada, sendikanın talebinin yasa değişikliği gerektirdiğine işaret ederek, bu talebin İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı ve Başbakanlık temsilcilerinin yer aldığı teknik ekip tarafından, kamuya getireceği külfet ve kamu çalışanları arasında eşitlik açısından değerlendirilmeye hali hazırda başlanmış olduğunu ifade etti.

Süreçler devam ederken ortada bir diyalog eksikliği olduğu gerekçesiyle HAK-SEN’in greve gittiğini ifade eden Baybars, “Bu hakların temel kamu görevlileri arasında eşitliği bozmaması ve yasalara aykırı olmaması gerekiyor. Yapılacak yasaların da Anayasa’ya aykırı olmaması lazım” dedi.

Maliye Bakanlığı’nda, İçişleri Bakanı, Maliye Bakanı ve sendikanın katılımıyla pazartesi toplantı yapılacağını kaydeden Baybars, yasal değişikliğin mümkün olup olmadığı,  bu görüşme ve daha sonra yer alacak teknik çalışmalar neticesinde görüleceğini söyledi.

Baybars, “Yasal düzenlemenin şekli veya yasal düzenlemenin yapılıp yapılmayacağı konusunda henüz bir mutabakat yok” dedi.

TÜRKMEN

HAK-SEN Başkanı İzzet Türkmen ise barem haklarıyla ilgili talep ettikleri yasa değişikliği üzerinde, İçişleri Bakanı ile bir uzlaşıya vardıklarını söyledi.

Varılan uzlaşının yasal sürecin en hızlı bir şekilde sürdürülmesi yönünde olduğunu söyleyen Türkmen, talep edilen yasal düzenlemenin Merkezi Cezaevi’ndeki 230 çalışandan 100’ünü ilgilendirdiğini ifade etti.

İzzet Türkmen, sabah saatlerinde Merkezi Cezaevi’nde yaptığı açıklamada, “Konu bakanın bilgisindedir. Terfi istemediğimiz gibi sınavsız bir terfi hiç istemiyoruz ancak bakan böyle bir talebimiz olduğunu iddia ediyor” dedi.

Türkmen, terfilerin uzun yıllardır yapılmamış olmasından dolayı gardiyanların barem artışını alamadığını, bunun da bahse konu gardiyanların alacağı emeklilik maaşı ve ikramiyelerini olumsuz etkilediğini kaydetti.

Merkezi Cezaevi’nde örgütlenmiş diğer sendikaların grev kararı almamasına rağmen üyelerinin greve destek verdiğini belirten Türkmen, “Tüm arkadaşlar yüzde yüz katılımla, tüm entrikalara rağmen buradadır” dedi.

Merkezi Cezaevi’ndeki koşulların gardiyan, tutuklu ve mahkumlar açısından insani olmadığını kaydeden Türkmen, nöbet tutulan kulelerde haşerelerin dolaştığını belirtti.

“BAKANLIK, AÇLIK GREVİNE KARŞI DUYARSIZ”

Türkmen, İçişleri Bakanlığı’nın 11 gündür açlık grevinde olan mahkumlara karşı da duyarsız olduğunu ifade etti. 

 

(tak)


SAAT 13.15

İçişleri Bakanlığı ile HAK-SEN'in görüşmesi tamamlandı, toplantıdan uzlaşı çıktı, grev kalktı. Uzlaşıya göre;cezaevi çalışanlarının baremlerinin ilerletilmesi konusu önümüzdeki hafta Teknik Kurul’da görüşülecek.


 

SAAT 12:00

Gardiyanlar ile İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars'ın görüşmesi başladı. Görüşme sonrası basına açıklama yapılması bekleniyor.


SAAT 11.40

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ile gardiyanların görüşmesi henüz başlamadı, Merkezi Cezaevi önündeki bekleyiş de sürüyor.


SAAT 10:50

Gardiyanlardan oluşan bir heyet,İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Ayşegül Baybars ile görüşmeye gitti. Görüşmeden olumlu bir şey çıkması halinde grev sona erecek


SAAT 10:30

Mağusa Mahkemesi'ne götürülecek 12 mahkumla ilgili geri adım atıldı. Ülkeden ihraç edilecek 1 mahkumun çıkışına izin verileceği açıklandı.

SAAT: 10.10

HAK-SEN Başkanı İzzet Türkmen: Polis, Mağusa Mahkemesi'ne götürülecek 12 mahkumun daha cezaevinden çıkarılmasını istiyor. İçeride gardiyan yok, onları verme lüksümüz yok. İzin vermeyeceğiz, direneceğiz.


SAAT: 10.00

Lefkoşa Ceza Mahkemesi’nde davası olan 5 mahkumun cezaevine taşınmasına izin verildi. Girne ve Mağusa'ya mahkum taşınmadı.

jj-002.jpg


SAAT: 09.00

Eşit Hak ve Adalet Sendikası, saat 07:00’den itibaren Merkezi Cezaevi Müdürlüğü’nde grev başlattı.
Cezaevi’ndeki birkaç üst düzey görevlinin dışında tüm gardiyanların Cezaevi’ önünde olduğu öğrenilirken, polis de cezaevi önünde önlem aldı
Grev nedeninin Bakanlığın ifade ettiği gibi Anayasa ve yasaya aykırı terfi hakkı olmadığını vurgulayan sendika, grev nedeninin maaş, ek ödeme, daha fazla maddi çıkar kavgası da olmadığına işaret etti.
Eşit Hak ve Adalet Sendikası açıklamasında, “Kamu Hizmeti Komisyonu tarafından atanmış tüm kamu görevlilerine tanınan yasal hakların, yıllardan beri Merkezi Cezaevi çalışanlarına verilmeyip gasp edilmesi ve bu hakların iadesi kavgasıdır” vurgusu yapmıştı.

 

g1-040.jpg

c1-056.jpg

Hak-Sen Başkanı  İzzet Türkmen saat 11.00’de İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars ile görüşeceklerini istenilen sonuç elde edilmezse grevin, süresiz greve dönüşeceğini açıkladı.

g2-035.jpg

Polis cezaevi çevresinde yoğun güvenlik önlemi aldı 

c2-050.jpg

Cezaevinde 3-4 üst düzey görevli dışında tüm gardiyanlar grevde.

KADINLAR KOĞUŞU GARDİYANSIZ

Grev nedeniyle 24 kişinin bulunduğu cezaevindeki kadınlar koğuşunda gardiyan görev yapmıyor,  500 kişilik erkek koğuşlarında 3-4 rütbeli gardiyan olduğu öğrenildi.

 

 

 

Bu haber toplam 4197 defa okunmuştur
Etiketler : , , ,
İlgili Haberler