1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Toparlanıyoruz Bakan Hamit'i eleştirdi
Toparlanıyoruz Bakan Hamiti eleştirdi

Toparlanıyoruz Bakan Hamit'i eleştirdi

Toparlanıyoruz Hareketi, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı’nın, “kendisi ve bakanlık yetkililerinin özel bir şirketin tüm masraflarını karşıladığı Marsilya seyahati” konusunda yaptığı açıklamanın, “içine düşülen yanlışı net şekilde teyit ettiğ

A+A-

Toparlanıyoruz Hareketi, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı’nın, “kendisi ve bakanlık yetkililerinin özel bir şirketin tüm masraflarını karşıladığı Marsilya seyahati” konusunda yaptığı açıklamanın, “içine düşülen yanlışı net şekilde teyit ettiğini” iddia etti.

Toparlanıyoruz Hareketi, Bakırcı ve Bakanlık yetkililerinin Marsilya seyahatiyle ilgili bugün yaptığı yazılı açıklamada, “İlgili Bakanlığın, yetkili olduğu alanlarda faaliyet gösteren bir şirketin, bu türden bir teklifinin kabul edilmesinin, hem hukuken hem de siyaset etiği açısından yanlış olduğunun dahi anlaşılamamış olmasını hayretle izliyoruz” ifadesini kullandı.

Açıklamada, Bakırcı’nın kendisi aleyhinde “kişisel menfaat elde ettiği” şeklinde bir iddia varmış gibi davranarak buna tepki göstermesinin anlamlı olmadığı savunularak, “Bakan, kendisine ya da aile mensuplarına bir menfaat elde edildiği iddia edilmiş noktasından hareket etmektedir. Oysa burada asıl problem, bu bakanlığın verdiği izinlerle ticari bir ilişkisi bulunan bir şirketin yapacağı bu türden bir maddi harcamanın kabul edilmiş olmasıdır” denildi.

“ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR”

Bakan ve Bakanlık üst düzey yetkililerinin bu noktadan itibaren bahse konu şirketin herhangi bir başvurusu ya da işlemi konusunda objektif/tarafsız bir değerlendirme yapması ya da karar almasının beklenemeyeceğinin iddia edildiği açıklamada, “Bakan’ın gözden kaçırdığı ya da kaçırmaya çalıştığı husus budur. Bu ziyarete katılan eşinin masraflarının şirket tarafından karşılanıp karşılanmadığı değildir. Zaten kendisi tarafından karşılandığı söylenen masrafların belgelerini de herhalde kamuoyu ile paylaşacaktır” ifadesi kullanıldı.

Toparlanıyoruz Hareketi’nden yapılan açıklamada, ülkede yüksek mahkeme yargıçlarının bir işadamı tarafından masrafları karşılanarak yurt dışındaki bir festivale götürülmeleri örneğinde olduğu gibi pek çok davranışın normal olmamasına rağmen üstünün örtüldüğü ya da normalmiş gibi davranıldığı iddia edildi. Açıklamada, artık bu ve benzeri konularda susmayıp herkesin ses vermesi ve tepkisini göstermesi gerektiği kaydedildi.

Yapılan açıklamada “Bizler artık bu ülkede normal olmayan şeylerin bize normalmiş gibi gösterilmeye çalışılmasını istemiyoruz ve bunu kabul etmiyoruz” ifadelerine yer verildi.

“YANLIŞIN BEDELİ ÖDENMELİ”

Yapılan yanlışın sadece ilgili Bakan’ın değil, Çevre Bakanlığının en üst düzey bürokratlarının da yanlışı olduğu iddia edilerek, özellikle yürürlükte olan mevzuata aykırı davranan kamu görevlilerinin, yanlışının bedelini ödemeleri gerektiği savunuldu.

Açıklamada “Dünyanın pek çok yerinde bu türden hatalar yapıldığında hatta çok daha hafif sayılabilecek siyasi etik açısından sorunlu uygulamalar ortaya çıktığında her düzeyde siyasinin istifa ettiği ya da en azından yanlışını kabul ederek kamuoyundan özür dilediği onlarca örnek varken, bu olayda Çevre Bakanının hala daha normal olmayan birşeyi normalleştirmeye çalışır bir tutum içerisinde olması kabul edilmezdir” ifadesi kullanıldı.

Toparlanıyoruz Hareketi tarafından yapılan açıklamada, Başbakan, Başbakan Yardımcısı, Çevre Bakanı ile ilgili Bakanlığın Müsteşar ve Müdürüne “hatalarını kabul edip, özür dileyerek gereğini yapmaları” çağrısında bulunuldu.(tak)

Bu haber toplam 1681 defa okunmuştur