1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. TL eridikçe, faizler yükseliyor!
TL eridikçe, faizler yükseliyor!

TL eridikçe, faizler yükseliyor!

Türk Lirası’ndaki değer kaybına rağmen, enflasyonda yaşanan yükseliş, kredilerde olduğu gibi mevduat faizlerinde de artışı beraberinde getirdi

A+A-

Ülkede faaliyet gösteren birçok banka, TC Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararı sonrasında bankalardaki mevduatların faiz oranlarını yükseltti. Şu anda bankalardaki mevduat faiz oranlarının yüzde 17 ile yüzde 26 arasında değiştiği belirtiliyor.

KKTC MERKEZ BANKASI, BANKALARLA GÖRÜŞTÜ… Ekonomideki gelişmeler sürerken, yoğun şekilde çalışmalarını yürüten KKTC Merkez Bankası, önceki gün ülkede faaliyet gösteren bankalarla görüştü. TL’deki değer kaybı dışında, ekonomideki gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda yapılandırma kararları da değerlendirildi.

BANKA YETKİLİLERİ NE DEDİ?

Kıbrıs Vakıflar Bankası Genel Müdürü Cengiz Erçağ: “Faiz pazarlığı yapan vatandaşlar var”
Capital Bank GMY Ercan Ayfer: “Kriz ortamı var, bankalarla istişare halindeyiz”

Ayşe GÜLER

Türk Lirası’ndaki değer kaybına rağmen, enflasyonda yaşanan yükseliş, kredilerde olduğu gibi mevduat faizlerinde de artışı beraberinde getirdi.

Ülkede faaliyet gösteren birçok banka, TC Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararı ve ekonomideki gelişmeleri dikkate alarak bankalardaki mevduatların faiz oranlarını yükseltti.

Şu anda bankalardaki aylık mevduat faiz oranlarının yüzde 17 ile yüzde 26 arasında değiştiği öğrenildi.

Mevduat faizi artırımını YENİDÜZEN’e değerlendiren Kıbrıs Vakıflar Bankası Genel Müdürü Cengiz Erçağ, ülkede ‘agresif’ bir rekabet başladığına işaret ederek, şu anda vatandaşların faiz pazarlığı yapmaya başladığını dile getirdi.

Capital Bank Genel Müdür Yardımcısı Ercan Ayfer ise TC Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararının ardından mevduatlardaki faizlerin de yukarıya çekildiğini söyledi.

Ayfer, Capital Bankası’nda aylık mevduatlara uygulanan faiz oranlarının yüzde 15 ile yüzde 16 seviyesinde olduğunu dile getirerek, bu seviyenin ekonomide yaşanan gelişmeler nedeniyle daha da yükseleceğini kaydetti.

Merkez Bankası, bankalarla görüştü…

Ekonomideki gelişmeler sürerken, yoğun şekilde çalışmalarını yürüten Merkez Bankası, önceki gün ülkede faaliyet gösteren bankalarla görüştü.

TL’deki değer kaybı dışında, ekonomideki gelişmelerin değerlendirildiği toplantıda yapılandırma kararları da değerlendirildi.

Koop Bank’ta %19.50 ile 21.25’e varan mevduat faizi

Koop Bank Genel Müdürü Kemal Ataman ise konuyla ilgili açıklama yapmak istemedi. Bankanın geçtiğimiz Cuma günü mevduat faiz oranlarında artırıma gittiği öğrenildi.

Koop Bank resmi internet sitesinden alınan bilgiye göre; 100 bin TL ile 349 bin 999 TL arası için aylık uygulanan mevduat faiz oranı %19.50 olarak belirlendi.

350 bin TL ile 699 bin 999 TL arasındaki mevduatlar için %20.25, 700 bin TL ile 999 bin 999 TL için %20.75, 1 milyon TL ve üzeri için ise aylık %21.25 oranında faiz uygulandığı duyuruldu.

 


BANKA YETKİLİLERİ NE DEDİ?

 

Kıbrıs Vakıflar Bankası Genel Müdürü Cengiz Erçağ:
“Faiz pazarlığı yapan vatandaşlar var”

Kıbrıs Vakıflar Bankası Genel Müdürü Cengiz Erçağ, bankaların piyasaya ayak uydurmaya zorunlu olduklarını ifade ederek, bazı bankaların 100 bin TL ve üzeri mevduatları için faiz oranlarını yüzde 26’ya yükselttiğini kaydetti.

Erçağ, Vakıf Bank olarak mevduat faizlerine yönelik nasıl bir yol izleyeceklerini henüz belirlemediklerini, bu konudaki toplantıların sürdüğünü dile getirdi.

Ülkede ‘agresif’ bir rekabet başladığına değinen Erçağ, ‘bankacılık krizinin’ yaşandığı 2002 yılı öncesine dönüş olduğunu söyledi.

Erçağ, şu anda vatandaşların faiz pazarlığı yapmaya başladığını dile getirerek, gereksiz bir panik havası olduğunu da belirtti.

“TL’deki değer kaybı nedeniyle faiz oranlarında da yükselme yaşandı”

Piyasada yaşanan hareketlilik, TL’deki değer kaybı nedeniyle faiz oranlarında da yükselme yaşandığını ifade eden Erçağ, TC Merkez Bankası kararlarının KKTC’de de takip edildiğini söyledi.

Erçağ,“Bankalar, sistemsel olarak güçlü pozisyonda. 2000’li yıllardaki krizlerden ciddi tecrübeleri var. Üstelik hepsi KKTC Merkez Bankası’nın gözetimi ve denetiminde…” şeklinde konuştu.

“KKTC Merkez Bankası faiz artırımına gidilmeyerek, halka yardımcı olunmasını istedi”

KKTC Merkez Bankası ile bankaların önceki gün bir araya geldiğini söyleyen Erçağ, toplantıda yalnızca yapılandırmaların değil, genel konuların konuşulduğunu belirtti.

Erçağ, KKTC Merkez Bankası’nın ‘(borçların yapılandırılma sürecinde) faiz artırımına gidilmeyerek, halka yardımcı olunması’ konusunda bankalara tavsiyelerde bulunduğunu ifade etti.

 


 

Capital Bank Genel Müdür Yardımcısı Ercan Ayfer:
“Kriz ortamı var, KKTC Merkez Bankası ve bankalarla istişare halindeyiz”

Capital Bank Genel Müdür Yardımcısı Ercan Ayfer, TC Merkez Bankası’nın faiz artırımı kararının ardından mevduatlardaki faizlerin de yukarıya çekildiğini söyledi.

Ayfer, Capital Bankası’nda aylık mevduatlara uygulanan faiz oranlarının yüzde 15 ile yüzde 16 seviyesinde olduğunu dile getirerek, bu seviyenin ekonomide yaşanan gelişmeler nedeniyle daha da yükseleceğini kaydetti.

Bazı bankalardaki aylık mevduat faiz oranlarının yüzde 26 seviyesine çıktığını da dile getiren Ayfer,

böylelikle ‘TL’yi özendirici’ faiz uygulamasının yapılmaya çalışıldığını söyledi.

“Sürekli istişare içerisindeyiz”

Ayfer, tüm bankaların hem Bankalar Birliği ve hem de KKTC Merkez Bankası ile sürekli istişare halinde olduğunu aktardı.

Önceki gün KKTC Merkez Bankası’nın bankalarla bir araya gelerek, neler yapılabileceğinin konuşulduğunu söyleyen Ayfer, “Temelde kriz ortamı var. Bu konuda neler yapılabileceği konuştuk. Gerek bankalar birliği gerek KKTC Merkez Bankası bu konuda çaba gösteriyor. Ara ara toplantılarla bilgileri güncellemek istiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Yapılandırma kararı uygulanıyor”

Ayfer, döviz kredilerin yapılandırmasına yönelik alınan kararla ilgili herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını da aktardı.

 “Bu süreçte yapılandırma talebi ile ilgili iyi niyetli yaklaşımlar da kötü niyetli yaklaşımlar da bankalara iletiliyor.” diyen Ayfer, “İnsanların alım gücü çok ciddi anlamda düştü. Vatandaşların aldıkları borçları yapılandırma talebine hiçbir banka ret cevabı vermez.” şeklinde konuştu.

yeniduzen-satin-aliniz-857.jpg

 

 

Bu haber toplam 7768 defa okunmuştur
Etiketler : ,