1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. Tiyatro binası için hükümet ile işbirliği
Tiyatro binası için hükümet ile işbirliği

Tiyatro binası için hükümet ile işbirliği

LTB Başkanı Mehmet Harmancı inşaat halindeki tiyatro binası ile ilgili hükümete çağrıda bulundu “İşbirliği ve dayanışmaya hazırız”

A+A-

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü dolayısı ile bugün Lefkoşa Türk Belediyesi’nde bir basın toplantısı düzenledi.  Toplantıda LTB Başkanı Mehmet Harmancı’nın yanı sıra LTB Kültür Sanat Koordinatörü Yaşar Ersoy, LTB Kültür Sanat Şube Amiri Kıymet Karabiber ile Lefkoşa Belediye Tiyatrosu oyuncu ve çalışanları da hazır bulundu.

LTB Başkanı Mehmet Harmancı yaptığı konuşmada inşaat halindeki tiyatro binasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunarak, bu binanın tamamlanması ile sadece Lefkoşa’ya değil adaya çok önemli bir sanatsal yapı kazandırılacağını söyledi.

Harmancı: En önemli öğe kültürel sanatsal kimlik

Harmancı toplantıda yaptığı konuşmada Kıbrıs Türk toplumunun ekonomik, sosyal ve siyasal kimliğini bütünleyici en önemli öğenin, kültürel ve sanatsal kimlik olduğu belirtti. Bu çerçevede, ülkemizde yıllardır özgün ve nitelikli bir kültür ve sanat ortamı yaratılması uğraşı verildiğini söyleyen Harmancı, bu uğraşın önemli bir boyutunun da tiyatro sanatına ilişkin çalışmalar olduğunu ifade etti.

“Kültür sanata hizmeti ana görevlerimizden sayıyoruz”

Harmancı, toplumsal gelişmenin dinamiklerini taşıyan tiyatro sanatını desteklenmesinin, özgür ve özerk bir yapılanmayla gelişmesine olanak sağlanması konusunda, yasal düzenlemelerin yapılmasının devletin ve hükümet edenlerin anayasal görevleri olduğunun altını çizdi. Harmancı “Bu çerçevede Lefkoşa Türk Belediyesi olarak başkent Lefkoşa’nın ve genel olarak ülkemizin kültür ve sanatına hizmet etmeyi, maddi ve manevi engellerin kaldırılması yönünde çalışmalarımızı yürütmeyi ana görevlerimizden saymaktayız” dedi. Tüm tiyatrocuların ve tiyatro sanatına gönül verenlerin Dünya Tiyatrolar gününü kutlayan Harmancı tiyatronun aydınlatan ışığının eksilmemesini diledi.

“Eksiklik iki sanat kurumu adına değil toplum adınadır”

LTB Başkanı Harmancı tiyatro binası ile ilgili olarak da yaptığı açıklamada LBT ve Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu’nun en yakıcı sorununun çağdaş bir tiyatro binası eksikliği olduğunu ve bu eksiklikliğin iki sanat kurumu adına değil toplumum adına olduğunun altını çizdi. Bunun sadece bir eksiklik olmadığını söyleyen Harmancı bunun aynı zamanda herkes adına bir utanç olduğunu da önemle belirtti. Harmancı,  bu utancın giderilmesi içinde LTB’nin sanatçılarıyla birlikte dayanışmaya ve paylaşıma açık olduğunu kamuoyuna açıkladı.

Bakanlığa işbirliği çağrısında bulunuldu

Mehmet Harmancı bu çerçevede, LTB’nin inşaatı yarım kalan tiyato binasının  bitirilmesi için Hükümet ve ilgili bakanlığıda çağrıda bulunarak “işbirliği ve dayanışmaya hazırız” dedi. İnşaatı tamamlanacak tiyatro binasının LBT ve KTDT tarafından eşit bir şekilde ortak kullanımına açık olduklarını belirten Harmancı, bu çerçevede yapılacak özerk yasayla da iki kurumun çalışmalarını kendi özgün kimlikleriyle yürütebileceklerine de dikkat çekti. Harmancı tiyatro binası ile ilgili yeni bir keşif yaptıklarını ve tamamlanması için 11 milyon 500 bin TL kaynağa ihtiyaç olduğunu ve bu kaynak için ilgili kurum ve kuruluşlara muracaat edileceğini kaydetti.

Ersoy: 35 yıldır uğraş içindeyiz

LTB Kültür Sanat Koordinatörü Yaşar Ersoy ise, Lefkoşa Belediye Tiyatrosu olarak ülkemizde tiyatro sanatını, bir kültür davası, uygarlık ölçüsü ve toplumsal gelişmenin temel dinamiği olarak gördüklerini belirterek bunun için 35 yıldır uğraş verdiklerini söyledi.

Bu uğraşlarının bir boyutunun da başkent Lefkoşa’ya çağdaş donanımlı bir tiyatro binası kazandırmak olduğunun altını çizen Ersoy, öncelikle Fuar Alanı’na bir tiyatro binası yapılması için girişim yaptıklarını ancak 2005 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile söz konusu inşaatın yıkılarak yerine başka bir tesis yapıldığını söyledi. Ardından LTB Binası yanına yeni bir tiyatro binası inşaatı başlandığını ancak bu inşaatın da ekonomik kriz nedeni ile tamamlanamadığını söyledi.

“Denktaş’ın önerisinin toplum yararına olduğuna karar verdik”

Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu’nun 16 yıldan beridir yanık ve atıl durumda bırakıldığına vurgu yapan Ersoy, konu ile ilgili olarak ilgili bakanlıkla yaptıkları görüşmeler sonucunda şu anda inşaat halinde olan tiyatro binasının güçlerin birleştirilerek tamamlanması ve ortak kullanıma açılması yönünde kendilerine öneri sunulduğunu söyledi. 

Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’ın önerisini LTB Başkanı Mehmet Harmancı ve sanatçılarla değerlendirdiklerini kaydeden Ersoy, yaptıkları değerlendirme ışığında söz konusu bu önerinin ülke ve toplum yararına olduğuna inandıklarını belirtti.

“Öneriyi kabul ettiğimizi kamuoyu önünde deklere ederiz”

Inşaatı tamamlanacak olan tiyatro binasının eşitlik ilkesi çerçevesinde,  Devlet Tiyatroları  ile Lefkoşa Belediye Tiyatrosu’nun  ortak kullanımında olacağını ifade eden Ersoy,  “Bu öneriyi kabul ettiğimizi kamuoyu önünde deklere ederiz” dedi. Sanatın evrensel disiplinleri ve değerleri çerçevesinde özerk bir yasanın yapılması gerekliliği konusunda da görüş belirten Ersoy sözlerini söyle sürdürdü:
“Ülkemizde yıllardır sanat gerek Lefkoşa Belediye Tiyatrosu gerekse Kıbrıs Türk Devlet Tiyatrosu açısından memur yasası ile yürütülmeye çalışılmaktadır. Bu durum sanatın doğasına, değerlerine ve disiplinine çok aykırı bir utanç vesilesidir. Bu vesile ile hem binanın hem de yasal düzenlemenin bu 27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü’nde gündem olmasını ve Başbakan Yardımcısı Ekonomi Turizm Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş’ın yanı sıra, ilgili tüm birimlerin bu konuda duyarlılık göstermesini hassasiyetle rica ederiz. Bu ortak kullanımdan vazgeçilirse, günah vazgeçecek olanın boynuna asılı olacaktır”

Karabiber, etkinlik programlarını açıkladı

Lefkoşa Türk Belediyesi Sanat Yönetmeni Kıymet Karabiber ise yaptığı konuşmada 27  Mart Dünya Tiyatrolar Günü dolayısıyla gerçekleştirilecek etkinliklerle ilgili olarak bilgiler verdi.

Karabiber, etkinlikler kapsamında ilk olarak 23 Mart akşamı SIDIKEK Salonu’nda “Kayıp” oyununun sahnelendiğini söyledi. Karabiber, “Halktan Biri” isimli oyunun hem 27 Mart Dünya Tiyatrolar Gününde hem de 28 Mart gecesi saat 20:00’da Lefkoşa Belediye Tiyatro Salonu’nda ücretsiz olarak seyirci ile buluşacağını ifade etti. 1 Nisan Çarşamba günü 1. Meserya Tiyatro Şöleni’ne “Canının en çok ne yakar” isimli çocuk oyunu ile katılacaklarını kaydeden Karabiber, 8 Nisan da ise “Kayıp” oyunu ile 1. Meserya Tiyatro Şölenin de yer alacaklarını ifade etti.

Bu haber toplam 1558 defa okunmuştur