1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Tırnak bakımı ve kozmetikleri
Tırnak bakımı ve kozmetikleri

Tırnak bakımı ve kozmetikleri

Tırnak güzelliği, tırnağın şekli, büyüklüğü, parlaklığı, yüzey düzlüğü, yoğunluğu, çevresindeki doku ve tüm parmak ucuyla bütünlüğü ile

A+A-

Prof. Dr. Serap Öztürkcan

Yumuşak, parlak, güzel tırnaklar kişiye sağlık, gençlik imajı verirler ve yüksek oranda çekicidirler. Tırnak kalitesini ve güzelliğini artırmak için birçok ürün satılmaktadır. Tırnaklara uygulanan kozmetikler tırnak güzelliğini artırmaya yönelik girişimler olmakla birlikte kozmetiklerin yaygın kullanımı istenmeyen yan etkilere de neden olabilmektedir.

Tırnak güzelliği, tırnağın şekli, büyüklüğü, parlaklığı, yüzey düzlüğü, yoğunluğu, çevresindeki doku ve tüm parmak ucuyla bütünlüğü ile tanımlanır. Tırnağın fonksiyonel rolü ve güzelliği üç ana faktöre bağlıdır. Bunlar; tırnağın şekli, süslemesi ve dokusudur.

Tırnağın uzunluğunun enine oranı estetik görünümünde kritik rol oynar. Her iki uzunluk, en azından başparmak tırnağında yaklaşık olarak eşit olmalıdır. Bu sihirli oran idealden farklılaşırsa tırnak daha az çekici olur. Tırnak güzelliğini artıran tırnak cilası, geniş kısa tırnağa kozmetik görünümde küçük bir katkı yapar.

Tırnağın durumu estetik görüntüsünün bir parçası olabilir. Tırnak yumuşamış veya daha sıklıkla kırılgan olabilir. Kırılgan tırnakta tek veya çok sayıda uzunlamasına ayrılma ve yatay olarak tabakalara ayrılma eğilimi gözlenir. Kırılgan tırnakları olan kişilerde sıklıkla ıslak işten kaçınmak olmak üzere değişik tedavi şekillerine ihtiyaç vardır.

El ve ayak tırnaklarının önemli fonksiyonları nedeniyle tırnağın herhangi bir anormalliği el ve/veya ayakta fonksiyon bozukluğuna neden olur. Tırnağın estetik yüzü işe girmeyi, kendine güveni ve diğer insanlarla iletişimi etkilemektedir.

Tırnakların tedavisi güç olduğundan, kozmetoloji, tıbbi tedaviye etkili bir destek olabilir. Tırnak plağı çok yavaş büyür. Bu nedenle tırnak bozukluklarında tedavilerin sonucunu görmek için birkaç ay beklemek gereklidir. Tırnak kozmetikleri tedavinin etkinliğini bekleme aşamasında hastaya tırnak bozukluğu ile başa çıkmakta yardımcı olur. Tırnağın geri dönüşsüz olarak hasarlandığı durumlarda tırnak bozukluğunu gizlemek için tek seçenek olabilir. Tırnak kozmetikleri tırnak yeme, tırnak ısırma ve tırnak büyümemesi durumlarında tedavi de yararlıdır.

KOZMETİK TIRNAK TEDAVİSİ

Kozmetik endüstrisi ve tırnak salonları arasında olduğu kadar tırnaklar insanlar arasında da büyük bir ilgi çekmektedir. Tırnak kozmetiği manikürden, yontulmuş yapay tırnaklara kadar geniş bir aralık içerir. Tırnakların görünümünü iyileştirmek için birçok ticari ürün bulunmakta, fakat etkinliklerini kanıtlayan veriler bulunmamaktadır. Sıklıkla yan etkileri bildirilmektedir.

Bunlar arasında temel manikür, tırnak cilası, tırnak sertleştiricileri, tırnak güçlendiricileri ve sağlamlaştırıcı tırnak yapıları ve tırnak nemlendiricileri başlıca bilinenlerdir.

Manikür için tırnak salonlarında tüm kullanılacak maddelerin her müşteriden önce düzgün olarak sterilize edilmesi çok önemlidir. Uygun olmayan bir sterilizasyon bakteriyel, fungal ve viral infeksiyonların bulaşmasına neden olabilir. Müşteriler sadece steril tırnak aletlerini kullanmalıdırlar. Kendilerine ait aletlerin olması ve bunların kullanılması tercih edilmelidir.

Tırnak cilası tırnak plağının düzensizliklerini doldurur ve pigmentli tırnak cilasına başlamadan önce muntazam, doğal bir renk sağlar. Tırnak cilaları su ve deterjanlarla temastan koruyucudur. Tırnak plağından suyun buharlaşmasını azaltırlar. Bu da tırnağın nemlenmesini artırır. Aseton bazlı çözücülerin kullanıldığı tırnak cilası uzaklaştırıcıları tırnaklarda kurumaya neden olabilir. 

Tırnak cilasına bağlı bazen tırnağın uç kısmında sarı veya kırmızı renk değişikliği görülebilir. Boyanma tırnak cilasının uzaklaştırılmasından yaklaşık 14 gün sonra kendiliğinden solar. Eski tırnak cilası temizlenmeden üzerine yeni tırnak cilası sürülen kadınlarda tırnakta pullanan beyaz noktalar görülebilir. Ayrıca tırnak cilasına karşı ekzama gelişebilir.

Tırnak sertleştiricileri, tırnak güçlendiricileri ve sağlamlaştırıcı tırnak yapıları ise güç ve esneklik sağlamak için tırnak plağının gözenekli yapısından içeriğindeki bileşenlerin ilerlemesi amacıyla dip kat olarak kullanılır. Tırnak plağından su buharı kaybını azaltarak deterjan ve solusyonlarla temastan tırnak plağını korurlar. Uzun süreli, düzenli tırnak sertleştiricisi kullanımı paradoksik olarak kırılgan tırnaklara yol açabilir.

Tırnak nemlendiricileri, en az üç ay boyunca geceleri ince pamuklu bir eldiven ile uygulandıklarında iyi sonuç verirler.

Tırnak yapıştırıcıları uygulanan tüm yapay tırnaklarda kullanılan önemli bir aksesuardır ve bu maddelerle temasa bağlı alerji inanıldığının aksine çok sıktır.

Yapay tırnaklar doğal tırnağın üzerine uygulanırlar. Bu tip yapıştır-çık tırnaklar kişilerin evde kolay ve ucuz bir şekilde uygulama yapmasına imkan verir. Bu tip tek kullanımlık yapay tırnaklar kalıcı yapay tırnak isteyenler için pek yararlı değildir. Yapıştırıcı ve çözücünün her 2-3 günde bir tekrarlayan uygulaması tırnaklara ve deriye çok zarar verir. Ayrıca doğal tırnağın tüm uzunluğundaki bir plastik parçası tırnağı tahriş eder ve tırnak plağına zarar verir. Kalıcı yapay tırnaklar için kişiler yontulmuş tırnakları seçmelidir.

Yontulmuş tırnaklar, doğal tırnağın üzerine yerleştirilirler. Yapay tırnaklardan daha doğal görünüme sahiptirler. Jel tırnaklar yapay tırnakların en yeni tipidir ve sıradan bir tırnak cilası gibi uygulanırlar.

Yapay tırnakların neden olduğu yan etkiler değişkendir. Yan etkiler arasında ekzama, tırnak plağının tırnak yatağından ayrılması, geçici ve kalıcı tırnak kaybı bildirilmiştir. Uzak alanlarda ekzama görülmüştür. Yapay tırnaklarda doğal tırnaklara göre mikroorganizma sayısının daha fazla olduğu gösterilmiştir. Yapay tırnaklar daha az el yıkamaya ve eldivenlerde daha çok yırtığa neden olurlar. Bunlar da hastalara ve sağlık çalışanlarına bakterilerin geçiş riskini artırır.

ONİKOKOZMESÖTİKLER

Marketlerde çok çeşitli vitamin, sülfür içeren aminoasitler veya proteinler, hormonlar, kalsiyum, demir, çinko, selenyum ve diğer gerekli elemenlar ve mineraller, şifalı maya, ezilmiş yumurta kabukları ve hatta organik yiyeceklerden oluşan preparatlar bulunmaktadır. Bazı hastalarda etkileri esas olarak psikolojiktir. Bazı hastalar birkaç gün veya hafta içinde mucizevi bir iyileşme bildirirler ve büyük bir çoğunluğu ise herhangi bir etki görmediğini bildirir. Bazı yetersizlik durumları kırılgan veya yumuşak tırnaklara neden olabilirler. Bu kişilerde eksik olan maddelerin yerine konması tırnaklarda iyileşmeyi sağlar. Her ne kadar bazı eksiklik durumları, kırılgan veya yumuşak tırnaklara neden olabilse de, bu durum eksikliği bulunan maddelerin verilmesi ile tırnakların düzeleceği anlamına gelmez.

Bunlar arasında Biotin (H vitamini) saç ve tırnak vitamini olarak da bilinir. Tırnakları güçlendirmek için kullanılabilir. Eksikliğinde tırnak kalitesi düşer.

Beslenme: Belirgin beslenme bozukluğunun tırnak büyümesi üzerine negatif etkisi bulunmaktadır. Aşırı zayıflıkla seyreden hastalıklar yumuşak, kırılgan ve sıklıkla çatlaklar oluşmuş tırnaklara yol açarlar. Bu değişikliklerin hepsi yaygın protein eksikliği nedeniyle oluşur. Normal beslenen kişilerde tırnak kıvamı değişiklikleri ve yiyecek kalitesi arasında bir ilişki bulunmaz.

SONUÇ

Tırnak kozmetiklerinin kullanımı çok yaygın olmasına rağmen bu konuda kullanıcıların bilgilerinin eksik olması çeşitli sağlık sorunları yaratmaktadır. Belirli kozmetik tırnak değişiklikleri tedavi edilebilir ancak tedavi edilecek vakaları iyi belirlemek gerekmektedir. Kullanılmakta olan birçok ürün tırnak bozukluklarının destekleyici tedavisinde yarar sağlasa da aynı zamanda önemli yan etkilerin nedeni olabilmektedir. Bu nedenle bu konuyla uğraşan kişilerin bu ürünler ve olası riskleri konusunda dermatologlardan profesyonel eğitim almaları gerekmektedir.

Bu haber toplam 11556 defa okunmuştur
Etiketler :
Adres Kıbrıs 410 Sayısı ISSN 2672-7560

Adres Kıbrıs 410 Sayısı ISSN 2672-7560