1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Tıp tarihinde bir ilki gerçekleştirdiler
Tıp tarihinde bir ilki gerçekleştirdiler

Tıp tarihinde bir ilki gerçekleştirdiler

Brezilyalı doktorlar tıp tarihinde bir ilki gerçekleştirerek bir hastanın yanıklarını tedavi etmek için balık derisi kullandı.

A+A-

Brezilyalı doktorlar tıp tarihinde bir ilki gerçekleştirerek bir hastanın yanıklarını tedavi etmek için balık derisi kullandı.

The Sun'da yayınlanan habere göre, işyerinde geçirdiği kazada boynu, kolları ve yüzünde ikinci derece yanıklar oluşan Maria Ines Candido da Silva'yı gören doktorlar, alternatif bir tedavi yöntemi denemeye karar verdi. 36 yaşındaki kadının yaraları tilapia balığının derisiyle sarıldı.

Maria, ilk başta tereddüt etti ancak daha az acıyacağını ve daha kolay gerçekleştireleceğini öğrenince kabul etti. Vücudunda balık derisiyle dolaşmanın inanılmaz bir deneyim olduğunu söyleyen kadın, bir bilim kurgu filmindeymiş gibi hissettiğini söyledi. Hiçbir acı hissetmediğini, tedavinin yanıkları serinlettiğini ve rahatlattığını ekledi.

Balık derisi, Maria'nın boynunda ve yüzünde 11 gün kaldı. Sol elindeki yanıklar daha derin olduğu için biraz daha fazla bekletildi. Elindeki balık derisi 20 gün içerisinde birkaç kez değiştirildi. Doktorlar, balık derisini vazelin kullanarak ciltten ayırdı.

 

Dr. Edmar Maciel ile Mr. Marcelo Borges'in öncülük ettiği prosedürün denemeleri bu ay 50 hasta üzerinde yapıldı.

Tilapia'nın seçilmesinin sebebi, balığın Brezilya'da bulunan, hastalıklara en dayanıklı tatlı su balığı olması. Analiz edilen Tilapia  derisinin ideal oranda kolajen ve yüksek derecede nem içerdiği anlaşıldı. Yani kuruması uzun zaman alıyor. Bu özellikler, yanıkların iyileşme sürecini hızlandırıyor ve hastalara gerekli proteinleri sağlıyor.

 

 

Bu haber toplam 3852 defa okunmuştur