1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Tıp Bayram törenle başladı
Tıp Bayram törenle başladı

Tıp Bayram törenle başladı

Konuşmalarda sağlık alanındaki sorunlar ve yapılan icraatlar irdelendi

A+A-

 

14 Mart Tıp Bayramı kutlanıyor.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Bayram nedeniyle bugün birlik lokalinde tören düzenledi.

Törene Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, siyasi parti başkan ve temsilcileri, sağlık sektöründe örgütlü sendika ve sivil toplum örgütü temsilcileri, hekimler ve davetliler katıldı.

Tıp Bayramı töreninde sırasıyla; Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, Ulusal Birlik Partisi Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu, TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu birer konuşma yaptı.

BESİM: “KİMSE SİSTEMSİZLİĞİ SİSTEME DÖNÜŞTÜRMEYİ BECEREMEDİ”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, bu yıl örgütler adına tek kişinin konuşma yapmasına karar verdiklerini belirterek, ortak hedefteki örgütler olarak birlik beraberlik mesajı vermeyi uygun bulduklarını söyledi.

Geçen yıl konuşmasına başlarken kullandığı slaytı bu yıl da kullandıklarını çünkü sağlıkta hâlâ acil değişime ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Besim, sağlık alanındaki sistemsizliğe her ortamda vurgu yapmak gerektiğini belirtti.

Besim, yıllardır Tabipler Birliği yönetimlerinin sistemsizliğe vurgu yapmasına rağmen, teşhis konmuş planlama yapılmışken kimsenin sistemsizliği sisteme dönüştürmeyi beceremediğini kaydetti.

Sistem oluşturmak için önce siyasi, sonra çalışan ve ardından da toplumsal irade gerektiğine işaret eden Besim, bunun yanı sıra hastaların da kişisel çözümlerin ötesinde, toplumsal haklarını arama noktasında irade göstermesinin zorunlu olduğunu belirtti.

Besim, Kamu Sağlık Hizmetleri Yasası’nda hükümetlerin bir türlü değişikliğe gidemediğini, bunun yanı sıra yasal olmayan noktalara da göz yumduğunu anımsattı.

Besim, Genel Sağlık Sigortası ve benzeri yasaların da hâlâ hayata geçirilemediğini, yasal düzenlemelerin uygulanmasında anahtar kelimenin denetim olduğunu dile getirerek, sürdürülebilir bir sağlık sistemi için ilk olarak ayrılan 6.7’lik bütçenin arttırılması gerektiğini söyledi.

İlk etapta sağlık alanında yapılması gerekenlere örnekler veren Besim, bakanlığın, reçetesiz ilaç satışı, madde bağımlılığı merkezi ve eksik branş doktorları konusunda çalışma yapabileceğini kaydeden Besim, kontrolsüz eğitim fakülteleri için de yetkilileri göreve çağırdı.

SUCUOĞLU: “TEŞHİSİ KOYDUK AMA TEDAVİ EDEMİYORUZ”

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu da, her yıl 14 Mart’ta aynı şeylerin konuşulduğunu söyleyerek, “Teşhisi konduk ama tedavi edemiyoruz” dedi.

Sağlıkta reform isteniyorsa önce ekonomisinden başlamak gerektiğini dile getiren Sucuoğlu, sağlığa ayrılan bütçe ne kadar dar olursa, başarının da o kadar dar olacağını belirtti.

Sucuoğlu, muhalefet olarak toplumun ihtiyacı olan organ nakli veya gıda güvenliği konularında destek verdiklerini ancak bu yasaların tüzüklerinin hâlâ hazırlanmadığını hatırlattı.

ÖZYİĞİT: “BİR ARPA BOYU YOL GİDİLEMEDİ”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, sağlık konusunun toplumun tüm kesimleri için çok önemli olduğuna işaret ederek, “Sağlıklı nesiller için yapılacaklar çok önemli” dedi.

Yıllardır sağlık konusunda bir arpa boyu yol gidilemediğini savunan Özyiğit, seçim dönemlerinde sergilenen popülist yaklaşımlarla sorunların çözülemeyeceğini kaydetti.

“Halk hâlâ TC’ye, Güney’e muhtaç kalıyorsa yapılanlar sorgulanmalı” diyen Özyiğit, nerede hata yapıldığının sorgulanması gerektiğini belirtti.

BEROVA: “EN ÖNEMLİ STÖ’LERDEN BİRİ”

Milli Eğitim Bakanı Özdemir Berova, Tabipler Birliği’nin meslek örgütü olması yanında ülkedeki en önemli sivil toplum örgütlerinden biri olduğunu belirtti.

Sorunların çözümünü sağlayacak çalışmalarda Birliğe başarılar dileyen Berova, üyelerin Birliğin yasasının güncellenmesi yönünde de üzerlerine düşeni yapması gerektiğini söyledi.

Berova, birliğin gerekli çalışmaları yapıp tasarıları hazırlaması halinde Meclis’te kendilerinin de gerekeni yapmak için uğraşacağını kaydetti.

GÜLLE: “ORGAN NAKLİ YASASI BİR DEVRİM”

Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, Tıp Bayramı’nın diğer bayramlardan farkının sorunların görüşülmesi olduğunu dile getirdi.

Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özverili ve başarılı çalışmalarının görmezden gelinemeyeceğini söyleyen Gülle, sağlık sektöründe yaşanan gelişmelere örnekler verdi.

Gülle, yurt dışına yapılan sevklerdeki azalmaya dikkat çekerek, organ nakil yasasının geçmesinin de bir devrim olduğunu vurguladı.

“Kaliteli sağlık” başlığı altında dünya sağlık örgütünün hedefleri doğrultusunda çalıştıklarını ve 10 yıllık hedef belirlemek için çalışma yaptıklarını anlatan Gülle, şu anki sistemin sürdürülebilir olmadığını bildiklerini söyledi.

Gülle, kamu hastanelerini çalışanlara devretmeyi ve klinikleri kapatmayıp hastanelere taşımayı planladıklarını belirterek, önümüzdeki yıl sağlık konusunda yasa tasarıları açısından yoğun bir yıl olacağını vurguladı.Bakan Gülle, “Eşik noktasındayız, geçince aydınlık ve ışığa kavuşacağımıza inanıyorum” dedi.

AKÇA: “İRTİBATA GEÇİRDİK”

TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, doktorluğun tüm dünyada çok saygın bir meslek olduğuna işaret etti.

Kendisinden önce konuşanların da belirttiği gibi sağlık sektörünün sorunlarına teşhis konduğunu ifade eden Akça, kendilerine düşeni yaparak TC ve KKTC sağlık bakanlıklarını irtibata geçirdiklerini belirtti.

Akça, konu üzerinde çalışıldığını, kaynakların yerinde kullanılmasıyla daha iyi bir sağlık hizmetine kavuşulacağına inandığını söyledi.

YORGANCIOĞLU: “TÜM İMKANLARI SEFERBER ETTİK”

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, böyle günlerin sorunların ortaya konarak çözüm aranan günler olduğunu belirterek, hükümet olarak eğitim ve sağlık alanlarında kadroların tamamlanması için ellerindeki tüm imkanları seferber ettiklerini söyledi.

Yorgancıoğlu, sorunların süreç içerisinde çözüldüğünü 1 yılda önemli ilerlemeler kaydettiklerini ve bundan sonra da bu alanlarda çözüm sağlamak için aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini belirtti.

SİBER: “İNSAN KAYNAKLARI YÖNÜNDEN ÇOK ZENGİNİZ”

Meclis Başkanı Siber Siber de, her fırsatta 40 yılda kurumsallaşılamadığını dile getirdiklerini, reformların en büyük düşmanının da statüko olduğunu ifade etti.

Reform gerekliliği ortaya çıktığı zaman, “aman taşlar yerinden kıpırdamasın” korkusu yaşandığına işaret eden Siber, “İnsan kaynakları yönünden çok zenginiz direnen statükoyu yıkınca başaracağız” dedi.

Siber, reformlar için cesur asımlar, bu adımlar için de sivil toplum örgütleriyle halkın desteğine gerek olduğunu belirterek, Meclis’te de bekleyen bir dizi reform sağlayacak tasarılar bulunduğunu anımsattı.

EROĞLU: “NE GÜNLERDEN GEÇİLEREK GELİNDİĞİ UNUTULMAMALI”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, gelecek yıl sağlık alanındaki şikayetlerin asgariye indiğini görmeyi temenni ederek, sağlık alanında sistem tartışmasının hiç bitmediğini ancak ne günlerden geçilerek bugünlere ulaşıldığının da unutulmaması gerektiğini söyledi.

Eroğlu, bu tartışmaların sonlanması için siyasi irade ve sağlık çalışanlarının iradesinin ortak noktada buluşması gerektiğini belirterek, istenilen sistemin siyasi ve çalışanların iradesiyle, hükümetin ve ilgililerin işbirliğiyle oluşturulabileceğini kaydetti.

“Kendimizi bu kadar hakir görmeyelim” diyen Eroğlu, sağlık alanında kadro sıkıntısının fazla olmadığını, ancak elden geçmesi gereken yerler bulunduğunu kaydederek yeni bir hastane temennisinde bulundu.

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi ve ödüllerle plaketler verildi.

(tak)

Bu haber toplam 1154 defa okunmuştur