1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. TEŞVİK ARTTI, İSTİHDAM AZALDI
TEŞVİK ARTTI, İSTİHDAM AZALDI

TEŞVİK ARTTI, İSTİHDAM AZALDI

Yerel işgücü istihdamını destekleme ve işsizliği azaltmayı amacıyla yürürlüğe giren Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nden 7039 kişi yararlandı

A+A-

 

5 Aralık 2013 tarihinde yürürlüğe girmesine rağmen,  2015 yılında değişiklik yapılarak gündeme gelen ‘Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi’ kapsamında bugüne kadar 20.970.000 TL destek ödemesi yapıldı.   2014 ile 2015 yıllarını kapsayan ödemelerin büyük çoğunluğunu sosyal güvenlik desteği içeriyor

• 7 bin 39 İSTİHDAM… Çalışma Bakanlığı tarafından başlatılan Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi kapsamında 5 Aralık 2013 sonrasında 2 bin 801’i ilk kez olmak üzere 7 bin 039 kişi projeden yararlanarak istihdam edildi

• % 30 MAAŞ DESTEKLİ PROGRAMA SON 5 AYDA 10 BAŞVURU… 1 Mart 2015’te ‘teşvikler artırılarak’ geliştirilen ‘Gençlerin İstihdamının Desteklenmesi Projesi’ ne ise 5 ayda 10 başvuru yapılması dikkat çekti. Proje kapsamında yüzde 30 maaş ödemesi yapılacak, sosyal yardım teşviki verilecek


Ayşe GÜLER

Çalışma Bakanlığı, Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi kapsamında bugüne kadar 20.970.000 TL teşvik ödemesi yaptı.

Proje kapsamında 5 Aralık 2013 sonrasında 7039 kişi projeden yararlanarak işe girerken, ilk kez istihdam edilenlerin sayısı ise 2801 olarak belirlendi.

Bunun yanı sıra geçici madde kapsamında 5 Aralık 2013 öncesi için 561 kişiye teşvik verildi.

Bakanlık, çalışmalar kapsamında ‘ilk kez iş kuran’ 357 kişiye destek verirken, 3 bin küçük esnaf veya küçük işletmelere de yüzde 50 oranında sosyal güvenlik desteği sağlanacak.

Teşviklerle ilgili ödemelerin Ağustos sonu veya en geç Eylül başında yapılması planlanıyor.

En fazla istihdam toptan ve perakende ticaret sektörüne

Bakanlıktan alınan resmi verilere göre Yerel İşgücünün Desteklenmesi Projesi kapsamında en fazla istihdam toptan ve perakende ticaret sektörüne gerçekleşti, 1959 kişi bu sektörde iş buldu.
Diğer sektörlere 1882, turizm sektörüne 749, banka sektörüne 415, özel güvenlik sektörüne ise 405 kişi istihdam edildi.

----------------------------------------------------------------


‘Gençlerin İstihdamının Desteklenmesi Projesi’ ne ilgi yok

5 ayda 10 başvuru!

Gençlerin işgücü piyasasına girişini teşvik etmek, çalışma yaşamına adaptasyonlarını kolaylaştırmak amacıyla yürürlüğe giren ‘Gençlerin İstihdamının Desteklenmesi Projesi’ yeterli başvuruyu alamadı.

1 Mart’ta uygulamaya konulan proje kapsamında 5 ayda 10 başvuru yapıldı. Yapılan başvuru sayısının düşüklüğü dikkat çekiyor.

Yatırım ve yüzde 30 maaş desteği sağlayacak proje vatandaşlar gelen talep üzerine başvuru koşullarında iyileştirilmeler yapılarak daha önce mezuniyetten sonra veya terhisten itibaren 1 yıl içinde istihdam edilmesi koşulu sosyal 18 aya çıkartıldı, destek süresi de 18 aydan 24 aya yükseltilmesine rağmen beklenen ilgiyi görmedi.


En fazla başvuru bankacılık sektöründen

Değiştirilmiş tüzükle birlikte 24 Haziran’da yeniden yürürlüğe girerek, hayata geçen projeye yapılan başvurularda ağırlıklı olarak bankacılık sektörü ön plana çıkıyor.
2 aylık süre içerisinde yapılan 10 başvurudan 5’i bankacılık sektöründen olurken, 2’si basın-yayın sektörü, 3’ünü de özel sektör oluşturdu.

Ödemeler Ağustos ayı veya en geç Eylül’de

Çalışmaları İhtiyat Sandığı Dairesi tarafından yürütülen ve yeterli başvuruyu alamayan proje ile ilgili işyerlerine yapılacak ödemelerin ise Ağustos ayı sonunda veya en geç Eylül ayında başlaması planlanıyor.
Bu süre içerisinde başvuruların daha da artması planlanıyor.
Öte yandan proje kapsamında yapılan başvurular bakanlık tarafından incelenecek. ‘Borcu olmayan’ işyerlerine ödemeler yapılacak, borcu bulunan işverenler ise destek alamayacak.


-----------------------------------------------


İÇİŞLERİ VE ÇALIŞMA BAKANI NE DEDİ?

Gürpınar:“Yerel işgücüne 20.970.000 TL destek verildi”

İçişleri ve Çalışma Bakanı Aziz Gürpınar, 5 Aralık 2013 tarihinde yürürlüğe giren ve daha sonra 2015 yılında değişik açılımlarıyla gündeme gelen Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi kapsamında bugüne kadar 20.970.000 TL destek ödemesi yapıldığını açıkladı.
2014 ile 2015 yıllarını kapsayan dönemde yapılan ödemelerin büyük bir çoğunluğunun sosyal güvenlik desteğine verildiğini belirten Gürpınar, geriye kalan turizm sektöründeki meslek eğitimi ve istihdam projesi, kadın Emeğinin Ekonomiye Kazandırılması ile Hükümlü ve Tutukların Topluma Kazandırılması Projesi’ne ise toplamda 500 bin TL destek verildiğini kaydetti.

“7039 kişi yararlandı, 2801’i ilk kez istihdam edildi”

Gürpınar, ‘Yerel İşgücü İstihdamının Desteklenmesi Projesi’ kapsamında 5 Aralık 2013 sonrası 7039 kişinin başvuru yaparak, istihdam edildiğini söyledi.
İstihdam edilenlerin 2801’inin ilk kez istihdama katıldığını belirten Gürpınar, bunların 1442’sinin kadın, 1359’unun ise erkek olduğunu dile getirdi.
2010 yılında benzer bir çalışma yapıldığını ancak yapılan müracaatlara ödeme yapılmadığını hatırlatan Gürpınar, daha kapsamlı olarak 5 Aralık 2013’te hazırlanan yeni tüzükle desteklerin verildiğini belirtti.
Gürpınar, Sayıştay ve Başsavcılık’tan alınan görüş kapsamında hazırlanan yeni tüzükle yasal pozisyonlarından dolayı ödemeleri yapılmayan 561 kişiye teşvik verildiğini kaydetti.

357 girişimciye teşvik

Öte yandan ilk kez iş kuranlara yönelik verilecek teşvikten bugüne kadar 357 girişimcinin yararlandığını belirten Gürpınar, girişimcilerin 219’unun kadın, 138’inin ise erkek olduğunu dile getirdi.
Gürpınar, söz konusu projeye katılımın ilk başlarda oldukça düşük olduğunu, sayının giderek arttığını söyledi.

Teşvike 3 bin başvuru…

Öte yandan kendi namına çalışan veya işverende dahil en fazla 5 kişinin çalıştığı küçük esnaf ve küçük işletmelere sosyal sigorta borcu olmaması koşulu ile 18 ay boyunca yüzde 50 oranında sosyal güvenlik desteği verileceğini belirten Gürpınar, bununla ilgili 3000 başvuru yapıldığını dile getirdi.
Gürpınar, Nisan ayında başlayan ve onaylanan teşviklerle ilgili ödemelerin Eylül ayında başlayacağını ifade etti.

“Başvuruların artmasını bekliyoruz”

Öte yandan Gençlerin İstihdamının Desteklenmesi Projesi ile ilgili de konuşan Gürpınar, projeye 5 ayda 10 başvuru yapıldığını, önümüzdeki günlerde başvuru sayısında artış yaşanmasını beklediklerini söyledi.
Gürpınar, yapılan açılım ile yeni mezun olan gençlerin yüzde 30’luk desteğin yanı sıra sosyal güvenlik desteğinden de yararlandıklarını kaydetti.

Bu haber toplam 2257 defa okunmuştur