1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Tepebaşı'nda orman yangını!
Tepebaşı'nda orman yangını!

Tepebaşı'nda orman yangını!

Tepebaşı’nda (Yorgoz) Pazar günü öğle saatlerinde ormanlık alanda başlayan yangın kontrol altına alındı

A+A-

Tepebaşı’nda (Yorgoz) yaşanan ve Kalkanlı'ya kadar ilerleyen büyük yangın kontrol altına alındı. İç kısımlarda yer yer küçük yanmalar devam etse de polis soğutma çalışmalarının devam ettiğini ve yangının kontrol altında olduğunu açıkladı.

Pazar günü öğle saatlerinde ormanlık alanda başlayan yangın rüzgarın da etkisiyle büyümüş; yangına adanın güneyinden yangın uçağı ve helikopteri, ayrıca Türkiye'den de üç yangın helikopteri müdahale etmesine rağmen binlerce dönüm arazi kül olmuştu.

 


14.30 Yangın nedeniyle trafiğe kapatılan Kalkanlı - Çamlıbel Anayolu saat 14:30 itibarıyle çift olarak trafik akışına yeniden açılmıştır.

07.00 Yangın kontrol altında. Polis Basın Subaylığı, çevre emniyeti alınarak soğutma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. Yangın bölgesinin iç kısımlarda yer yer küçük yanmaların olduğu bilgisi verildi.
Yangın dolayısıyla trafik akışına kapatılan Kalkanlı - Çamlıbel yolunun ise hala araç trafiğine kapalı olduğu açıklandı.

 

17 MAYIS

Saat 21:05

Tatar: “Yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı”

Başbakan Ersin Tatar, yangının büyük ölçüde kontrol altına alındığını, bazı ufak bazı yerlerde süren yangının tamamen söndürülmesi ve soğutma çalışmalarının sabaha kadar süreceğini belirtti.

Başbakan Tatar, Güzelyurt Kaymakamlığı'nda düzenlenen kriz masası toplantısına başlamadan önce kısa bir basın açıklaması yaptı.

Tatar, bugün  öğle saatlerinde Tepebaşı yakınlarında başlayan ve rüzgarın etkisiyle yayılan yangının Kalkanlı'ya kadar ulaştığını ancak itfaiye, polis, sivil savunma, Orman ve Tarım Dairesi, asker, polis, GKK ve kolordunun olağanüstu ve başarılı müdahalesiyle büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyledi.

Başbakan Tatar, TC Cumhurbaşkani Yardımcısi ve TC Tarım Bakanı ile görüştükten sonra Türkiye'den gelen 3 helikopter ve Güney Kıbrıs'ın yolladığı 1 helikopterin de öğleden sonra başarılı bir çalışma yürüttüğünü belirtti. Başbakan Tatar, Türkiye'den gelen 3 helikopterin bu akşam burada kalacağını ve yarın da soğutma çalışmalarına katılmayı sürdürecerğini bildirdi. 

Tatar, "Olağanüstü bir gayret ve çalışmayla yapılan müdahale sonucunda o büyük arazide etkili olan yangın kontrol altina alındi. Teşekkür ve tebrik ederim" dedi.

Yangının ufak ufak çeşitli yerlerde devam etmesinden dolayı söndürme ve soğutma çalışmalarının devam edeceğini vurgulayan Tatar, vatandaşların tankerlerle yaptığı katkıya da değindi.

Tatar, rüzgarın dacetkisiyle hızla yayılan yangından dolayı oldukça zor bir gün geçirdiklerini belirterek, Kalkanlı'ya kadar gelen yangının ODTÜ kampüsüne girmesinin engellenmesiyle çok daha büyük bir felaketin önüne geçilmesinin büyük başarı olduğunu soyledi.

Hava sıcaklıklarının olağanüstü arttığı bugünlerde vatandaştan yangın konusunda çok daha dikkatli olmasını isteyen Tatar, bugün aynı anda  ülkenin çok farklı yerlerinde meydana gelen yangınların nasıl başladığına ilişkin çalışmanın polis tarafından yapılacağını söyledi.

Tatar, yangının söndürülmesine katkı koyan herkese teşekkür etti.

Saat 20:00

Polis, yangın nedeniyle trafiğe kapatılan Kalkanlı - Çamlıbel Anayolu'nun bu akşam da araç trafiğine kapalı olmaya devam edeceğini duyurdu. Çamlıbel üzerinden Güzelyurt yönüne gidecek sürücülerin Çamlıbel - Yılmazköy Anayolunu kullanmalarını istedi.

Saat: 19:45

ÖZMENEK: ALEVLERİ KONTOL ALTINA ALMAK İÇİN ÇABALAR SÜRÜYOR

TEPEBAŞI-KILIÇASLAN ARASINDAKİ BÖLGEDE ALEVLERİ KONTROL ALTINA ALMA ÇABASI VAR

Tepebaşı-Kalkanlı-Akdeniz bölgesindeki alevleri kontrol altına almak için karadan ve havadan çalışmalar sürüyor.

Havadan helikopterler, karadansa itfaiye araçları ve dozerlerle yangına müdahale sürüyor.

İtfaiye ekipleri, Sivil savunma ekipleri, asker, polis ve Orman Dairesi ekipleri bölgede çalışmalarına devam ediyor.

İtfaiye Müdürü Ahmet Özmenek, TAK’a yaptığı açıklamada bugün iki yangına birden müdahale edildiğini söyledi.  Özmenek, Koruçam’daki yangının kontrol altına alındığını, soğutma çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

Özmenek, Tepebaşı-Kalkanlı-Akdeniz bölgesindeki yangınınsa kısmen kontrol altına alındığını ancak tamamen kontrol altına alınmadığını belirtti.

Özmenek, özellikle Tepebaşı-Kılıçaslan arasındaki bölgede alevleri kontrol altına almak için mücadele verildiğini aktardı.

Sivil Savunma Teşkilatı Başkanı Necmi Karakoç da, yangına karadan ve havadan müdahalenin sürdüğünü, ODTÜ Kalkanlı kampüsünün artık yangın tehlikesi altında bulunmadığını kaydetti.

 

19:09

YANGINA TÜRKİYE’DEN 3, RUM TARAFINDAN İSE 2 HAVA ARACI MÜDAHALE EDİYOR...

ÖZERSAY: “ODTÜ SINIRINDA DURDURULDU”

Tepebaşı-Kalkanlı bölgesinde etkili olan ve rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayılan yangına havadan da müdahale edilerek  söndürülme çalışmaları sürüyor.

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, yangının ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü sınırında durdurulduğu  ve yan tarafında band açılmaya çalışıldığını açıkladı.

Genç TV’de telefonda canlı yayına bağlanan Özersay, olayın dış yönününü koordine etmeye çalıştığından  bölgeden ayrıldığını ancak aldığı son bilginin,  Türkiye’den 3 helikopter, Rum tarafından ise BM aracılığıyla 2 hava aracının dönüşümlü olarak yangına havadan müdahale etmekte olduğu yönünde olduğunu, itfaiye, sivil savunmanın da bölgedeki yangın söndürme çalışmalarını sürdürdüğünü anlattı.

Rüzgarın da etkisiyle yangının yolun  bir tarafından diğer tarafına atladığına işaret eden Özersay, su tankerlerine ihtiyaç duyulduğunu ve yapılan çağrılar doğrultusunda birçok sivil aracın da belediyelerle işbirliği içerisinde yardıma koştuğunu kaydetti.


18.05 Kudret Özersay: Türkiye’den iki yangın söndürme helikopteri söndürme çalışması yürütüyor ve şu anda üçüncü helikopter de ülkemize ulaştı hava sahamızda

97734451_2811185499170018_945252547285745664_n.png

 

Kalkanlı Yaşam Evi boşaltıldı

17. 30 Tepebaşı-Kalkanlı’da çıkan yangın nedeniyle Yaşam Evi de tahliye edildi. Yataklı Tedavi Kurumları Dairesi Müdürü Dr. Cenk Soydan, Yaşam Evi’nin 73 sakinin dumandan etkilenmemesi için tahliye edildiğini belirtti. Dr. Soydan, Yaşam Evi’nin 4 sakinin ailelerinin yanına, 24’ünün Cengiz Topel Hastanesi’ne diğerlerinin ise Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde, Barış Ruh ve Sinir Hastanesi'nin pandemi için ayrılmış bölümüne götürüldüğünü de açıkladı.

97973082_1019077048511041_3580000625858969600_n.jpg


98603422_1616322011841809_6059277416667283456_n.jpg
GÜNEYDEN yangın uçağı müdahale etti; Birleşmiş Milletler’le işbirliği içerisinde, Kıbrıslı Rum yönetiminin de onayıyla yangın için işbirliği yapıldı.

Kıbrıslı liderler, bakanlıklar, güvenlik birimleri ve Birleşmiş Milletler’in koordinasyonu sonucu Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait bir yangın söndürme uçağı, yangına ilk sortisini yaptı ve söndürme çalışmalarına katıldı.


17.25 Polis, Tepebaşı - Kalkanlı arasındaki ormanlık yangın dolayısıyla Girne , Güzelyurt ve civar köylerde su tankeri bulunan vatandaşların Kalkanlı'daki ODTÜ mevkiine giderek yangın söndürme çalışmalarına katkı koymaları çağrısında bulundu.

Açıklama şöyle;

"Halkımızın Dikkatine Tepebaşı - Kalkanlı arasında meydana gelen yangın dolayısıyla, Girne , Güzelyurt ve civar köylerde su tankeri bulunan vatandaşların Kalkanlı'daki ODTÜ mevkiine giderek yangın söndürme çalışmalarına katkı koymaları önemle rica olunur. Bunun bir vatandaşlık görevi ve yasal zorunluluk olduğunu hatırlatırız."

 

17.24 ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile öğrenci ve üniversite mensuplarının tahliye edildiğini ve güvende olduklarını bildirdi.

Açıklama şöyle:

"Tepebaşı bölgesinde bilinmeyen nedenle çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle yayıldı. İtfaiye ekiplerinin ve Türkiye'den gelen 3 helikopterin yangına müdahalesi sürüyor. ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampusu sınırlarına dayanan yangın sebebi ile kampus tahliye ediliyor. Öğrenci ve mensuplarımız güvendedir."

 

Oğuz: “Rüzgar da yangın da doğuya döndü… Alan çok büyük”

17.15  Alanın çok büyük olduğuna işaret eden Tarım Bakanı Dursun Oğuz, önceliğin yangının kontrol altına alınması olduğunu, daha sonra hasar tespit çalışmalarının yapılacağını belirtti. Rüzgarın yön değiştirmesi ile yangının da doğuya yöneldiğini ifade eden Oğuz, hava kararmadan yangının kontrol altın alınıp söndürülmesi için çaba sarf ettiklerini kaydetti. Şu anda Türkiye’den 1 güneyden de 1 helikopterin yangıma müdahale ettiğini ifade eden Oğuz, 5-6 dakikaya Türkiye’den ikinci helikopterin de söndürme çalışmalarına katılacağını söyledi

 

 

Özersay: “Diyalog kurduk, güneyden destek aldık”

17.00 Olay yerinde Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Tarım Bakan ile yaptıkları değerlendirme sonrasında güneyden talep etmenin gündeme geldiğini belirten Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın gerekli teması kurup talepte bulunduğunu sağlanan koordinasyon ve diyalogla güneyden gelen bir helikopterin de yangına müdahale etmeye başladığını açıkladı.

Şimdi ikinci bir hava aracı da yangına müdahale etmek üzere havalandığını da belirtti. Özersay’ın açıklaması şöyle:

“Gün geçmiyor ki bir kriz yaşamayalım. Bugün çıkan ve hepimizin yüreğini sızlatan yangınlara müdahale etmek üzere Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan istişareler neticesinde önce Türkiye’den bir yangın helikopteri ülkemize ulaştı ve söndürme faaliyetlerine şu anda devam ediyor. İkinci helikopter de Türkiye’den Adana’dan kalktı ve ülkemize varmak üzeredir. Lefkoşa Büyükelçimizden teyid ettiğim üzere üçüncü helikopter de devreye konulacak.

İngiliz Üsler idaresiyle de temas ettik ancak hava araçlarındaki teknik arızalar nedeniyle yardımcı olamayacaklarını bize bildirdiler. Olay yerinde Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Tarım Bakanımız ile yaptığımız değerlendirme neticesinde Güney Kıbrıs’tan da yangın söndürme helikopter yardımı talep etme seçeneğini değerlendirdik. Sayın Cumhurbaşkanı gerekli teması kurup talepte bulundu, biz de Dışişleri Bakanlığı olarak BM üzerinden Rum tarafıyla gerekli koordinasyonu sağladık ve diyaloğu kurduk. Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık yetkililerinin verdiği teknik destekle bilgileri Rum tarafıyla paylaştık ve güneyden gelen bir helikopter de yangına müdahale etmeye başladı. Şimdi ikinci bir hava aracı da yangına müdahale etmek üzere havalandı. Yangının niteliği nedeniyle havadan müdahale kaçınılmaz olduğu için gerek Türkiye, gerek İngiliz Üsler İdaresi gerekse Kıbrıs Rum yönetimi ile işbirliği içerisinde bu insani krizi koordineli olarak yönetmeye çalışıyoruz. İnsanlığın ortak değeri olan ormanlarımızı tüm yetkililer el birliği ile kurtarmaya çalışıyoruz. Memlekete geçmiş olsun.”

 

Alevler ODTÜ'ye ulaştı!
16.23  Tepebaşı- Koruçam'da başlayan yangın Kalkanlı'daki ODTÜ'ye ulaştı. Öğrenciler tahliye ediliyor.

98603213_850369558803735_8673879710620450816_n.jpg

tepebasi-yangin-odtu.jpg

odtu-ogrenci.jpg

 

16.00 Yangın ODTÜ'ye ulaşıyor Koruçam ve Tepebaşı'nda başlayan yangın, Kalkanlı'daki ODTÜ'ye ulaşıyor. Henüz kontrol altına alınamayan yangına müdahale çalışmaları sürüyor.

odtu-001.jpg

 

Özersay: “Güneyden de yangın söndürme uçağı gelecek”

15.30 Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay BRT’ye yaptığı açıklamada rüzgarın etkisiyle hızlı ilerleyen bir yangının söz konusu olduğunu , yangının birkaç yerde çıktığını, denize doğru ilerlediğini, söyledi. Özersay bölgeyi koordine etmeye çalıştıklarını bir helikopterin geldiğini toplamda 3 tane yangın söndürme helikopterinin geleceğini söyledi. Özersay günyeden de yangın söndürme uçağı gönderileceğini açıkladı. Özersay Kalkanlı’daki yangının yerleşim yerlerine yakın olmasının sıkıntı yaratabileceğini söyledi.


Helikopterin müdahalesi başladı

Tepebaşı ve Kormacit’te devam eden yangınlara helikopter müdahalesi başladı. Türkiye Cumhuriyeti’nden gelen yangın söndürme helikopteri şu sıralar denizden su alarak yangına müdahale ediyor.

 

Cumhurbaşkanı Akıncı: “Kuzey Kıbrıs’ın ciğerlerinin önemli bir kısmı yanıyor”

En güzel ormanların olduğu bölgedeki yangından duyduğu üzüntüyü belirten Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Dışişleri’nin girişimi ile İngiliz Yüksek Komiserliği’nden de helikopter istendiğini ancak arızalı olduğunu, Limasol yakınlarındaki bir yangın haberi aldıklarını belirtti. Delil olmadıkça ‘sabotaj’ kuşkusu yaratılmaması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Akıncı, bir anda çok fazla artan hava sıcaklığının son günlerde meydana gelen yangınların nedeni olabileceğini söyledi. Türkiye’den iki helikopterin geleceğini söyleyen Başbakan Ersin Tatar da yangın nedenlerinin araştırılacağını kaydetti.

97574597_1420983788074136_4311298952092712960_n.jpg

 

Tepebaşı'nın güney kısmında bugün saat 11.45 sıralarında çıkan orman yangını henüz kontrol altına alınamadı. Rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılan yangına itfiaye, Orman Dairesi ekipleri, askeri personel, belediye ekipleri ve bölge halkı müdahale ediyor.

YENİDÜZEN'in Orman Dairesi'nden aldığı bilgiye göre yangına müdahale için Türkiye'den yangın helikopteri istedi.


tufannn.jpg
Erhürman'da bölgede... CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman da yangının devam ettiği bölgeye gelerek bilgi aldı. CTP Girne Milletvekilleri Fazilet Özdenefe ve Fikri Toros da bölgede...

Erhürman: “Burada çok zor bir mücadele var”

Rüzgarın etkili ve sürekli yön değiştirmesinin olumsuzluğuna işaret eden CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Burada çok zor bir mücadele var, dayanışma içindeyiz ama belli ki Coronavirüs nedeniyle bir takım hazırlıklar tamamlanamadı” dedi. Dayanışma vurgusu yapan Erhürman, bu felaketin en kısa sürede atlatılması temennisini belirtti.

 

Talat: “Erken müdahale kapasitesi gerekli”

Böylesine bir felaketin tüm ülkeyi etkilediğine işaret eden 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, "Ne olursa olsun sebebi yangınlara erken müdahale kapasitemizin gerekli olduğunu bir kez daha gördük” diye konuştu. Erken müdahale düzeyimizin yeterli olmadığına işaret eden Talat, bunun geliştirilmesi gerekliliğine değindi, insanlardaki bilincin artmasının önemine de değindiç BRT muhabirine yangın bölgesinde konuşan Talat, “Çok üzücü gerçekten. Yaşadığımız bir iklim değişikliği var dünyada. Bu da etkili oluyor. Yoksa ne olacağını düşünmeden ihmalle düşüncesiz davranan insanların mı sorumsuzluğu? Ne olursa olsun yangınlara erken müdahale kapasitemizin gerekli olduğunu bir kez daha gördük. Bu yıl çok daha sıcak ve şiddetli bir yaz geçireceğimiz de görülüyor” diye konuştu.


Tepebaşı - Çamlıbel yolu kapandı

Polis, Tepebaşı köyünde başlayan yangın nedeniyle Tepebaşı- Çamlıbel anayolunun trafik akışına kapatıldığını duyuırdu ve angın söndürme çalışmalarına katılacak araçların haricinde bu güzergahı kullanılmaması uyarısında bulundu. 

323.jpg

97993820_274398043687697_5167953981988667392_n.jpg

Kormacit, Kalkanlı da yanıyor...

Tepebaşı'nda başlayan yangın tüm bölgeyi etkisi altına aldı. Bölgede dumandan göz gözü görmezken, Kormacit ve Kalkanlı'dan da dumanlar yükselmeye başladı.

 

98104041_955153141611471_5798609439086870528_n.jpg

454.jpg

455.jpg

111111.jpg

7778.jpg

 

Bölgeye ambulanslar sevk edildi. Panik büyük...

Rüzgarın yön değişmesi ile yangının da müdahale ekipleri, bölgeliler ve sağlık görevlilerinin bulunduğu bölgeye döndüğü, korku dolu anların yaşandığı öğrenildi.

polis.jpg

98170666_862250554256871_2617420552708554752_n.jpg

Polisin yangınla ilgili yaptığı açıklama şöyle;

"Öğle saatlerinde Koruçam köyü girişindeki arazide meydana gelen bir başka yangına da itfaiye ekipleri müdahale ediyor. Yangın harnup ağaçları ile arpa ekili bulunan arazide ilerliyor. Yanına itfaiye ekipleri müdahale ediyor. Yangın henüz kontrol altına alınamadı."
 

444.jpg

 

 

666.jpg

Çiftçiler Birliği'nden 'hazır olun' çağrısı

Çiftçiler Birliği, yangın yerlerine müdahale edebilecek üreticilerin, alet ve ekipmanları ile hazır olması için üyelerine çağrı yaptı.

777.jpg

888.jpg

hh-115.jpg

hhh-007.jpg

 

444-001.jpg

 


Fotoğraf ve görüntüler: YENİDÜZEN / Sosyal Medya

Bu haber toplam 21315 defa okunmuştur
Etiketler : ,
Yangın sonrası yürek burkan manzaralar

Yangın sonrası yürek burkan manzaralar

Kalkanlı yakınlarında, Çamlıbel yolunda itfaiyenin soğutma çalışmaları devam ederken, Orman Dairesi çalışanları da dozerlerle hasarlı alana müdahale ediyor.

İlgili Haberler