1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Telefonda ‘indirim’ açıklandı
Telefonda ‘indirim’ açıklandı

Telefonda ‘indirim’ açıklandı

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) tarafından sabit ve mobil telefonların ‘ara bağlantı ücretleri’ ile ilgili sürdürülen çalışmalar sonuç verdi, % 30’a yakın ‘kademeli indirim’ dün operatörlere bildirildi

A+A-

Ayşe GÜLER

Mobil ve sabit telefonlardaki ‘sonlandırma (ara bağlantı) ücretleri’ yeniden düzenlendi. Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu tarafından alınan karara göre Kuzey Kıbrıs Turkcell, Telsim (Vodafone) ve Telefon Dairesi abonelerinin birbirlerini aradıkları zaman verilen hizmet olarak adlandırılan ‘ara bağlantı’ ücretlerinde 3 aşamalı indirime gidildi.
Buna göre ‘kademeli’ olarak yüzde 30 oranında düşüş yaşanması planlanan indirimin ilk uygulaması 1 Ağustos’ta yürürlüğe girecek. Yapılacak düzenleme ile vergiler hariç 10,40 kuruş olan mobil sonlandırma ücreti 7 kuruşa, 2,60 kuruş olan sabit sonlandırma ücreti ise 1,75 kuruşa düşecek.
İkinci indirimli uygulama ise 1 Ocak 2015’te hayata geçecek. Yeni yılda uygulanacak karara göre
mobil sonlandırma ücretinin 7 kuruştan 5,03 kuruşa, sabit sonlandırma ücretinin ise 2,60 kuruştan 1,05 kuruşa gerilemesi planlanıyor.
Üçüncü ve son indirim 1 Temmuz 2015 yapılacak. Buna göre mobil sonlandırma ücreti 5,03 kuruştan 3,05 kuruşa, sabit sonlandırma ücreti ise 1,05 kuruştan 0,34 kuruşa gerileyecek.
YENİDÜZEN’e konuşan Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu (BTHK) Başkanı Kadri Bürüncük, ‘ara bağlantı ücretleri’ ile ilgili düzenleme sayesinde Telefon Dairesi’nin yılda ortalama 10 milyon TL olan giderlerinin aşağıya çekileceğini kaydetti.
Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca uygulama ile ilgili ‘katıldıkları ve katılmadıkları’ noktaların bulunduğunu söylerken, Telsim Genel Müdürü Rasim Karas ise uygulamaya destek verdiklerini ve 3 yıldır bu konuda çalışma yürüttüklerini belirtti.


Rekabet koşulları iyileşecek

Alınan kararda, sektörde sürdürülebilir rekabetin sağlanabilmesi, tüketici faydasının ve refahının artırılabilmesi ön planda tutuldu.
Sektöre ‘olumlu’ bir şekilde yansıma planlanan indirim ile abonelerin ödediği ücretlerde de düşüş yaşanması hedefleniyor.

Bürüncük: “ İlk indirim 1 Ağustos’ta”

Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu Müdürü Kadri Bürüncük, ‘ara bağlantı ücretleri’ ile ilgili düzenleme yapıldığını söyleyerek, sabit ve mobil telefonlardaki sonlandırma ücretlerinin yeniden düzenlendiğini belirtti.
YENİDÜZEN’e konuşan Bürüncük, yeni ücretlerde ‘aşamalı’ olarak indirime gidileceğini açıklayarak, ilk indirimin 1 Ağustos tarihi ile yürürlüğe gireceğini kaydetti.
Buna göre vergiler hariç 10,40 kuruş olan mobil sonlandırma ücretinin 1 Ağustos itibariyle 7 kuruş, 2,60 kuruş olan sabit sonlandırma ücretinin ise 1,75 kuruşa düşeceğini aktaran Bürüncük, ikinci indirimli uygulamanın 1 Ocak 2015, son uygulamanın ise 1 Temmuz 2015 tarihinde yürürlüğe gireceğini ifade etti.

“Telefon Dairesi’nin giderleri azalacak”

Bürüncük, yürürlüğü girecek uygulama ile Telefon Dairesi’nin giderlerinin azalacağını ifade etti.
Ortalama 10 milyon TL olan giderlerin söz konusu çalışma ile daha da aşağıya çekilmesinin öngörüldüğünü söyleyen Bürüncük, böylelikle Daire’de tasarrufa gidileceğini açıkladı.


Yeni sonlandırma ücretleri…

Bürüncük, önümüzdeki dönemde uygulanacak indirimlerle ilgili bilgi verdi.
İlk indirimin ardından yeni yılda yürürlüğe girecek ikinci indirime göre mobil sonlandırma ücretinin 5,03 kuruş, sabit sonlandırma ücretinin ise 1,05 kuruş olacağını belirten Bürüncük, 1 Temmuz 2015’teki ‘son indirime’ göre mobil sonlandırma ücretinin 3,05 kuruşa, sabit sonlandırma ücretinin ise 0,34 kuruşa ineceğini kaydetti.

“AB ve Türkiye’deki uzmanlarla görüşüldü…”

Süreçle ilgili bilgi veren Bürüncük, kurumun hayata geçmesinin ardından her 2 operatör arasında ‘arabuluculuk’ görevi yaparak, bir araya geldiklerini söyledi.
Yapılan görüşmelerde ‘uzlaşıya’ varılmadığını aktaran Bürüncük, ‘karar üretilmesi’ adına kurumun yetkisi çerçevesinde pazar analizi yapıldığını, Avrupa Birliği ve Türkiye’deki uzmanlarla görüşüldüğünü belirtti.

Raporlar, kamuoyu görüşüne sunuldu

Bürüncük, yürütülen çalışmaların tamamlanmasının ardından hazırlanan taslağın kamuoyu bilgisine açıldığını kaydetti.
Raporların 6 Mart ve 12 Mayıs tarihleri arasında kamuoyuna açıldığını dile getiren Bürüncük, söz konusu süre zarfında her iki operatörün yanı sıra Rekabet Kurulu ve Telefon Dairesi’nden görüş geldiğini söyledi.

Karatmaca: “Katıldığımız ve katılmadığımız noktalar var”

KKTCELL Genel Müdürü Aybars Karaatmaca, konu ile ilgili açıklama yapmak istemedi.
Karatmaca, uygulama ile ilgili katıldıkları ve katılmadıkları noktaların bulunduğunu söyledi.

Karas: “Rekabet ortamı ve Pazar gelişimine olumlu yansıyacak”

Telsim Genel Müdürü Rasim Karas, uygulamaya destek verdiklerini ve 3 yıldır bu konuda çalışma yürüttüklerini söyledi.
Ücretlerde uygulanacak indirimin piyasadaki rekabet ortamına ve pazarın gelişmesine olumlu yansıyacağını belirten Karas, ücretlerin dünya piyasasındaki seviyeye çekilmesi gerektiğini vurguladı.
Karas, Türkiye’deki ara bağlantı ücretinin 3,13 kuruş olduğuna dikkat çekerek, sürecin hızlanması gerektiğini kaydetti.

Bu haber toplam 2509 defa okunmuştur
Etiketler :