1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'TEK YOL BARIŞ'
TEK YOL BARIŞ

'TEK YOL BARIŞ'

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ara bölgede ortak etkinlik düzenlendi, ‘Barışa’ duyulan özlem haykırıldı

A+A-

Ayşe GÜLER

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde ara bölgede ortak etkinlik düzenlendi, ‘barışa’ duyulan özlem vurgulandı.
Dayanışma Evi önünde düzenlenen etkinlik, geçen yıllara göre daha kalabalık bir kitlenin katılımı ile gerçekleşti.
Dünya Sendikalar Federasyonu’na üye Dev-İş, KTAMS, KTOEÖS, KTÖS, BES, Koop-Sen, PEO ile İki Toplumlu Barış İnisiyatifi tarafından düzenlenen etkinlikte müzakere sürecine destek verilirken, gelecek yıl ‘barış’ kutlamalarının yapılması umutları paylaşıldı.

Sloganlarla yürüdüler…

Kıbrıslı Türk örgütler, ortak etkinlik için Kuğulu Park önünde saat 18:30 sıralarında toplanarak, “Kıbrıs’ta barış engellenemez” sloganları ile ara bölgeye kadar yürüdü.
Polis yürüyüş sırasında geniş güvenlik önlemi aldı, yoğunluk yaşanmaması için barikatlarda iki taraflı geçiş işlemleri yapıldı.
Saat 19:00 sıralarında Kıbrıslı Türk örgütler Dayanışma Evi önüne geldi, etkinlik başladı.
Etkinliğe İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Ömer Soyer Kalyoncu, AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianu ve çok sayıda siyasi katıldı.
Etkinlikte Dünya Sendikalar Federasyonu’na üye Kıbrıslı Türk sendikalar adına Koop Sen Başkanı Mehmetali Güroz, PEO adına Pambis Kyritsis ve İki Toplumlu Barış İnisiyatifi adına Takis Hadjidemetriou konuşma yaptı.

Hadjidemetriou: “Gelecek yıl barışı kutlamak için burada olacağız”

İki Toplumu Barış İnisiyatifi adına Takis Hadjidemetriou ise ortak bir dili paylaşmak için burada olduklarını vurgulayarak, “Demokrasi, özgürlük, barış ve mutluluğa giden ortak yolu paylaşmaya geldik. Gelecek yıl yine burada toplanacağız fakat farklı bir amaç için. Adamıza gelmiş olan barışın kutlamasını yapmak için burada olacağız” diye konuştu.
Liderler arasında süren müzakerelerin barış umudu ve istenci içerisinde yaşayanları da temsil ettiğini söyleyen Hadjidemetriou, birçok kesimden ‘çözüm için acele etmeyin’ söylemlerinin olduğunu ancak ‘engel ve zorluklara’ rağmen çözüm isteyenlerin iradesinin galip geleceğini kaydetti.
Hadjidemetriou, “Barış yanımızdadır. Yapılması gereken onu içimizde yaşayan acı ve ızdırabımızdan sıyırıp yükselmesine izin vermektir” şeklinde konuştu.

Kyritsis: “Görüşmeler, anlaşmaya varılması için tek yoldur”

Öte yandan PEO Genel Sekreteri Pambis Kyritsis, Kıbrıs halkının barış, demokrasi, ulusal bağımsızlık, siyasal ve sosyal haklar için mücadele eden halklarla dayanışma içinde olduğunu söyledi.
Kyritsis,”yurdumuz zorla bölünmüş olmaya ve yabancı askeri güçler buraya devam ettiği sürece hiçbir kazanımımızın kalıcı olamayacağını bilemiyoruz” diye konuşarak, “Ülkemizi yeniden birleştirecek, siyasi eşitliğe dayalı tek yurttaşlık ve tek kimliği olan iki toplumlu federasyon çözümünün bulunması doğrultusundaki istek ve kararlılığımızı haykırmak için buradayız” dedi.
Müzakere sürecini desteklediklerini ifade eden Kyritsis, liderler arasındaki görüşmelerin iki toplum arasında bir anlaşmaya varılması için tek yol olduğunu belirtti.
Liderlerlerin daha önceden görüş birliklerine dayanarak çalışmalarını sürdürmesini gerektiğini ifade eden Kyritsis, “Şarkılarımızı barış ve kardeşlik için söyleyelim. Ortak sınıfsal kimliğimiz ve ortak vatan için vizyonumuz bizi birleştirdiği için buradayız” dedi.
Ülkeyi birleştirecek iki kesimli iki toplumlu bir çözüme ulaşmak istediklerini dile getiren Kyritsis, müzakere sürecine destek belirtti.

Güröz: “Gerçek barış yaşayabilir çözümle mümkün olabilecek”

Dünya Sendikalar Federasyonu’na üye Kıbrıslı Türk sendikalar adına  Koop-Sen Başkanı Mehmetali Güroz, gerçek barışın yaşayabilir bir çözümle mümkün olabileceğini vurguladı.
Güröz, savaşın sadece insanların ölmesi ya da sakat kalması anlamına gelmediğini, korku ve gözyaşı demek olduğunu belirtti.
Savaşın yalnızca bugün için mağdur yaratmadığını dile getiren Güröz,  sonraki kuşakların da yıprandığını kaydetti.
“iki toplumun siyasi eşitliğine dayanan tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslararası kimliğin olacağı, iki bölgeli iki toplumlu bir federal yapıya ulaşma yolunda biz Kıbrıslılar elimizden geleni yapmalıyız” şeklinde konuşan Güröz, bu uğurda hem bireysel hem de kurumsal sorumlulukların alınarak gerekenin yapılması gerektiğini savundu.
Güröz, Kıbrıslı Rumlar ve Kıbrıslı Türklerin aralarındaki dayanışmayı güçlendirerek, müzakere masasındaki liderlerin desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Müzik dinletisi sundular

Konuşmaların ardından Andrulla Şati, Mehmet Toprak, Murat Garanti, Fırat Garanti, ve Selçuk Garanti’den oluşan grup sahne aldı. Ardından da Larkos ce Atis’in oluşturduğu başka bir grup etkinliğe katılanlara müzik dinletisi sundu.


Fotoğraflar: Levent ÖZDAĞ

Bu haber toplam 1472 defa okunmuştur