1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Tecavüz suçlusunun ötenazi talebi reddedildi
Tecavüz suçlusunun ötenazi talebi reddedildi

Tecavüz suçlusunun ötenazi talebi reddedildi

Belçika'da bir tecavüz ve cinayet mahkumu ötenazi için başvurdu. Ancak mahkumun ölme talebi, Adalet Bakanlığı tarafından reddedildi.

A+A-

Belçika'da bir tecavüz ve cinayet mahkumu ötenazi için başvurdu. Ancak mahkumun ölme talebi, Adalet Bakanlığı tarafından reddedildi. Gerekçe ise tıbbi sebepler. Seri tecavüz ve cinayetlerden hüküm giyen Frank Van Den Bleeken, 26 yıldır Bruges kentindeki hapiste tutuluyordu. Mahkum, ötenazi talebinin ardından doktorlar tarafından muayene edildi. Adalet Bakanı Koen Geens, tıbbi raporlar uyarınca bu talebin yerine getirilemeyeceğini açıkladı. Bakan, Van Den Bleeken'in Gent şehrinde bir psikiyatri kliniğine yatırılacağını da sözlerine ekledi. AFP Haber Ajansı, Bakan Geens'in "Frank Van Den Bleeken'i tedavi eden doktorlar, ötenazi sürecine devam edilemeyeceğine karar verdiler" dediğini bildirdi. Bakan kararın gerekçesini "tıbbi gizlilik" gerekçesiyle açıklayamayacağını belirtti.

'Katlanılmaz psikolojik sıkıntılarını dindirmek istedi'

Belçika'da yayın yapan De Morgen gazetesinde hafta sonu konuyla ilgili bir haber yer almış ve Van Den Bleeken'in 11 Ocak'ta Bruges hapishanesinde ötenazi talebinin yerine getirileceği belirtilmişti. Avukat Jos Vander Velpen, müvekkilinin "katlanılmaz psikolojik sıkıntılarını dindirmek için" yıllardır ötenazi talebinde bulunduğunu söyledi. Van Den Bleeken'in talebi geçen Eylül ayında kabul edilmişti. Belçika 2002 yılında ötenazi hakkını tanıyan ikinci ülke oldu. Ötenaziyi dünyada ilk yasallaştıran ülke Hollanda'ydı. 2013 yılında Belçika'da 1,807 kişinin ötenazi ile hayatına son verdi. Ötenazi talep edebilmek için, başvuran kişinin akıl yetisinin ve bilincinin yerinde olması, ayrıca ölme konusunda "üzerine düşünerek karar vermiş, istekli ve ısrarcı" olması koşulları aranıyor. (BBC Türkçe)

Bu haber toplam 1266 defa okunmuştur