1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. TDP, son Kıbrıs Raporu'nu değerlendirdi
TDP, son Kıbrıs Raporunu değerlendirdi

TDP, son Kıbrıs Raporu'nu değerlendirdi

Birinci, “Raporda Kıbrıs Türk halkı adına olumlu gelişmeler bulunmaktadır. Bu durumu daha ileri götürmek ancak gerçek bir çözüm vizyonuyla mümkün olabilecektir” dedi.

A+A-

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Dış İlişkiler Sekreteri Deniz Birinci, Kıbrıs konusunda son aylarda hakim olan suçlama, tehdit ve gerginlik politikasının Kıbrıslı’ların yararına olmadığını belirterek, akıl yolunun ve ortak ihtiyacın, gerginlik ve güç gösterisi yerine, işbirliği ve uzlaşı anlayışının hakim kılınması olduğunu vurguladı.

TDP Dış İlişkiler Sekreteri Deniz Birinci yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin son Kıbrıs raporu sonrasında karşılıklı suçlama ve karalama anlayışının yeniden devreye girdiğine dikkat çekti. Birinci, önümüzdeki hafta BM Güvenlik Konseyi’ne sunulacak raporun tarafların hoşlanmadığı unsurları içerse de, gerçekte dengeli bir rapor olduğunu belirtti.

BM Raporları’nın tüm tarafların hassasiyetleri ve mevcut durumu içermek durumunda olduğunu, son raporun da bu anlayışla hazırlandığını belirten Birinci, “Raporda Kıbrıs Türk halkı adına olumlu gelişmeler bulunmaktadır. Bu durumu daha ileri götürmek ancak gerçek bir çözüm vizyonuyla mümkün olabilecektir” dedi.

BM raporunda Kıbrıslı Türklerin izolasyonuna değinilmesi, ardından da AB raporunun gündeme gelmesinin akıllara doğal olarak son 10 yıldır askıda olan Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nü getirdiğini belirten Birinci, TDP olarak bu konuda bütünlüklü bir önerileri olduğunu söyledi. Birinci, bu çerçevede Maraş’ın BM gözetiminde açılmasına karşılık, Mağusa Limanı’nın serbest ticarete, Ercan Havaalanı’nın da doğrudan uçuşlara açılmasını öngördüklerini anımsattı ve bu senaryoda herkesin kazançlı çıkacağına dikkat çekti.

“MÜZAKERELER YENİDEN BAŞLAMALI”

TDP Genel Sekreteri Deniz Birinci, müzakere sürecinin aylardır sekteye uğradığını, dönem içinde müzakerelerin yeniden başlamasına olanak sağlayacak fırsatların da maalesef olumlu değerlendirilmediğini belirtti. Birinci, diyalog ve müzakere süreci yerine gerginlik ve güç gösterisinin hakim olmasından kimsenin kazançlı çıkmayacağını kaydetti.

BM Genel Sekreteri’nin raporunda olduğu gibi tarafları karşılıklı suçlama ve karalama hamlelerinden vazgeçmeye davet ettiklerini belirten Birinci, “Akıl yolu ve ortak ihtiyacımız diyalog kurarak ve müzakere masasına oturarak çözümün yollarını bulmaktır. Çözümsüz geçen her günün Kıbrıslıların aleyhine olduğu gerçeğinden hareketle, tarafları masanın oluşmasına yardımcı olmaya çözüm yönünde samimi davranmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

(tak)

Bu haber toplam 1337 defa okunmuştur