1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. TDP, AKEL’i ziyaret etti
TDP, AKEL’i ziyaret etti

TDP, AKEL’i ziyaret etti

İki parti, çözüm sürecine katkıda bulunmak amacıyla ortak çalışma grubu kurulmasını kararlaştırdı

A+A-

 

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs’ta çözümsüz geçen her günün tüm Kıbrıslıların zararına olduğunu belirterek; erken, adil ve kalıcı bir çözümün tüm Kıbrıslıların yararına olacağını kaydetti.

Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesinin, adanın her iki tarafında da olumlu bir hava yarattığını, bunun Cuma günü başlayacak olan müzakere sürecine de yansıması beklentisinde olduklarını belirten Özyiğit, “Umarız, müzakere süreci çözümle sonuçlanır. Çözümün parametreleri de; iki bölgeli, iki toplumlu, tek egemenliği, tek kimliği ve uluslararası tek vatandaşlığı içeren federasyondur” dedi.

TDP’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Genel Başkan Cemal Özyiğit, milletvekilleri Mehmet Çakıcı ve Hüseyin Angolemli ile Dışilişkiler Sekreteri Deniz Birinci’den oluşan TDP heyeti, bugün Andros Kiprianu başkanlığındaki AKEL’i ziyaret etti.

Güney Lefkoşa’daki AKEL Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen görüşme bir saat sürdü. Kıbrıs sorununda gelinen son aşama ile Cuma günü başlayacak olan müzakere sürecinin değerlendirildiği görüşmede, çözüm sürecine katkıda bulunmak amacıyla ortak bir çalışma grubu kurulması kararlaştırıldı. İki parti lideri, görüşmenin ardından basına açıklamalarda bulundu.

ÖZYİĞİT: “YENİ DÖNEM BAŞLADI”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, böylesi kritik bir süreçte AKEL yetkilileri ile gerçekleştirilen görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, görüşmeyi “oldukça yararlı” olarak niteledi.

Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanı seçilmesiyle birlikte Kıbrıs’ta yeni bir dönem başladığını belirten Özyiğit, bu yeni dönemde tüm çözüm ve barış güçlerinin işbirliği ve güç birliğine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Akıncı’nın seçilmesiyle KKTC’de olumlu bir hava oluştuğunu anımsatan Özyiğit, aynı olumluluğu Güney Kıbrıs’ta da görmenin kendilerini ayrıca mutlu ettiğini söyledi.

Oluşan bu olumlu havanın Cuma günü başlayacak olan müzakere sürecine de yansıması arzusunda olduklarını belirten Özyiğit, “İki lider, Cuma günü bir araya gelerek yeni dönemin metodolojisini belirleyecek. Biz, yoğunlaştırılmış ve kısa sürede olumlu sonuçlanacak bir müzakere süreci beklentisi içindeyiz” ifadelerini kullandı.

“Bölünmüşlüğün, Kıbrıslıların yararına olmadığını ve Kıbrıslıların çok acılar çektiğini biliyoruz. Bunun artık son bulmasını ve adanın yeniden birleştirilmesini istiyoruz” diyen Özyiğit, geçmişte üzerinde uzlaşılan konuların ve yakınlaşmaların dikkate alınmasını çok önemli bulduklarını ifade etti.

Cemal Özyiğit, TDP ile AKEL’in bu yeni süreçte ortak bir komite oluşturarak ve daha yoğunlaştırılmış bir işbirliği içerisine girerek, gerek liderlere çözüm yönünde yardımcı olmak, gerekse de her iki taraftaki çözüm ve barış güçlerinin sürece katkısını artırmak amacında olduklarını söyledi.

Tüm uğraşlarının adanın yeniden birleştirilmesi için olduğunu kaydeden Özyiğit, “Her şey çözüm ve barış için” diyerek sözlerini tamamladı.

KİPRİANU: “ORTAK ÇALIŞMA GRUPLARI OLUŞTURACAĞIZ”

AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianou da konuşmasında, “TDP heyetiyle, Mustafa Akıncı’nın Kıbrıs Türk toplumu liderliğine gelmesinin ardından yaşanan gelişmeler ve Kıbrıs sorununa ilişkin, özlü bir görüşme gerçekleştirdiklerini” söyledi.

Cuma günü başlayacak olan müzakere sürecinin Kıbrıs’ın geleceği açısından çok önemli olduğuna dikkat çeken Kiprianu, bu sürecin iki liderin anlaşmasıyla sonuçlanması için herkesin yoğun bir çaba göstermesi gerektiğini kaydetti.

Kiprianu, “Biz; çözüm derken, BM kararları, iki toplum arasında varılan doruk anlaşmaları ve 2014 Şubat ayındaki ortak açıklama ile uluslararası hukuk temelinde bir çözümden bahsediyoruz ” dedi.

Kiprianu, İkinci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas arasında varılan anlaşmaların da dikkate alınması gerektiği görüşünü dile getirdi.

TDP ile AKEL’in ortak çalışma grupları oluşturarak, gelecek haftadan itibaren Kıbrıs sorununun çeşitli boyutları hakkında görüş alışverişine başlayacaklarını açıklayan Kiprianu, “Bunu, paralel bir müzakere süreci yaratmak için değil, iki lidere görüşlerle yardımcı olmaya çalışmak için yapacağız” dedi.

Hem TDP, hem de AKEL’in yıllardır Kıbrıs sorununun çözümünden ve barıştan yana tutum izlediklerini anımsatan Kiprianu, içinde bulunulan bu kritik aşamada da, işbirliği içinde bu sürece yardımcı olmaya çalışacaklarını ifade etti.

(tak)

Bu haber toplam 2374 defa okunmuştur