1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. TC UYRUKLU ÖĞRENCİLERE 2, ÜÇÜNCÜ UYRUKLU ÖĞRENCİLERE 1 YIL İZİN!
TC UYRUKLU ÖĞRENCİLERE 2,  ÜÇÜNCÜ  UYRUKLU ÖĞRENCİLERE 1 YIL İZİN!

TC UYRUKLU ÖĞRENCİLERE 2, ÜÇÜNCÜ UYRUKLU ÖĞRENCİLERE 1 YIL İZİN!

İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve YÖDAK ile yapılan ortak çalışmalar neticesinde yabancı öğrenci izinlerinde düzenlemeye gidildi.

A+A-

İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve YÖDAK ile yapılan ortak çalışmalar neticesinde yabancı öğrenci izinlerinde düzenlemeye gidildi.

İçişleri  Bakanlığı Basın Bürosu’ndan yapılan açıklamaya göre; Ülkemizde üniversite öğrenimi görmek amacıyla bulunan yabancı öğrencilerin izinlendirilmesine ilişkin olarak Milli Eğitim Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve YÖDAK ile yapılan çalışmalar neticesinde, önümüzdeki eğitim öğretim döneminde uygulanmak üzere Bakanlığımızca  Muhaceret Yasası’na uygun olarak yeni bir düzenlemeye gidildi.

TC Uyruklu öğrencilere  2, Üçüncü  Uyruklu öğrencilere 1 yıl

Öğrenciler, izin müracaatlarını kayıtlı oldukları üniversite aracılığıyla yapabilecekler. Öğrenci izinleri, TC uyruklu öğrencilere 2 yıllık, üçüncü ülke uyruklu öğrencilere ise 1 yıllık  izinler şeklinde düzenlenecektir. Dolayısıyla öğrencilerin izin süresi sonunda  izinlerini yenilemeleri gerekecek.

Cezasız giriş çıkış uygulaması 1 yıl daha devam edecek

Öğrenciler, 2018-2019 eğitim öğretim dönemine kadar, kayıtlı oldukları üniversitelerden temin edecekleri öğrenci belgesini ibraz ederek cezasız şekilde KKTC’ye giriş çıkış yapabilecekler.

7 gün içerisinde KKTC’den çıkış yapmaları gerekecek

Öğrencilerin herhangi bir nedenle okul  idaresi ile ilişiği kesilen veya mezun olan öğrencilerin, ilişiğin kesildiği tarihten veya diploma tarihinden itibaren 60 gün içinde KKTC’den çıkış yapmaları gerekecek. Lisans üstü eğitime devam edecek olan öğrenciler için ise bu süre 90 gündür. Öğrenci izni Muhaceret Dairesi Müdürlüğü tarafından iptal edilen öğrencilerin 7 gün içerisinde KKTC’den çıkış yapmaları gerekecek.

 

Öğrenciler, izin müracaatlarını kayıtlı oldukları üniversite aracılığıyla yapabilecekler.

 

Öğrenci izinleri, TC uyruklu öğrencilere 2 yıllık, üçüncü ülke uyruklu öğrencilere ise 1 yıllık  izinler şeklinde düzenlenecektir. Dolayısıyla öğrencilerin izin süresi sonunda  izinlerini yenilemeleri gerekecek.

 

Öğrencilerin herhangi bir nedenle okul  idaresi ile ilişiği kesilen veya mezun olan öğrencilerin, ilişiğin kesildiği tarihten veya diploma tarihinden itibaren 60 gün içinde KKTC’den çıkış yapmaları gerekecek.

 

Lisans üstü eğitime devam edecek olan öğrenciler için ise bu süre 90 gün.

 

Öğrenci izni Muhaceret Dairesi Müdürlüğü tarafından iptal edilen öğrencilerin 7 gün  içerisinde KKTC’den çıkış yapmaları gerekecek.

 

Öğrenci izni almak için başvuran TC uyruklu öğrencinin elinde tam teşekküllü bir ihtisas hastanesi veya bir üniversite hastanesinden alınmış sağlık raporu (rapor tarihi 3 ayı geçmemek kaydıyla) veya Gemi Adamı Olur Belgesi varsa, ayrıca KKTC hastanelerinden sağlık raporu almasına gerek bulunmayacak.

 

Ancak söz konusu sağlık raporları Hepatit B, Hepatit C, HIV ve PPD Testi/Akciğer Skopisi testlerini kapsamalı.

Sağlık raporu 3 ayı geçmeyecek

Öğrenci izni almak için başvuran TC uyruklu öğrencinin elinde tam teşekküllü bir ihtisas hastanesi veya bir üniversite hastanesinden alınmış sağlık raporu (rapor tarihi 3 ayı geçmemek kaydıyla) veya Gemi Adamı Olur Belgesi varsa, ayrıca KKTC hastanelerinden sağlık raporu almasına gerek bulunmayacak.

Ancak söz konusu sağlık raporları Hepatit B, Hepatit C, HIV ve PPD Testi/Akciğer Skopisi testlerini kapsamalı.

Ancak; hastalık, yasal tutukluluk gibi önceden tahmin edilemeyen ve önleme imkanı olmayan, kişilerin iradesi dışında meydana gelen durumlarda, işbu durumun kanıtlanması koşuluyla, vize cezası uygulanmayacak ve öğrenci izni verilebilecek.

(Bu meyanda ülkemizde öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilerle ilgili olarak;

YÖDAK ve Eğitim Bakanlığı Üniversitelerin Disiplin Tüzüklerinin yeniden düzenlenmesi için çalışmalar devam  edecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı öğrenci çalışma izni hakkında uygulanan düzenlemeyi güncel ve çağdaş bir hale getirmek için çalışma başlatıldı.)

Öğrenci izni müracaatlarında aşağıdaki belgelerin ibraz edilmesi gerekecek:

Pasaport Fotokopisi
Sağlık Raporu
Öğrenci Belgesi
Öğrenci İzni harç makbuzu
İkamet ettiği konutun tapusunun veya satış sözleşmesinin veya kira sözleşmesinin fotokopisi. Yurtta ikamet ediyorsa yurtta kaldığına dair yurdun bağlı bulunduğu üniversite veya kurumdan alınacak resmi yazı.
KKTC’ye giriş çıkışlarını gösteren belge
1 adet vesikalık fotoğraf

 

Bu haber toplam 9782 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler